Jumbled Sentence: Solved 186 Jumbled Sentence Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Logical Reasoning Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Jumbled Sentence Questions

1. The question below consists of a set of labelled sentences. These sentences, when properly sequenced form a coherent paragraph. Select the most logical order of sentences from among the options.

P. The White House has declared the War on Poverty
Q. Many experts however disagree with this assessment on the basis of other surveys
R. On government aid should be pushed toward private employment
S. It argued that there are few truly poor Americans and that those who remain




SHOW ANSWER
Correct Ans:PSRQ
Explanation:
The given passage talks about the plans of the US govt. Hence, P should be the first sentence as it introduces the topic. Now if you look at the sentence R carefully it is not complete its initial part is missing. Sentence R should be followed by S as it give it continuity and between S & Q it is the better choice. This combination of SR is only available in Second option , hence it is correct.


2. In the following question, a set of labelled sentences is given. Out of the four alternatives, select the most logical order of the sentences to form a coherent paragraph.

P) Now, more than a decade later, Pixar releases the film’s sequel, picking up exactly where the superheroes left us.
Q) In 2004, The Incredibles held a record of having nearly three times as many sets as its Pixar peers.
R) Clocking in at more than 100, the sets were one of the many reasons that got the film the Oscar for Best Animated Feature Film.
S) And the director’s expectations from this movie are also very high.




SHOW ANSWER
Correct Ans:QRPS
Explanation:
After reading the sentence it could be easily inferred that Q is the initial sentence as it talks about the movie The Incredibles. In this sentence, it talks about the sets and again mentions it in sentence R. The combination of QR in at the start of the sentence is only available in Third option and the following sentences P and S make sense together, hence it is the correct option.


3. Directions: In the given question the first and the last sentence of the passage are numbered 1 to 6.The rest of the passage is split into 4 parts P, Q, R and S. These four parts are not given in the proper order. Read the sentence and find out which of the four combinations is correct.

1) Riding a bike can give you lots of good exercise everyday.
P) When somebody stole my bike, I was heartbroken, but the police found it two days later.
Q) I use my bike to get to work every day.
R) I take my bike to get groceries also.
S) I often ride my bike out to the country on week-ends just for a change of scene.
6) Without my bike, I wouldn’t get any exercise at all.




SHOW ANSWER
Correct Ans:QRPS
Explanation:
The correct sequence is:
Riding a bike can give you lots of good exercise everyday. I use my bike to get to work every day. I take my bike to get groceries also. When somebody stole my bike, I was heartbroken, but the police found it two days later. I often ride my bike out to the country on week-ends just for a change of scene. Without my bike, I wouldn’t get any exercise at all.


Fresherslive Current Affairs
4. Directions: In the given question the first and the last sentence of the passage are numbered 1 to 6.The rest of the passage is split into 4 parts P, Q, R and S. These four parts are not given in the proper order. Read the sentence and find out which of the four combinations is correct.

1) Make sure your glasses fit well.
P) Take your glasses for adjustments to the place you bought them.
Q) Keep your glasses in a case when you're not wearing them.
R) The earpieces should be at eye level and don't try to adjust the earpieces yourself.
S) This will prevent scratches.
6) Keep the glasses clean and a soft cloth is best for cleaning.   




SHOW ANSWER
Correct Ans:RPQS
Explanation:
The correct sequence is:
Make sure your glasses fit well. The earpieces should be at eye level and don’t try to adjust the earpieces yourself. Take your glasses for adjustments to the place you bought them. Keep your glasses in a case when you’re not wearing them.This will prevent scratches. Keep the glasses clean and a soft cloth is best for cleaning.


5. Directions: In the given question the first and the last sentence of the passage are numbered 1 to 6.The rest of the passage is split into 4 parts P, Q, R and S. These four parts are not given in the proper order. Read the sentence and find out which of the four combinations is correct.

1) It is often said that lightning never strikes twice in the same place,
P) Go ask the forest rangers.
Q) But this isn’t true.
R) They will tell you that every thundershower brings several bolts of lightning to their lookout stations.
S) Rangers spend their summers as fire-fighters.
6) So lightning does strike twice in the same place.




