Letters in Word Puzzle Questions and Answers updated daily – Logical Reasoning

Letters in Word Puzzle Questions: Solved 70 Letters in Word Puzzle Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Logical Reasoning Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Letters in Word Puzzle Questions

1. The positions of first and fifth letters of the word "˜SEMANTIC"™ are interchanged. Similarly, the position of second and sixth and so on till the fourth and eight letters are interchanged. In the new arrangement thus formed, how many letters are there in between the letter which is third form the right and third from the left in the English alphabetical order?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Three
Explanation:
The new arrangement is,
SEMANTIC = NTICSEMA
E ~ I = F, G, H
Thus, three letters are there in between the letter which is third form the right and third from the left in the English alphabetical order.
Workspace



2. In the word 'DOORSTEP' if all the vowels are replaced with the letter immediate next to it in the english alphabet series and all the consonants are replaced with the letter immediate before it in the english alphabet series, then how many vowels are there in the new word so formed?




SHOW ANSWER
Correct Ans:One
Explanation:
Given word and the new word after the given rearrangement:



---> Thus 'O' is the only vowel in the new arrangement.
---> Hence Second option is correct.
Workspace



3. If it is possible to make only one meaningful English word from the second, the fifth, the seventh and the eighth letters of the word BRILLIANT, using each letter only once, second letter of that word is your answer. If more than one such word can be formed, your answer is X. If no such word can be formed, your answer is Y?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Y
Explanation:
There is no such word can be formed by using ‘RLAN’.
Workspace



4. In the word 'EVERYTHING' all consonants are written as their preceding letter and all vowels are written as their succeeding letters. Now all letters are arranged in alphabetical order from left to right and all the repeated letters are eliminated. How many letters are between U and G?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Four
Explanation:
Given word -- EVERYTHING
all vowels in the given word --- EEI ----> FFJ
all consonants in the given word --- VRYTHNG ----> UQXSGMF
EVERYTHING ---> FUFQXSGJMF
Now all these letters are arranged in alphabetical order from left to right, we get
FFFGJMQSUX
Now, all the repeated letters are eliminated ---> FGJMQSUX
---> Four letters are between U and G.
Workspace



5. If it is possible to make a meaningful word with the 2nd, the 6th, the 9th and the 12th letters of the word 'CONTRIBUTION', which of the following will be the last letter of that word ? If more than one such word can be formed, give 'M' as the answer and if no such word is there, give 'X' as the answer.




SHOW ANSWER
Correct Ans:O
Explanation:
The 2nd, 6th, 9th and the 12th letters of the word 'CONTRIBUTION' are O, I, T, N.
From letters O, I, T, N only one meaningful word 'INTO' can be formed and last letter of this word is O.
Workspace



6. The positions of the first and the fourth letters of the word PLANET are interchanged, similarly, the positions of the second and fifth letters and third and sixth letters are interchanged. In the new arrangement thus formed, how many letters are there between the letter which is second from the right and the letter which is fourth from the left according to the English alphabetical order ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Three
Explanation:
Given, Word - 'PLANET'
After interchanging the positions, we get: NETPLA
---> 2nd letter from right = L
---> 4th letter from left = P
Thus, there are 3 letters between 'L' and 'P' according to the English alphabetical order.
Workspace



7. If it is possible to make only one meaningful word with the third, fifth, eighth and ninth letters of the word STETHOSCOPE then which of the following will be the second letter of the word? If no such word can be made give T as your answer and if more than one such word can be made give M as your answer.




SHOW ANSWER
Correct Ans:C
Explanation:
The third, fifth, eighth and ninth letters of the word STETHOSCOPE are E, H, C and O respectively.

The only meaningful word that can be formed with the letters E, H, C and O is: ECHO and the second letter of the word is C.
Workspace



8. How many such pair of letters are there in the word 'HISTORICAL' which have as many letters between them in the word as they have between them in the English alphabet?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Six
Explanation:
There are six pairs of letters: H – I, I – C, T – R, S – L, S – T and I – L
Workspace



9. If it is possible to make a meaningful word, using the 3rd, 4th, 7th and 8th letters of the word 'BACKGROUND', then what is the last letter of the word formed? If no such word be formed, mark the answer as "˜Y"™. If more than one word can be formed mark the answer as "˜X"™.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Y
Explanation:
The 3rd, 4th, 7th and 8th letter of the word 'BACKGROUND' is C, K, O and U.
No word is formed by these letters.
Workspace



10. Only one meaningful word can be formed by rearranging the letters of the given jumbled word. Find out that word. MUSPOPAPOTIH




SHOW ANSWER
Correct Ans:HIPPOPOTAMUS
Explanation:
HIPPOPOTAMUS is the only word can be formed by rearranging the letters of the given jumbled word "MUSPOPAPOTIH".
Workspace



11. If it is possible to make a meaningful word, using the 3rd, 5th, 8th and 9th letters of the word 'PARLIAMENT', then what is the third letter of the word formed? If no such word be formed, mark the answer as 'Y'. If more than one word can be formed mark the answer as 'X'.




