Jumbled Sentence Questions and Answers updated daily – English

Jumbled Sentence Questions: Solved 217 Jumbled Sentence Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, English Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Jumbled Sentence Questions

121. Directions: Un-jumble the following words to form a sentence.
(A) exploded /(B) a powerful /(C) the station /(D) device /(E) outside




SHOW ANSWER
Correct Ans:BDAEC
Explanation:
BDAEC is the correct order of the sentence.
Workspace



122. Read the following group of sentences. The 1st and the last sentences are numbered 1 and 6, the rest are numbered P,Q,R,S. Arrange these four sentences in proper order to form a meaningful paragraph/sentence.
S1: In India marriages are usually arranged by parents
P : Sometimes boys and girls do not like the idea of arranged marriages.
Q : Most young people accepts the state of affairs.
R : Shanta was like that.
S : They assume their parents can make good choices.
S6: She felt she was a modern girl and not subject for bargaining.
The Proper sequence should be:




SHOW ANSWER
Correct Ans:QSPR
Explanation:
QSPR is the correct order of the sentence.
Workspace



Sentences given in the question, when properly sequenced, forms a coherent paragraph. The first and last sentences are 1 and 6, and the four in between are labelled P, Q, R, S. Choose the most logical order of these four sentences from among the four given choices to construct a coherent paragraph from sentences 1 to 6.

Refer the above for the Questions 123 to 122
123. 1. Forecasting the weather has always been a difficult business.
P. During a period of drought, streams, and rivers dried up, the cattle died from thirst and were ruined.
Q. Many different things affect the weather and we have to study them carefully to make an accurate forecast.
R. Ancient Egyptians had no need of weather in the Nile Valley hardly ever changes.
S. In early times, when there were no instruments, such as the thermometer or the barometer, man looked for tell-tale signs in the sky.
6. He made his forecasts by watching flights of the birds or the way smoke rose from fire.

The right sequence should be 




SHOW ANSWER
Correct Ans:QPRS
Explanation:
Workspace



Sentences given in the question, when properly sequenced, forms a coherent paragraph. The first and last sentences are 1 and 6, and the four in between are labelled P, Q, R, S. Choose the most logical order of these four sentences from among the four given choices to construct a coherent paragraph from sentences 1 to 6.

Refer the above for the Questions 124 to 123
124. 1. With regard to defence, the purpose of the military is to defend the nation and be prepared to do battle with its enemy.
P. But in the industrial era, if you need to destroy the enemy’s productive capacity means bombing the factories which are located in the cities.
Q. So in the agrarian era, if you need to destroy the enemy’s productive capacity, what you want to do is burn his fields, or if you’re really vicious, salt them.
R. How do you battle with your enemy?
S. The idea is to destroy the enemy’s productive capacity, and depending upon the economic foundation, that productive capacity is different in each case.
6.  Now in the information era, destroying the enemy’s productive capacity means destroying the information infrastructure.

The right sequence should be 




SHOW ANSWER
Correct Ans:RSQP
Explanation:
Workspace



Sentences given in the question, when properly sequenced, forms a coherent paragraph. The first and last sentences are 1 and 6, and the four in between are labelled P, Q, R, S. Choose the most logical order of these four sentences from among the four given choices to construct a coherent paragraph from sentences 1 to 6.

Refer the above for the Questions 125 to 124
125. 1. Most of the universities in the country are now facing financial crisis.
P. Cost benefit yardstick thus should not be applied in the case of universities.
Q. The current state of affairs cannot be allowed to continue for long.
R. Universities cannot be equated with commercial enterprises.
S. Proper development of universities and colleges must be ensured.
6. The Government should realise this before it is too late.

The right sequence should be




SHOW ANSWER
Correct Ans:QRPS
Explanation:
Workspace



Given few statements which need not be proper in order, choose the correct option which makes these statements arranged in the correct sequential order.

