Insurance: Solved 237 Insurance Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Logical Reasoning Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Insurance Questions

1. Who has been appointed as Chairman of the Joint Chiefs of Staff (CJCS) of USA?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Mark Milley
Explanation:
The US Senate has overwhelmingly confirmed four-star Army General Mark Milley (61-years) as the next Chairman of the Joint Chiefs of Staff (CJCS).
He will replace General Joseph Dunford.

The Chairman is nominated by the President for the appointment and must be confirmed via majority vote by the Senate.

The Chairman of the Joint Chiefs of Staff (CJCS) is, the highest-ranking and senior-most military officer in the United States Armed Forces.


2. Who among the following has been appointed as the CEO of the Unique Identification Authority of India (UIDAI)?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Pankaj Kumar
Explanation:
• The Appointments Committee of Cabinet has approved the appointment of Pankaj Kumar (1987 batch IAS officer) as CEO of the Unique Identification Authority of India (UIDAI).

• Currently, Pankaj Kumar is the Additional Secretary in the Ministry of Electronics and Information Technology.

• Tuhin Kanta Pandey (Odisha cadre IAS officer) Secretary Department of Investment and Public Asset Management.

• Sanjeev Nandan Sahai (1986 batch officer) will be the new Power Secretary.

• Pramod Kumar Das (and Madhya Pradesh Cadre IAS) has been appointed Minority Affairs Secretary.


3. Who has sworn in as the Chief Justice of Madras High Court?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Justice Amreshwar Pratap Sahi
Explanation:
• Justice Amreshwar Pratap Sahi was sworn-in as Chief Justice of the Madras High Court.

• Tamil Nadu Governor Banwarilal Purohit administered the oath of office to Justice Sahi.

• Justice Sahi succeeds Vijaya Tahilramani who had resigned.

• Prior, Justice Amreshwar Pratap Sahi was the Chief Justice of the Patna High Court.


Fresherslive Current Affairs
4. According to the report, the Reserve Bank of India (RBI) has given Life Insurance Corporation of India (LIC) how much time to reduce its stake by 10 percent in IDBI Bank?




SHOW ANSWER
Correct Ans:12 years
Explanation:
* According to the report, the Reserve Bank of India (RBI) has given Life Insurance Corporation of India (LIC) 12 years to reduce its stake by 10 percent in IDBI Bank.

* RBI has stipulated that after 12 years LIC has to reduce stake in IDBI Bank by 10 percent to 40 percent.

* LIC has 51 percent controlling stake in the bank, making the insurer the lender's majority shareholder.

* The government is the other major investor in IDBI Bank owning 46.46 per cent while the rest is with the public.


5. Who among the following created history by becoming the first woman pilot of the Indian Navy?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Shivangi
Explanation:
Sub Lieutenant Shivangi has created history to become the first woman pilot of the Navy.


Fresherslive Current Affairs
6. Who among the following has been appointed as the first female Prime Minister of Belgium in the country's 189-year history?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Sophie Wilmes
Explanation:
Former Belgian Budget Minister, Sophie Wilmes has taken office as the first female Prime Minister in the country's 189-year history.


7. Name the campaign launched by Maritime Anti-Corruption Network(MACN) to tackle corruption in the maritime industry in India ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Port Integrity Campaign
Explanation:
In order to tackle corruption in the maritime industry, Maritime Anti-Corruption Network (MACN), a global business network of over 110 companies has launched ‘Port Integrity Campaign’ with the support of the Government of India, international organizations and local industry stakeholders.Aim: To reduce & eliminate integrity issues and bottlenecks to trade during operations in Indian ports that enables fair trade to the benefit of society at large.


8. Name the organization, which launched an initiative in the form of a Unique Document Identification Number (UDIN) to improve corporate governance ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Institute of Company Secretaries Of India(ICSI)
Explanation:
The Institute of Company Secretaries of India (ICSI) launched an initiative in the form of a Unique Document Identification Number (UDIN) to improve corporate governance and strengthen the practising side of company secretaries. The UDIN will help to maintain a register of attestation and certification services, prevent counterfeiting of various attestations and certifications, ensure compliance with regard to ceilings on the number of certifications and attestations and enable stakeholders and regulators to verify genuinity of documents signed or certified by company secretaries in practice.


9. Which is a fixed amount for a covered service in health sector ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Copay
Explanation:
A copayment or copay is a fixed amount for a covered service, paid by a patient to the insurance company before patient receives service from physician.


10. Who has been appointed as the Controller General of Accounts (CGA)?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Soma Roy Burman
Explanation:
Soma Roy Burman (1986-batch Indian Civil Accounts Service officer) took charge as the new Controller General of Accounts (CGA), Principal Advisor on Accounting matters to the Union Government.


11. Who among the following has been appointed as the chief of the National Highways Authority of India (NHAI)?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Sukhbir Singh Sandhu
Explanation:
Appointment Committee of the Cabinet, Government of India (GoI), has approved the appointment of Sukhbir Singh Sandhu as the as the chief of the National Highways Authority of India (NHAI).


Fresherslive Current Affairs
12. Name the South Korean multinational automotive manufacturer which plans to launch its electric car for India ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Hyundai
Explanation:
M C Sampath, minister for industries stated that South Korean multinational automotive manufacturer Hyundai plans to launch its electric car for India


13. In order to boost which mission, an MoU was signed between the Intellectual Property Facilitation Cell (IPFC), Department of Defence Production, Ministry of Defence and National Research Development Corporation (NRDC) & Ministry of Science and Technology ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Mission Raksha Gyan Shakti
Explanation:
The Defence Ministry signed a memorandum of understanding (MOU) with the Intellectual Property Facilitation Cell (IPFC), Department of Defence Production, National Research Development Corporation (NRDC) and Ministry of Science and Technology to promote a culture of Innovation and Intellectual Property Rights (IP-R) in the Defence system. Fillip: The partnership will provide a major impetus to “Mission Raksha Gyan Shakti”, which was launched in 2018 aims to provide a boost to IPR culture in the indigenous defence industry.


