Jumbled Sentence Questions and Answers updated daily – English

Jumbled Sentence Questions: Solved 217 Jumbled Sentence Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, English Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Jumbled Sentence Questions

21. Directions: In this question, a sentence has been divided into 5 parts. The part given as bold is the starting fragment of the sentence. You need to rearrange the rest of the parts in a meaningful sequence and choose the option that gives the correct sequence.

Prime Minister Narendra Modi’s announcement on Independence Day that Ayushman Bharat / will be launched formally on September 25 sends out the signal that the government (A) / is finally recognising the link between (B) / or the national Health Protection mission (C) / health care and economic development (D)




SHOW ANSWER
Correct Ans:CABD
Explanation:
1st fragment :

Prime Minister Narendra Modi’s announcement on Independence Day that Ayushman Bharat.

Clearly, the fragment `C’ follows after 1st fragment.

In fragment C,it mentions national Health Protection mission.

Which is the another name of Ayushman Bharat (one can guess it from the given paragraph). Only fragment C talks about Ayushman Bharat.

Clearly, the fragment `C’ follows after 1st fragment.

Connectors

C to A
or the national Health Protection mission (C)
will be launched formally on September 25 sends out the signal that the government (A)

A to B
will be launched formally on September 25 sends out the signal that the government (A)
is finally recognising the link between (B)

Fragment D will come in last.

Fifth Option is hence the correct answer.
Workspace



22. Directions: In this question, a sentence has been divided into 5 parts. The part given as bold is the starting fragment of the sentence. You need to rearrange the rest of the parts in a meaningful sequence and choose the option that gives the correct sequence.

to those aggrieved (A)/ the Supreme Court has now extended some concessions (B)/ which aimed to revamp cricket administration in the country (C)/ by the rigorous rules. (D)/ Two years after accepting the Justice R. M. Lodha Committee’s recommendations




SHOW ANSWER
Correct Ans:BADC
Explanation:
1st fragment :

Two years after accepting the Justice R. M. Lodha Committee’s recommendations

It is followed by the fragment B.

Key word is `After accepting recommendations'

Connectors :

B to A
the Supreme Court has now extended some concessions(B)
to those aggrieved by(A)

A to D
to those aggrieved (A)
by the rigorous rules (D)

Fragment C will come in end.

Hence ,First option is correct answer.
Workspace



23. In the given question, a statement divided into different segments is given. The first segment is fixed, rearrange the other segments to form a coherent statement. If the sentence is already arranged or the correct sequence doesn't match any of the given sequence, mark (e).i.e. "None of the above" as your answer.

It is shocking that major an information technology/ to put in place a real-time national (P) all police stations across India (Q)/ crime tracking network that will connect (R)/ power like India should be struggling (S)




SHOW ANSWER
Correct Ans:SPRQ
Explanation:
The sentence starts with the subject i.e. a major information technology power. So, the next part should be talking that it is shocking that such a power is struggling to put in place network for crime tracking in (S) and (P), continued with (R) stating the connections, ending with (Q) which specifies on more details about the connections. Thus, the proper sequence would be SPRQ.
Workspace



24. In the given question, a statement divided into different segments is given. The first segment is fixed, rearrange the other segments to form a coherent statement. If the sentence is already arranged or the correct sequence doesn't match any of the given sequence, mark (e).i.e. "None of the above" as your answer.

There was a Japanese nuclear weapon,/ towards developing an atomic bomb (P)/ program, but it lacked the human, mineral and (Q)/ financial resources of the Manhattan Project (R)/ and never made much progress (S)




SHOW ANSWER
Correct Ans:QRSP
Explanation:
The sentence starts with telling about the nuclear weapon program in Japan. So, the next part should be stating that the program lacked many resources, which is given in (Q). This part is followed by part (R), mentioning the comparison with the Manhattan project. Part (R) is followed by part (S) and part (P) by stating the fact that no progress was made because of the previously stated reasons. Thus, the proper sequence would be QRSP. Hence, option D is the right response.
Workspace



25. In the following questions, the first and the last parts of a passage are numbered 1 and 6. The rest of the passage is split into four parts, named P, Q, R and S. These four parts are not given in their proper order. Read the statements and find out which of the five combinations is correct.

1) The growth of the cashless transaction system is reaching new heights.
P. But on the other hand, the risk of cyber-crime is very much higher as almost all the cashless transactions are done over internet.
Q. People tend to move to cashless transactions.
R. It is right to say that the cashless system is not only a requirement but also a need for the society.
S. So proper and complete awareness must be made to the people to keep their debit and credit cards safe and to use the internet banking and the digital wallet in a most secure way.
6) In order to punish the cyber criminals, the properly structured cyber police force with high end forensic labs and technology must be created.