SHOW ANSWER
Correct Ans:I
Explanation:
The 3rd, 5th, 8th and 9th letters of the word 'PARLIAMENT' are R, I, E and N.
The only word that can be formed using these letters is "REIN."
Workspace



12. If first four letters of the English alphabet are written in reverse order; again next 5 letters are written in reverse order; again next 6 letters are written in reverse order; next 7 letters are written in reverse order and finally, the remaining letters are also written in reverse order, then what will be the 7th letter to the left of the 8th letter from right?




SHOW ANSWER
Correct Ans:M
Explanation:
Explanation:
D C B A / I H G F E / O N M L K J / V U T S R Q P / Z Y X W
7 + 18 = 15th letter from the right
M is the 7th letter to the left of the 8th letter from right
Workspace



13. How many pairs of letters are there in the word 'SEQUENTIAL' which have as many letters between them as are in the alphabet ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:4
Explanation:
SEQ / QUEN / SEQUEN / ENTIA
SEQ - QRS
QUEN - NOPQ
SEQUEN - NOPQRS
ENTIA - ABCDE
So, option D is the correct answer.
Workspace



14. How many pairs of letters are there in the word UNDERSUBSCRIBED which have number of letters between them in the word two less than the number of letters between them in English alphabet?




SHOW ANSWER
Correct Ans:More than Four
Explanation:


Thus, there are FIVE such pairs in the given word.
Workspace



15. R is denoted by N, C is denoted by T, I by U, O by I, E by R, T by O and V by P ,then how will the word VERIFICATION be written ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:PRNUFUTAOUIN
Explanation:
Explanation:
V E R I F I C A T I O N
P R N U F U T A O U I N
Workspace



16. How many meaningful English words can be formed, starting with S, with the second, the fourth, the fifth and the eighth letters of the PERISHED, using each letter only once in each word? (To be counted from left)




SHOW ANSWER
Correct Ans:One
Explanation:
Given word: PERISHED
Second, fourth, fifth and eighth letters of the above word = E I S D
Meaningful English word formed, starting with S = SIDE
Thus, only one word can be formed.
Workspace



17. If all the vowels of the word 'FRAGMENT' are changed to the letter immediately succeeding them in the english alphabet series and all the consonants are changed to the letter immediately preceding them in the english alphabet series, then how many letters of the new word are similar to the letters of the old word?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Four
Explanation:
Given Word: FRAGMENT
New word : EQBFLFMS

Apparently, four letters viz. E, F, F and M of the new word are similar to the letters of the old word.
Workspace



18. How many such pairs of letters are there in the word CULTIVATION, each of which has as many letters between them in the word as they have between them in english alphabet?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Three
Explanation:

Hence three such pairs are there in the word CULTIVATION.
Workspace



19. In the following question, find out how many such pairs of letters are there in the given word each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet.
DESCRIPTIVE




SHOW ANSWER
Correct Ans:More than five
Explanation:


There are six pairs of letters are there in the given word.
Workspace



20. If each vowel of the word PURPOSE is changed to the next letter in the English alphabetical series and each consonant is changed to the previous letter in the English alphabetical series and then the alphabetical thus formed are arranged in alphabetical order from the left to right, which of the following will be third letter from the right?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Q
Explanation:
PURPOSE
Vowel is changed to the next letter and consonant is changed to the previous letter
'PURPOSE' = 'OVQOPRF'
The alphabetical thus formed are arranged in alphabetical order,
'FOOPQRV'
Q will be third letter from the right.
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Letters in Word Puzzle questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Letters in Word Puzzle @ Fresherslive

This page provides important questions on Letters in Word Puzzle along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Letters in Word Puzzle questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Letters in Word Puzzle Online tests. Letters in Word Puzzle Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Letters in Word Puzzle Test questions Online @ Fresherslive?

Letters in Word Puzzle questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Letters in Word Puzzle may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Letters in Word Puzzle questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Letters in Word Puzzle questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Letters in Word Puzzle in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Letters in Word Puzzle Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Letters in Word Puzzle test or get stuck on any particular question, our Letters in Word Puzzle test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Letters in Word Puzzle, exercise these advanced Letters in Word Puzzle questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Letters in Word Puzzle Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language
FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2022 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status