14. Which of the following insurance companies has launched ‘Farmitra’ mobile app?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Bajaj Allianz General Insurance
Explanation:
*Bajaj Allianz General Insurance has launched a new mobile app called ‘Farmitra’ to help the farmers needs and address their worries.

* It also resolves with relevant information, which they can use in optimizing their farming practices.

* The app ‘Farmitra’ provides services for even those who are not customers of Bajaj Allianz.

* Currently, the application is implemented in 6 states (Rajasthan, Madhya Pradesh, Uttar Pradesh, Karnataka, Maharashtra and Haryana).


15. Who among the following has been appointed as the CEO of Alphabet Inc the parent company of Google?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Sundar pichai
Explanation:
Indian American business executive Sundar Pichai (Google CEO) promoted as Alphabet Inc. CEO (chief executive officer).


16. Who among the following has won the presidential election in Argentina?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Alberto Fernandez
Explanation:
Argentina's left-leaning candidate Alberto Fernandez won the presidential election in the first round bringing to an end the crisis-plagued rule of market-friendly incumbent Mauricio Macri.


17. Siemens Limited has signed a Memorandum of Understanding(MoU) with NTPC Limited to identify, evaluate and set up reference use cases of hydrogen sector-coupling for various upstream and downstream applications. Where is the headquarters of NTPC?




SHOW ANSWER
Correct Ans:New Delhi
Explanation:
NTPC Limited is a company incorporated under the Companies Act 1956 and is promoted by the Government of India. The headquarters of the company is situated at New Delhi.


18. Which of the following companies announced to acquire Philippine largest personal care company ‘Splash’?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Wipro Consumer Care & Lighting Ltd
Explanation:
Wipro Consumer Care & Lighting Ltd. has announced to acquire Philippine largest personal care company ‘Splash’, deal value is yet to be disclosed.

According to Wipro, this is the company’s 11th acquisition in the consumer line business and the 9th acquisition in the personal care segment overall.

Splash recorded revenues worth USD 80 million in 2018.


19. Justice Sharad Arvind Bobde appointed as_____Chief Justice of India.




SHOW ANSWER
Correct Ans:47th
Explanation:
Supreme Court Justice Sharad Arvind Bobde (63 years) was sworn in as the 47th Chief Justice of India (till April 23, 2021) by President Ram Nath Kovind.

• Justice SA Bobde succeeds Chief Justice Ranjan Gogoi.

• Justice SA Bobde became the Chief Justice of the Madhya Pradesh High Court in October 2012 and was elevated to the Supreme Court in April the following year.

• Justice Bobde was born in Nagpur (Maharashtra) and is the son of Arvind Shriniwas Bobde, an eminent senior advocate.

• He earned a law degree from Nagpur University and was enrolled in the Bar Council of Maharashtra in 1978.


20.
Which of the following Hollywood actress has been named as UNESCO Goodwill Ambassador for Indigenous Peoples?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Yalitza Aparicio
Explanation:
* The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) has named Mexican actress Yalitza Aparicio as a UNESCO Goodwill Ambassador for Indigenous Peoples.

* Ms. Aparicio is committed to the fight against racism and for the rights of women and indigenous peoples. She was chosen to play in Alfonso Cuarón’s film Roma while studying to be a teacher.

* Her performance in the film, for which she had to learn the Mixtec language of her father’s family, won her an Oscar nomination for best actress, the first indigenous Mexican woman to be so recognized by the US Academy Awards.

* TIME magazine (USA) listed her as one of the 100 most influential people in the world in 2019.





Are you seeking for good platform for practicing Insurance questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Insurance @ Fresherslive

This page provides important questions on Insurance along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Insurance questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Insurance Online tests. Insurance Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Insurance Test questions Online @ Fresherslive?

Insurance questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.

Practice in advance of similar questions on Insurance may improve your performance in the real Exams and Interview.

Time Management for answering the Insurance questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.

Through Fresherslive Insurance questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Insurance in short time and also in short cut method.

Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Insurance Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Insurance test or get stuck on any particular question, our Insurance test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Insurance, exercise these advanced Insurance questions with answers.

You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Insurance Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.




SSC CHSL Tier-I - Advanced
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Premium Package
200+ Mock Test Series
Validity 12 months
Rs. 399
2200
Buy Now


SBI Clerk 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB NTPC 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC ADO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


DRDO- TECHNICIAN A - TIER I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


ONGC Executive E1 Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.400
Buy Now


IBPS RRB Officer Scale I PRELIMS
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SOUTH INDIAN BANK CLERK 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS RRB Office Assistant Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS PO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


One Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 99
500
Buy Now


SSC MTS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Six Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 199
1200
Buy Now


SSC Selection Posts Phase VII Matriculation Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NABARD Development Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SBI Apprentice
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


FCI Manager Phase 1
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Grade B Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SSC CPO Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS SO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB ALP Stage II
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NIACL AO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS Clerk Mains
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now



×

Get Unlimited Mock Tests


Unlock all 200+ Mock Tests series


12 Month Pass
Rs. 399
for 365 days

6 Month Pass
Rs. 199
for 180 days

One Month Pass
Rs. 99
for 30 Days



***Crack All Banking | Railways | SSC | Insurance | More Govt Exams***


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2020 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.