SHOW ANSWER
Correct Ans:QPSR
Explanation:
The correct sequence is:
It is often said that lightning never strikes twice in the same place. But this isn’t true. Go ask the forest rangers. Rangers spend their summers as fire-fighters. They will tell you that every thundershower brings several bolts of lightning to their lookout stations. So lightning does strike twice in the same place.


Fresherslive Current Affairs
6. Direction : Five sentences denoted by A, B, C,D and E have been given. Identify the odd sentence and arrange rest of the four sentences in such a way that they make a meaningful paragraph.

(A) This merger will help achieve the twin objectives of enhancing aspirational value of vocational education, and increasing skilled manpower which will directly support the Prime Minister's agenda of making India the skill capital of the world.
(B) Once formed, the NCVET will regulate the functioning of entities engaged in vocational education and training, both long-term and short-term.
(C) The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Narendra Modi, on October 10, 2018 approved the merger of the National Council for Vocational Training (NCVT) and the National Skill Development Agency (NSDA) to establish the National Council for Vocational Education and Training (NCVET).
(D) The NCVET's main objective will be to improve standards of skill in the country.
(E) The Council will be headed by a Chairperson and will have Executive and Non- Executive Members.




SHOW ANSWER
Correct Ans:CBDA
Explanation:
The correct sequence is CBDA.


7. Direction : Five sentences denoted by A, B, C,D and E have been given. Identify the odd sentence and arrange rest of the four sentences in such a way that they make a meaningful paragraph.

(A) She added that the festival is anticipating a sale of Rs. 3 crore this year and last year, there was a business worth Rs. 2 crore.
(B) The festival is aimed at boosting organic culture and promoting women organic farmers and entrepreneurs.
(C) The 10-day long organic festival will showcase producers and manufacturers of organic products from different Indian states.
(D) On October 26th Union minister Maneka Gandhi inaugurated the fifth edition of the Women of India National Organic Festival at Indira Gandhi National Centre for the Arts (IGNCA).
(E) The Woman and Child Development minister said woman entrepreneurs and farmers from across the country are participating in the event and selling their produce.




SHOW ANSWER
Correct Ans:DBEA
Explanation:
The correct sequence is DBEA.


8. Direction: In the given question, a statement has been divided into five segments, each of which is denoted by (A), (B), (C), (D) and (E). Rearrange all the segments to form a coherent statement.

A) Harry and Meghan's little one
B) will be seventh in line to the throne
C) when he/she arrives, and will be
D) about a year younger than
E) the reigning baby of the family




SHOW ANSWER
Correct Ans:ABCDE
Explanation:
The correct sequence is ABCDE.


9. In the given question, the first and the last parts of the passage/sentence are numbered (1) and (6). The rest of the passage/sentence is split into four parts and named P, Q, R and S. These four parts are not given in their proper order. Read the sentences and find out which of the five combinations is correct and mark the respective option.

1) I decided to take a chance.
P) I wanted a new experience.
Q) The cooking and washing clothes everyday had taken away my happiness.
R) I was fed up of leading a monotonous life.
S) Going out and seeing the world was important for me.
6) I wanted to travel and visit several places.




SHOW ANSWER
Correct Ans:RQPS
Explanation:
The correct sequence is RQPS.


10. In the following question, a sentence has been split into five parts denoted by (1),(A),(B),(C) and (D). Rearrange the parts (A),(B),(C) and (D) to make the sentence both meaningfully and grammatically correct. If the given sentence is correct as it is , select "No arrangement required" as your answer. Ignore the errors of punctuation, if any.

The(1) be seen by moonlight,(A)/ eye and half with the fancy(B)/ loveliest of faces are to(C)/ when one sees half with the(D)




SHOW ANSWER
Correct Ans:CADB
Explanation:
The correct sentence is: The (1) loveliest of faces are to(C)/ be seen by moonlight,(A)/ when one sees half with the(D)/ eye and half with the fancy(B)/.