Refer the above for the Questions 126 to 125
126. 1. Biological evolution has not fitted man to any specific environment.
P. It is by no means a biological evolution, but it is a cultural one.
Q. His imagination, his reason, his emotional subtlety and toughness, makes it possible for him not to accept the environment but to change.
R. And that series of inventions by which man from age by age has reshaped his environment is a different kind of evolution.
S. Among the multitude of animals which scamper, burrow swim around us he is the only one who is not locked into his environment.
6. That brilliant sequence of cultural peaks can most appropriately be termed the ascent of man.
The right sequence should be 




SHOW ANSWER
Correct Ans:QRSP
Explanation:
Workspace



Given few statements which need not be proper in order, choose the correct option which makes these statements arranged in the correct sequential order.

Refer the above for the Questions 127 to 126
127. 1. In the sciences, even questionable examples of research fraud are harshly punished.
P. But no such mechanism exists in the humanities—much of what humanities researchers call research does not lead to results that are replicable by other scholars.
Q. Given the importance of interpretation in historical and literary scholarship, humanities researchers are in a position where they can explain away deliberate and even systematic distortion.
R. Mere suspicion is enough for funding to be cut off; publicity guarantees that careers can be effectively ended.
S. Forgeries which take the form of pastiches in which the forger intersperses fake and real parts can be defended as mere mistakes or aberrant misreading.
6. Scientists fudging data have no such defences.

The right sequence should be




SHOW ANSWER
Correct Ans:RPQS
Explanation:
Workspace



Given few statements which need not be proper in order, choose the correct option which makes these statements arranged in the correct sequential order.

Refer the above for the Questions 128 to 127
128. 1. But how does a new word get into the dictionary?
P. The moment new word is coined, it usually enter the spoken language.
Q. The dictionary makers notice it and make a note of it on a citation slip.
R. When a new dictionary is being edited, a lexicographer collects all the alphabetically arranged citation slips for a particular word.
S. The word then passes from the realm of hearing to the realm of writing.
6. He sorts them according to their grammatical function, and carefully writes a definition.

The right sequence should be  




SHOW ANSWER
Correct Ans:RQPS
Explanation:
Workspace



Sentences given in the question, when properly sequenced, form a coherent paragraph. The first and last sentences are 1 and 6, and the four in between are labelled A, B, C and D. Choose the most logical order of these four sentences from among the four given choices to construct a coherent paragraph from sentences 1 to 6.

Refer the above for the Questions 129 to 128
129. 1. The reconstruction of history by post-revolutionary science texts involves more than a multiplication of historical misconstructions.
 A. Because they aim quickly to acquaint the student with what the contemporary scientific community thinks it knows, textbooks treat the various experiments, concepts, laws and theories of the current normal science as separately and as nearly seriatim as possible.
 B. Those misconstructions render revolutions invisible; the arrangement of the still visible material in science texts implies a process that, if it existed, would deny revolutions a function.
 C. But when combined with the generally unhistorical air of science writing and with the occasional systematic misconstruction, one impression is likely to follow.
 D. As pedagogy this technique of presentation is unexceptionable.
 6. Science has reached its present state by a series of individual discoveries and inventions that, when gathered together, constitute the modern body of technical knowledge. 




SHOW ANSWER
Correct Ans:BADC
Explanation:
Workspace



Sentences given in the question, when properly sequenced, form a coherent paragraph. The first and last sentences are 1 and 6, and the four in between are labelled A, B, C and D. Choose the most logical order of these four sentences from among the four given choices to construct a coherent paragraph from sentences 1 to 6.

Refer the above for the Questions 130 to 129
130. 1. Horses and communism were, on the whole, a poor match.
 A. Fine horses bespoke the nobility the party was supposed to despise.
 B. Communist leaders, when they visited villages, preferred to see cows and pigs.
 C. Although a working horse was just about tolerable, the communists were right to be wary.
 D. Peasants from Poland to the Hungarian Pustza preferred their horses to party dogma.
 6. “A farmer’s pride is his horse; his cow may be thin but his horse must be fat,” went a Slovak saying.




SHOW ANSWER
Correct Ans:ABCD
Explanation:
Workspace



Sentences given in the question, when properly sequenced, form a coherent paragraph. The first and last sentences are 1 and 6, and the four in between are labelled A, B, C and D. Choose the most logical order of these four sentences from among the four given choices to construct a coherent paragraph from sentences 1 to 6.