SHOW ANSWER
Correct Ans:QRPS
Explanation:
The opening sentence states about the growth of the cashless transactions. Next is option Q as it gives the reason for its growth. The next sentence should be option R as it further explains that cashless system is indispensable for the society. Next follows option P as it contrasts the previous statements with the ‘risk of cyber-crime’. Then follows, option S as it suggests the safety for the mediums of cashless transactions followed by the conclusion that there is a need for “cyber police force” to punish the cyber criminals.
Workspace



26. The given sentences, when properly sequenced, form a coherent paragraph. Each sentence is labelled with a letter. Choose the most logical order of the sentences from among the five given choices to construct a coherent paragraph keeping 1 and 6 as the first and the last line respectively.

1) Political leaders can play a pivotal role in pushing for new approaches and solutions to global problems.
A) The SDGs aim to eliminate extreme poverty and hunger, reduce inequalities within and between countries, and ensure a sustainable future for our planet.
B) Who in early 2001 could have guessed that Bush who would later lead the US into a devastating war in Iraq "“ would become a hero in the global fight against AIDS and malaria?
C) The Bush administration ultimately allocated much more to foreign-aid budgets than Bill Clinton did during his two presidential terms.
D) The lesson should be applied to the next frontier of global challenges, In 2015, all countries agreed to a new set of ambitious Sustainable Development Goals, to be achieved by 2030.
6) Many people consider these objectives to be too ambitious, given the daunting problems in the world today, But achieving these goals is essential for improving living standards everywhere.




SHOW ANSWER
Correct Ans:BCDA
Explanation:
B introduces the general statement about political leaders (1) through example. C follows B as it is on the same lines. D follows as it talks about taking a lesson from what Bush did which is stated in C. A follows as it continues statement D in the same line (Sustainable Development Goals).
Workspace



27. In the following questions, the first and the last parts of a passage are numbered 1 and 6. The rest of the passage is split into four parts, named P, Q, R and S. These four parts are not given in their proper order. Read the statements and find out which of the five combinations is correct.

1) The "œgig economy" is one of the many trendy revolutions capturing the news media"™s attention.
P. It"™s a variation on the day-labor centers where workers go in the morning in the hope of finding work for all or part of a day.
Q. But some simple realities apply to the gig economy, buried in a great deal of hype.
R. "œGig economy" work is the same sort of casual labor that has always existed.
S. The only difference is that the gig economy operates over the Internet and involves workers in a wider range of occupations, some relatively skilled.
6) However, just as some day-labor companies hope to profit by evading regulations and cheating workers, many gig economy companies hope to legally skirt labor laws that apply to other employers.




SHOW ANSWER
Correct Ans:QRPS
Explanation:
The opening sentence introduces us to the concept of ‘gig economy’. Next should be statement Q which states “simple realities” in contrast to the “trendy revolutions” associated with it. The next sentence should be R as it explains the “simple reality” indicated in the previous sentence, i.e “the same sort of casual labour”. It should be followed by P because it shows the “variation on the day-labor centres” and the functioning of ‘gig economy’. S gives the details about the differences between “casual labour” and “gig economy”, hence follows.
Workspace



28. Directions: In the following questions, the first and the last parts of the sentence are numbered 1 and 6. The rest of the sentence is split into four parts and numbed P, Q, R and S. These four parts are not given in their proper order. Read the part and find out which of the four combinations is correct. Then find the correct answer.

1. Once upon a time, there was a little man.
P. Some people called him Rabi.
Q. He walked like a rabbit.
R. His face and hands were brown.
S. That is why people called him Brownie.
6. But his real name was Thomas Cook, though he never cooked anything.




SHOW ANSWER
Correct Ans:RSQP
Explanation:
The correct sequence is,
Once upon a time, there was a little man. His face and hands were brown. That is why people called him Brownie. He walked like a rabbit. Some people called him Rabi. But his real name was Thomas Cook, though he never cooked anything.
Workspace



29. Rearrange the parts of the sentence in correct order:

A geardo is the person at a gig who is less interested in the music than in staring at the console and
P- spends his spare time building guitar pedals and synths under the Animal Factory Amplification brand
Q- a biochemical engineer by training who now works in his family"™s textile business, and
R- seeing what the artist is doing, declares Nandwana,




SHOW ANSWER
Correct Ans:RQP
Explanation:
The correct sequence is,
A geardo is the person at a gig who is less interested in the music than in staring at the console and seeing what the artist is doing, declares Nandwana, a biochemical engineer by training who now works in his family’s textile business, and spends his spare time building guitar pedals and synths under the Animal Factory Amplification brand.
Workspace



30. Directions: In the following question the 1st and the last part of the sentence/passage are numbered 1 and 6. The rest of the sentence/ passage is split into four parts and named P, Q, R and S. These four parts are not given in their proper order. Read the sentence/passage and find out which of the four combinations is correct.

