LCM and HCF: Solved 41 LCM and HCF Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Logical Reasoning Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

LCM and HCF Questions

1. The HCF and LCM of two numbers are 8 and 48 respectively. If one of the numbers is24, then the other number is




SHOW ANSWER
Correct Ans:
Explanation:
First number * Second number = HCF * LCM
24 * Second number = 8 *48
Second number = (8 * 48)/24 = 16


2. HCF of 2/3, 4/5 and 6/7 is




SHOW ANSWER
Correct Ans:
Explanation:
Given fractions = 2/3, 4/5 and 6/7
HCF of fractions = HCF of numerators / LCM of denominators
= HCF (2, 4, 6) / LCM (3, 5, 7)
= 2/105


3. What is the LCM of 120 and 450?




SHOW ANSWER
Correct Ans:
Explanation:
LCM of 120 = 2, 2, 2, 3
LCM of 450 = 2, 3, 3, 5, 5
LCM of 120 and 450 = 2 * 2 * 2 * 3 * 3 * 5 * 5
= 1800


Fresherslive Current Affairs
4. HCF of x2 - y2 and x3 - y3 is




SHOW ANSWER
Correct Ans:
Explanation:
x2 - y2 = (x + y) (x - y)
x3 - y3 = (x - y) (x2 + xy + y2)
HCF = (x - y)


5. The HCF of two numbers is 24. The number which can be their LCM is




SHOW ANSWER
Correct Ans:
Explanation:
HCF always divides LCM completely.
By option LCM is 120.


Fresherslive Current Affairs
6. The sum of two number is 528 and their HCF is 33. How many pairs of such numbers can be?




SHOW ANSWER
Correct Ans:
Explanation:
Here, the HCF = 33
Then, let the two numbers be 33a and 33b,
Respectively, where a and b are coprime.
Then, 33a + 33b = 528
a + b = 16
Hence, values of (a, b) which are coprime to each other can be
(1, 15), (3, 13), (5, 11) and (7, 9).
Hence, required number of pairs is 4.


7. Two numbers are in the ratio 3 : 4. If their LCM is 240, the smaller of the two number is




SHOW ANSWER
Correct Ans:
Explanation:
Let the numbers be 3x and 4x.
LCM of 3x and 4x = 12x
Given, LCM = 240
12x = 240
x = 240/12 = 20
Smaller number = 3x = 3 * 20 = 60


8. The length, breadth and height of a room are 363m, 528m and 693m respectively. Determine the longest tape that can measure the three dimensions of the room exactly.




SHOW ANSWER
Correct Ans:
Explanation:
Maximum length of tape
= HCF of 363m, 528m and 693m
363 = 3 * 11 * 11
528 = 2 * 2 * 2 * 2 * 3 * 11
693 = 3 * 3 * 7 * 11
HCF of 363m, 528m and 693m = 3 * 11
= 33 metre


9. The product of two numbers is 35828 and their HCF is 26. Find their LCM.




SHOW ANSWER
Correct Ans:
Explanation:
Required LCM = Product of numbers/Their HCF
= 35828/26 = 1378


10. Find the highest common factor of 72 and 168.




SHOW ANSWER
Correct Ans:
Explanation:
HCF of 72 and 168,
72 => 2 * 2 * 2 * 3 * 3
168 => 2 * 2 * 2 * 3 * 7
Thersfore, HCF = 2 * 2 * 2 * 3 = 24


11. The HCF of 252, 294 and 3#8 is 42, what is #?




SHOW ANSWER
Correct Ans:
Explanation:
Multiples of 42
= 252, 294, 336, 378
So, # = 7


Fresherslive Current Affairs
12. What is the least number which when divided by 7, 9 and 12 leaves the same remainder 1 in each case?




SHOW ANSWER
Correct Ans:
Explanation:
LCM of 7, 9 and 12 = 84
In the given options, only 253 is the least number which when divided by 7, 9 and 12 leaves the same remainder 1 in each case, since 253 leaves the remainder 1, when 253 is divided by 84.