Refer the above for the Questions 131 to 130
131. 1. Commercially reared chicken can be unusually aggressive, and are often kept in darkened sheds to prevent them pecking at each other.
 A. The birds spent far more of their time-up to a third-pecking at the inanimate objects in the pens, in contrast to birds in other pens which spent a lot of time attacking others.
 B. In low light conditions, they behave less belligerently, but are more prone to ophthalmic disorders and respiratory problems.
 C. In an experiment, aggressive head-pecking was all but eliminated among birds in the enriched environment.
 D. Altering the birds’ environment, by adding bales of wood-shavings to their pens, can work wonders.
 6. Bales could diminish aggressiveness and reduce injuries; they might even improve productivity, since a happy chicken is a productive chicken. 




SHOW ANSWER
Correct Ans:BDCA
Explanation:
Workspace



Given few statements which need not be proper in order, choose the correct option which makes these statements arranged in the correct sequential order.

Refer the above for the Questions 132 to 131
132. 1. High-powered outboard motors were considered to be one of the major threats to the survival of the Beluga whales.
P. With these, hunters could approach Belugas within hunting range and profit from its inner skin and blubber.
Q. To escape an approaching motor, Belugas have learned to dive to the ocean bottom and stay there for up to 20 minutes, by which time the confused predator has left.
R. Today, however, even with much more powerful engines, it is difficult to come close, because the whales seem to disappear suddenly just when you thought you had them in your sights.
S. When the first outboard engines arrived in the early 1930s, one came across 4 and 8 HP motors.
6. Belugas seem to have used their well-known sensitivity to noise to evolve an ‘avoidance’ strategy to outsmart hunters and their powerful technologies.

The right sequence should be




SHOW ANSWER
Correct Ans:SPRQ
Explanation:
Workspace



Given few statements which need not be proper in order, choose the correct option which makes these statements arranged in the correct sequential order.

Refer the above for the Questions 133 to 132
133. 1. Growing up means not only getting larger, but also using our sense and our brain is to become more aware of things around us.
P. Not only does he have a memory but he is able to think and reason.
Q. In this, man differs from all other animals.
R. Before we spray our roadside plants or turn sewage in to our rivers, we should pause to think what the results of our action are likely to do.
S. This is to say, he is able to plan what he is is going to do in the light of his experience before he does it.
6. In other words, we must develop and use our ability to reason, because the destruction or the preservation of the places in which we live depends on us.

The right sequence should be




SHOW ANSWER
Correct Ans:QPSR
Explanation:
Workspace



Given few statements which need not be proper in order, choose the correct option which makes these statements arranged in the correct sequential order.

Refer the above for the Questions 134 to 133
134. 1. We speak today of self-determination in politics.
P. So long as one is conscious of a restraint, it is possible to resist it or to near it as a necessary evil and to keep free in spirit.
Q. Slavery begins when one ceases to feel that restraint and it depends on if the evil is accepted as good.
R. There is, however, a subtler domination exercised in the sphere of ideas by one culture to another.
S. Political subjection primarily means restraint on the outer life of people.
6. Cultural subjection is ordinarily of an unconscious character and it implies slavery from the very start.

The right sequence should be 
 




SHOW ANSWER
Correct Ans:SPQR
Explanation:
Workspace



Sentences given in the question, when properly sequenced, form a coherent paragraph. The first and last sentences are 1 and 6, and the four in between are labelled A, B, C and D. Choose the most logical order of these four sentences from among the four given choices to construct a coherent paragraph from sentences 1 to 6.

Refer the above for the Questions 135 to 134
135. 1. Picture a termite colony, occupying a tall mud hump on an African plain.
 A. Hungry predators often invade the colony and unsettle the balance.
 B. The colony flourishes only if the proportion of soldiers to workers remains roughly the same, so that the queen and workers can be protected by the soldiers, and the queen and soldiers can be served by the workers.
 C. But its fortunes are presently restored, because the immobile queen, walled in well below ground level, lays eggs not only in large enough numbers, but also in the varying proportions required.
 D. The hump is alive with worker termites and soldier termites going about their distinct kinds of business.
 6. How can we account for her mysterious ability to respond like this to event on the distant surface.