11. In the following question, a sentence has been split into five parts denoted by (1),(A),(B),(C) and (D). Rearrange the parts (A),(B),(C) and (D) to make the sentence both meaningfully and grammatically correct. If the given sentence is correct as it is , select "No arrangement required" as your answer. Ignore the errors of punctuation, if any.

Care of(1) injuries after an accident(A) is of utmost importance,(B)/ as a delay of minutes in delivering care(C)/ can lead to a life-and-death situation(D)/




SHOW ANSWER
Correct Ans:No arrangement required
Explanation:
The sentence as given in the question is correct.


Fresherslive Current Affairs
12. In the following question, a sentence has been split into five parts denoted by (1),(A),(B),(C) and (D). Rearrange the parts (A),(B),(C) and (D) to make the sentence both meaningfully and grammatically correct. If the given sentence is correct as it is , select "No arrangement required" as your answer. Ignore the errors of punctuation, if any.

One of the(1) is its unflinching faith on(A)/ settlement of international disputes (B)/ core elements of India’s foreign policy(C)/ the political and peaceful(D)/




SHOW ANSWER
Correct Ans:CADB
Explanation:
The correct sentence is: One of the(1) core elements of India's foreign policy(C)/ is its unflinching faith on(A)/ the political and peaceful(D)/ settlement of international disputes (B)/.


13. In the following question, a sentence has been split into five parts denoted by (1),(A),(B),(C) and (D). Rearrange the parts (A),(B),(C) and (D) to make the sentence both meaningfully and grammatically correct. If the given sentence is correct as it is , select "No arrangement required" as your answer. Ignore the errors of punctuation, if any.

Besides being unique,(1) of small and marginal farmers(A)/ farmers Rs 6000 per year is also(B)/ the scheme to give(C)/ sustainable and will increase the confidence(D)




SHOW ANSWER
Correct Ans:CBDA
Explanation:
The correct sentence is: Besides being unique,(1) the scheme to give(C)/ farmers Rs 6000 per year is also(B)/ sustainable and will increase the confidence(D)/ of small and marginal farmers(A)/.


14. In the following question, a sentence has been split into five parts denoted by (1),(A),(B),(C) and (D). Rearrange the parts (A),(B),(C) and (D) to make the sentence both meaningfully and grammatically correct. If the given sentence is correct as it is , select "No arrangement required" as your answer. Ignore the errors of punctuation, if any.

Rooted in the(1) his approach to the problems and was a kind of bridge(A)/ between the past of India and her present(B)/ past and full of pride in India’s heritage,(C)/ Vivekananda yet was modern in(D)




SHOW ANSWER
Correct Ans:CDAB
Explanation:
The correct sentence is: Rooted in the(1) past and full of pride in India’s heritage,(C)/ Vivekananda yet was modern in(D)/ his approach to the problems and was a kind of bridge(A)/ between the past of India and her present(B)/.


15. Directions: In these questions, the first and the last part of the sentences are numbered 1 and 6. The rest of the sentence are split into four parts and named P, Q, R and S. These four parts are not given in their proper order. Read the parts and find out which of the four combinations is correct. Find the correct answer.

l. People have wrong calculations about Japan's population
P. No, this is not true.
Q. And old people die more often than the young.
R. There are more old people in Japan.
S. The question is whether Japan has a lower death rate.
6. So it is very high in Japan.




SHOW ANSWER
Correct Ans:PRQS
Explanation:
The correct sequence is PRQS.


16. Directions: In these questions, the first and the last part of the sentences are numbered 1 and 6. The rest of the sentence are split into four parts and named P, Q, R and S. These four parts are not given in their proper order. Read the parts and find out which of the four combinations is correct. Find the correct answer.

1 Without water
P. and consequently
Q. the oxygen content in the atmosphere
R. which carry out photosynthesis and release oxygen
S. there would be no animals or plants
6. would go down.




SHOW ANSWER
Correct Ans:SPRQ
Explanation:
The correct sequence is SPRQ.