13. The H.C.F. of two numbers is 8. Which one of the following can never be their L.C.M.?




SHOW ANSWER
Correct Ans:
Explanation:
HCF of two number is 8. This means 8 is a factor common to both the numbers. LCM is common multiple for the two numbers, it is divisible by the two numbers.
So, the required answer = 60


14. The LCM of two numbers is 30 and their HCF is 5. One of the numbers is 10. The other is




SHOW ANSWER
Correct Ans:
Explanation:
First number * Second number = LCM * HCF
Let the second number be x.
10x = 30*5
x = 150/10 = 15


15. What is the HCF of 150, 225 and 375?




SHOW ANSWER
Correct Ans:
Explanation:
150 = 2*3*5*5
225 = 3*3*5*5
375 = 3*5*5*5
Required H.C.F. = 3*5*5 = 75


16. Two numbers are in the ratio 3 : 4. Their L.C.M. is 84. The greater number is




SHOW ANSWER
Correct Ans:
Explanation:
Let the numbers be 3x and 4x.
Their LCM = 12x
12x = 84
x = 84/12 = 7
Larger number = 4x = 4*7 = 28


17. If the product of two numbers is 2160 and the HCF is 6, then the ratio of HCF and LCM is 




SHOW ANSWER
Correct Ans:1 : 60
Explanation:
Given:
Product of two numbers = 2160; HCF = 6
WKT, LCM x HCF = Product of two numbers
LCM x 6 = 2160
LCM = 2160/6
LCM = 360
HCF : LCM = 6 : 360 = 1 : 60.


18. Find the complete remainder when a certain number divided successively by 3, 5 and 7 leaves remainders 2, 3 and 4 respectively? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:71
Explanation:
Given:
Divisor, d1 = 3, d2 = 5, d3 = 7
Remainders, r1 = 2, r2 = 3, r3 = 4
Complete remainder = d1 d2 r3 + d1 r2 + r1
= (3 x 5 x 4) + (3 x 3) + 2
= 71.


19. The product of two 2-digit numbers is 2160 and their H.C.F. is 12. The numbers are 




SHOW ANSWER
Correct Ans:(36, 60)
Explanation:
Given: HCF of two numbers = 12
Let numbers be 12a and 12 b where a and b are co-prime numbers.
12a x 12b = 2160
ab = 2160/(12 x 12)
ab = 15
Possible pairs of a, b are (1, 15), (3, 5).
Therefore, numbers are (12, 180), (36, 60).
From the options, (36, 60) is the correct answer.


20. Find the HCF of (4 * 54 * 3125), (16 *5 * 8) and (32 * 27 * 11 * 49).




SHOW ANSWER
Correct Ans:
Explanation:
(4 * 54 * 3125) = 22 * 2 * 33 * 55
= 23 * 33 * 55

(16 *5 * 8) = 24 * 5 * 23
= 27 * 5

(32 * 27 * 11 * 49) = 25 * 33 * 11 * 72
= 25 * 33 * 72 * 11
Therefore, required HCF = 23 = 8.





Are you seeking for good platform for practicing LCM and HCF questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on LCM and HCF @ Fresherslive

This page provides important questions on LCM and HCF along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the LCM and HCF questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these LCM and HCF Online tests. LCM and HCF Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice LCM and HCF Test questions Online @ Fresherslive?

LCM and HCF questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.

Practice in advance of similar questions on LCM and HCF may improve your performance in the real Exams and Interview.

Time Management for answering the LCM and HCF questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.

Through Fresherslive LCM and HCF questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on LCM and HCF in short time and also in short cut method.

Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For LCM and HCF Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear LCM and HCF test or get stuck on any particular question, our LCM and HCF test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of LCM and HCF, exercise these advanced LCM and HCF questions with answers.

You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample LCM and HCF Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.




SSC CHSL Tier-I - Advanced
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Premium Package
200+ Mock Test Series
Validity 12 months
Rs. 399
2200
Buy Now


SBI Clerk 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB NTPC 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC ADO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


DRDO- TECHNICIAN A - TIER I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


ONGC Executive E1 Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.400
Buy Now


IBPS RRB Officer Scale I PRELIMS
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SOUTH INDIAN BANK CLERK 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS RRB Office Assistant Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS PO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


One Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 99
500
Buy Now


SSC MTS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Six Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 199
1200
Buy Now


SSC Selection Posts Phase VII Matriculation Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NABARD Development Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SBI Apprentice
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


FCI Manager Phase 1
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now



×

Get Unlimited Mock Tests


Unlock all 200+ Mock Tests series


12 Month Pass
Rs. 399
for 365 days

6 Month Pass
Rs. 199
for 180 days

One Month Pass
Rs. 99
for 30 Days



***Crack All Banking | Railways | SSC | Insurance | More Govt Exams***


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2019 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.