SHOW ANSWER
Correct Ans:DBAC
Explanation:
Workspace



Sentences given in the question, when properly sequenced, form a coherent paragraph. The first and last sentences are 1 and 6, and the four in between are labelled A, B, C and D. Choose the most logical order of these four sentences from among the four given choices to construct a coherent paragraph from sentences 1 to 6.

Refer the above for the Questions 136 to 135
136. 1. The concept of a ‘nation-state’ assumes a complete correspondence between the boundaries of the nation and the boundaries of those who live in a specific state.
 A. Then there are members of national collectivities who live in other countries, making a mockery of the concept.
 B. There are always people living in particular states who are not considered to be (and often do not consider themselves to be) members of the hegemonic nation.
 C. Even worse, there are nations which never had a state or which are divided across several states.
 D. This, of course, has been subject to severe criticism and is virtually everywhere a fiction.
 6. However, the fiction has been and continues to be, on the basis of nationalist ideologies.




SHOW ANSWER
Correct Ans:DBAC
Explanation:
Workspace



Sentences given in the question, when properly sequenced, form a coherent paragraph. The first and last sentences are 1 and 6, and the four in between are labelled A, B, C and D. Choose the most logical order of these four sentences from among the four given choices to construct a coherent paragraph from sentences 1 to 6.

Refer the above for the Questions 137 to 136
137. 1. Security inks exploit the same principle that causes the vivid and constantly changing colours of a film of oil on water.
 A. When two rays of light meet each other after being reflected from these different surfaces, they have each travelled slightly different distances.
 B. The key is that the light is bouncing off two surfaces, that of the oil and that of the water layer below it.
 C. The distance of the two rays travel determines which wavelengths, and hence colours, interfere constructively and look bright.
 D. Because light is an electromagnetic wave, the peaks and troughs of each ray then interfere either constructively, to appear bright, or destructively, to appear dim.
 6. Since the distance of the rays travel changes with the angle as you look at the surface, different colours look bright from different viewing angles. 




SHOW ANSWER
Correct Ans:BADC
Explanation:
Workspace



138. Arrange the following P, Q, R, S sentences in correct order:

1. When they heard the bell
P) out of his clothes
Q) as quickly
R) every boy scrambled
S) and got into bed
6. as possible




SHOW ANSWER
Correct Ans:RPSQ
Explanation:
Workspace



139. Given four/five statements which need not be proper in order, choose the correct option which makes these statements arranged in the correct sequential order.

1. The symptoms of
P) and certain other changes
Q) what is popularly called
R) serious forgetfulness,confusion
S) 'sterility' include
6. in personality behaviour.




SHOW ANSWER
Correct Ans:QSRP
Explanation:
Hence, 'QSRP' is the correct answer.
Workspace



140. In the following question, the first and last sentence of the passage are numbered 1 and 6. The rest of the passage is split into four parts and named P,Q,R,S . These four parts are not given in proper order. Read the sentences and find out which of the four combinations is correct.

1. Paucity of funds
P) universities cannot make
Q) essentials like books
R) sufficient expenditure on
S) ordains that the
6. journals and equipment.




SHOW ANSWER
Correct Ans:SPRQ
Explanation:
Correct sequence of the givenstatements is:"Paucity of funds ordains that the universities cannot make sufficient expenditure on essentials like books, journals and equipment."

So the correct answer is "1SPRQ6"
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Jumbled Sentence questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Jumbled Sentence @ Fresherslive

This page provides important questions on Jumbled Sentence along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Jumbled Sentence questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Jumbled Sentence Online tests. Jumbled Sentence Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Jumbled Sentence Test questions Online @ Fresherslive?

Jumbled Sentence questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Jumbled Sentence may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Jumbled Sentence questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Jumbled Sentence questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Jumbled Sentence in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Jumbled Sentence Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Jumbled Sentence test or get stuck on any particular question, our Jumbled Sentence test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Jumbled Sentence, exercise these advanced Jumbled Sentence questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Jumbled Sentence Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language

FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status