1. India has a vibrant space science program
P. The Indian space science programmer has been working.
Q. Formulating an industrial participation policy to.
R. Covering astronomy, astrophysics and space science.
S. With cooperative Indian Industries and has been.
6. Aid the growth of space industry in India.




SHOW ANSWER
Correct Ans:RPSQ
Explanation:
The correct sequence is,
India has a vibrant space science program covering astronomy, astrophysics and space science. The Indian space science programmer has been working with cooperative Indian Industries and has been formulating an industrial participation policy to aid the growth of space industry in India.
Workspace



31. In the following question, a set of labelled sentences is given. Out of the four alternatives, select the most logical order of the sentences to form a coherent paragraph

P: Widespread destruction prevailed all over the earth, resulting in the deaths of millions of people.
Q: World War II was one of the worst chapters in mankind's history.
R: In many of these trials, judges were called from all over the world to give their verdict.
S: After the war ended, there were military trials held in Germany (Nuremberg Trials) and Japan (Tokyo Trials), where the leaders of these countries were prosecuted for their war crimes.




SHOW ANSWER
Correct Ans:QPSR
Explanation:
Q is the first statement in the sequence as it has a proper noun as a subject and doesn’t require any additional introduction for its elements. P is followed by Q because P explains the aftermaths of the event happened in Q. R has the term ‘these trials’. S explains what ‘these trials’ refer to. So, R comes after S. the sequence becomes QPSR. Hence, the correct answer is Third option.
Workspace



32. The question below consists of a set of labelled sentences. These sentences, when properly sequenced form a coherent paragraph. Select the most logical order of sentences from among the options.

P. The White House has declared the War on Poverty
Q. Many experts however disagree with this assessment on the basis of other surveys
R. On government aid should be pushed toward private employment
S. It argued that there are few truly poor Americans and that those who remain




SHOW ANSWER
Correct Ans:PSRQ
Explanation:
The given passage talks about the plans of the US govt. Hence, P should be the first sentence as it introduces the topic. Now if you look at the sentence R carefully it is not complete its initial part is missing. Sentence R should be followed by S as it give it continuity and between S & Q it is the better choice. This combination of SR is only available in Second option , hence it is correct.
Workspace



33. In the following question, a set of labelled sentences is given. Out of the four alternatives, select the most logical order of the sentences to form a coherent paragraph.

P) Now, more than a decade later, Pixar releases the film"™s sequel, picking up exactly where the superheroes left us.
Q) In 2004, The Incredibles held a record of having nearly three times as many sets as its Pixar peers.
R) Clocking in at more than 100, the sets were one of the many reasons that got the film the Oscar for Best Animated Feature Film.
S) And the director"™s expectations from this movie are also very high.




SHOW ANSWER
Correct Ans:QRPS
Explanation:
After reading the sentence it could be easily inferred that Q is the initial sentence as it talks about the movie The Incredibles. In this sentence, it talks about the sets and again mentions it in sentence R. The combination of QR in at the start of the sentence is only available in Third option and the following sentences P and S make sense together, hence it is the correct option.
Workspace



34. Directions: In the given question the first and the last sentence of the passage are numbered 1 to 6.The rest of the passage is split into 4 parts P, Q, R and S. These four parts are not given in the proper order. Read the sentence and find out which of the four combinations is correct.

1) Riding a bike can give you lots of good exercise everyday.
P) When somebody stole my bike, I was heartbroken, but the police found it two days later.
Q) I use my bike to get to work every day.
R) I take my bike to get groceries also.
S) I often ride my bike out to the country on week-ends just for a change of scene.
6) Without my bike, I wouldn"™t get any exercise at all.




SHOW ANSWER
Correct Ans:QRPS
Explanation:
The correct sequence is:
Riding a bike can give you lots of good exercise everyday. I use my bike to get to work every day. I take my bike to get groceries also. When somebody stole my bike, I was heartbroken, but the police found it two days later. I often ride my bike out to the country on week-ends just for a change of scene. Without my bike, I wouldn’t get any exercise at all.
Workspace



35. Directions: In the given question the first and the last sentence of the passage are numbered 1 to 6.The rest of the passage is split into 4 parts P, Q, R and S. These four parts are not given in the proper order. Read the sentence and find out which of the four combinations is correct.

1) Make sure your glasses fit well.
P) Take your glasses for adjustments to the place you bought them.
Q) Keep your glasses in a case when you're not wearing them.
R) The earpieces should be at eye level and don't try to adjust the earpieces yourself.
S) This will prevent scratches.
6) Keep the glasses clean and a soft cloth is best for cleaning.   