17. Directions: In these questions, the first and the last part of the sentences are numbered 1 and 6. The rest of the sentence are split into four parts and named P, Q, R and S. These four parts are not given in their proper order. Read the parts and find out which of the four combinations is correct. Find the correct answer.

l. It is far better to live for a short while
P. contribution to the world
Q. and make some significant
R. that is just idled away
S. than spend a long life
6. in gossiping and play.




SHOW ANSWER
Correct Ans:QPSR
Explanation:
The correct sequence is QPSR.


18. Directions: In these questions, the first and the last part of the sentences are numbered 1 and 6. The rest of the sentence are split into four parts and named P, Q, R and S. These four parts are not given in their proper order. Read the parts and find out which of the four combinations is correct. Find the correct answer.

1. This is an urgent meeting
P. to switch off your mobile phones
Q. so I request all of you
R. needs to be solved urgently
S. and focus on the issue that
6. as instructed by the Principal.




SHOW ANSWER
Correct Ans:QPSR
Explanation:
The correct sequence is QPSR.


19. Directions: In these questions, the first and the last part of the sentences are numbered 1 and 6. The rest of the sentence are split into four parts and named P, Q, R and S. These four parts are not given in their proper order. Read the parts and find out which of the four combinations is correct. Find the correct answer.

1. My uncle Martin went to live in a hamlet.
P. But it was a very lazy parrot.
Q. So martin bought a parrot.
R. Martin’s neighbour told him that he must buy a parrot.
S. Every home there had a parrot as a custom.
6. The parrot did not like to speak.




SHOW ANSWER
Correct Ans:RSQP
Explanation:
The correct sequence is RSQP.


20. Direction : Given below the sentences each of which has been divided into four parts. Each of the questions is then followed by the five options which give the sequence of the rearranged parts. You must choose the option which gives the correct sequence of the parts. If the sentence is already arranged in the correct sequence or the correct sequence doesn’t match with any of the given sequence, mark option (e).i.e. 'No arrangement required' as your answer.

with prestige projects like a manned lunar mission, and strategic considerations (A)/ like the launch vehicle industry, must vie for funds (B)/ at some point, initiatives of immediate practical value, (C)/ would have to be carefully calibrated (D)




SHOW ANSWER
Correct Ans:CBAD
Explanation:
The correct sequence is CBAD.





Are you seeking for good platform for practicing Jumbled Sentence questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Jumbled Sentence @ Fresherslive

This page provides important questions on Jumbled Sentence along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Jumbled Sentence questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Jumbled Sentence Online tests. Jumbled Sentence Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Jumbled Sentence Test questions Online @ Fresherslive?

Jumbled Sentence questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.

Practice in advance of similar questions on Jumbled Sentence may improve your performance in the real Exams and Interview.

Time Management for answering the Jumbled Sentence questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.

Through Fresherslive Jumbled Sentence questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Jumbled Sentence in short time and also in short cut method.

Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Jumbled Sentence Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Jumbled Sentence test or get stuck on any particular question, our Jumbled Sentence test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Jumbled Sentence, exercise these advanced Jumbled Sentence questions with answers.

You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Jumbled Sentence Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.




SSC CHSL Tier-I - Advanced
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Premium Package
200+ Mock Test Series
Validity 12 months
Rs. 399
2200
Buy Now


SBI Clerk 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB NTPC 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC ADO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


DRDO- TECHNICIAN A - TIER I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


ONGC Executive E1 Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.400
Buy Now


IBPS RRB Officer Scale I PRELIMS
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SOUTH INDIAN BANK CLERK 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS RRB Office Assistant Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS PO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


One Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 99
500
Buy Now


SSC MTS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Six Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 199
1200
Buy Now


SSC Selection Posts Phase VII Matriculation Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NABARD Development Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SBI Apprentice
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


FCI Manager Phase 1
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Grade B Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SSC CPO Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS SO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB ALP Stage II
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NIACL AO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS Clerk Mains
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now



×

Get Unlimited Mock Tests


Unlock all 200+ Mock Tests series


12 Month Pass
Rs. 399
for 365 days

6 Month Pass
Rs. 199
for 180 days

One Month Pass
Rs. 99
for 30 Days



***Crack All Banking | Railways | SSC | Insurance | More Govt Exams***


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2020 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.