SHOW ANSWER
Correct Ans:RPQS
Explanation:
The correct sequence is:
Make sure your glasses fit well. The earpieces should be at eye level and don’t try to adjust the earpieces yourself. Take your glasses for adjustments to the place you bought them. Keep your glasses in a case when you’re not wearing them.This will prevent scratches. Keep the glasses clean and a soft cloth is best for cleaning.
Workspace



36. Directions: In the given question the first and the last sentence of the passage are numbered 1 to 6.The rest of the passage is split into 4 parts P, Q, R and S. These four parts are not given in the proper order. Read the sentence and find out which of the four combinations is correct.

1) It is often said that lightning never strikes twice in the same place,
P) Go ask the forest rangers.
Q) But this isn"™t true.
R) They will tell you that every thundershower brings several bolts of lightning to their lookout stations.
S) Rangers spend their summers as fire-fighters.
6) So lightning does strike twice in the same place.




SHOW ANSWER
Correct Ans:QPSR
Explanation:
The correct sequence is:
It is often said that lightning never strikes twice in the same place. But this isn’t true. Go ask the forest rangers. Rangers spend their summers as fire-fighters. They will tell you that every thundershower brings several bolts of lightning to their lookout stations. So lightning does strike twice in the same place.
Workspace



37. Direction : Five sentences denoted by A, B, C,D and E have been given. Identify the odd sentence and arrange rest of the four sentences in such a way that they make a meaningful paragraph.

(A) This merger will help achieve the twin objectives of enhancing aspirational value of vocational education, and increasing skilled manpower which will directly support the Prime Minister's agenda of making India the skill capital of the world.
(B) Once formed, the NCVET will regulate the functioning of entities engaged in vocational education and training, both long-term and short-term.
(C) The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Narendra Modi, on October 10, 2018 approved the merger of the National Council for Vocational Training (NCVT) and the National Skill Development Agency (NSDA) to establish the National Council for Vocational Education and Training (NCVET).
(D) The NCVET's main objective will be to improve standards of skill in the country.
(E) The Council will be headed by a Chairperson and will have Executive and Non- Executive Members.




SHOW ANSWER
Correct Ans:CBDA
Explanation:
The correct sequence is CBDA.
Workspace



38. Direction : Five sentences denoted by A, B, C,D and E have been given. Identify the odd sentence and arrange rest of the four sentences in such a way that they make a meaningful paragraph.

(A) She added that the festival is anticipating a sale of Rs. 3 crore this year and last year, there was a business worth Rs. 2 crore.
(B) The festival is aimed at boosting organic culture and promoting women organic farmers and entrepreneurs.
(C) The 10-day long organic festival will showcase producers and manufacturers of organic products from different Indian states.
(D) On October 26th Union minister Maneka Gandhi inaugurated the fifth edition of the Women of India National Organic Festival at Indira Gandhi National Centre for the Arts (IGNCA).
(E) The Woman and Child Development minister said woman entrepreneurs and farmers from across the country are participating in the event and selling their produce.




SHOW ANSWER
Correct Ans:DBEA
Explanation:
The correct sequence is DBEA.
Workspace



39. Direction: In the given question, a statement has been divided into five segments, each of which is denoted by (A), (B), (C), (D) and (E). Rearrange all the segments to form a coherent statement.

A) Harry and Meghan's little one
B) will be seventh in line to the throne
C) when he/she arrives, and will be
D) about a year younger than
E) the reigning baby of the family




SHOW ANSWER
Correct Ans:ABCDE
Explanation:
The correct sequence is ABCDE.
Workspace



40. In the given question, the first and the last parts of the passage/sentence are numbered (1) and (6). The rest of the passage/sentence is split into four parts and named P, Q, R and S. These four parts are not given in their proper order. Read the sentences and find out which of the five combinations is correct and mark the respective option.

1) I decided to take a chance.
P) I wanted a new experience.
Q) The cooking and washing clothes everyday had taken away my happiness.
R) I was fed up of leading a monotonous life.
S) Going out and seeing the world was important for me.
6) I wanted to travel and visit several places.




SHOW ANSWER
Correct Ans:RQPS
Explanation:
The correct sequence is RQPS.
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Jumbled Sentence questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Jumbled Sentence @ Fresherslive

This page provides important questions on Jumbled Sentence along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Jumbled Sentence questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Jumbled Sentence Online tests. Jumbled Sentence Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Jumbled Sentence Test questions Online @ Fresherslive?

Jumbled Sentence questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Jumbled Sentence may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Jumbled Sentence questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Jumbled Sentence questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Jumbled Sentence in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Jumbled Sentence Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Jumbled Sentence test or get stuck on any particular question, our Jumbled Sentence test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Jumbled Sentence, exercise these advanced Jumbled Sentence questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Jumbled Sentence Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language
FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status