Input Output Questions and Answers updated daily – Logical Reasoning



158 Input Output Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Logical Reasoning Input Output online test. Input Output Questions with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Input Output Questions

Answer the questions on the basis of the information given below.

A number arrangement machine when given an input of numbers/words, rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and steps of rearrangement.

Input : when 19 will you 07 be 40 coming 62 home 100 89

Step I : be when 19 will you 07 40 coming 62 home 100 89
Step II : be 07 when 19 will you 40 coming 62 home 100 89
Step III : be 07 coming when 19 will you 40 62 home 100 89
Step IV : be 07 coming 19 when will you 40 62 home 100 89
Step V : be 07 coming 19 home when will you 40 62 100 89
Step VI : be 07 coming 19 home 40 when will you 62 100 89
Step VII : be 07 coming 19 home 40 when 62 will you 100 89
Step VIII : be 07 coming 19 home 40 when 62 will 89 you 100

This is the final arrangement and step VIII is the last step for this input.

Refer the above for the Questions 1 to 2
1. Which of the following would definitely be the first step if step 2 of an input is 
Step II: and 05 just value 22 15 time 14



SHOW ANSWER
Correct Ans:Cannot be determined
Explanation:
Cannot be determined because word "just" can be written anywhere in step I.


2. What will be the 4th step ?
Input : next 57 problem 82 14 trend 02 purchase growth 41 



SHOW ANSWER
Correct Ans:growth 02 next 14 problem 57 82 trend purchase 41
Explanation:
After careful analysis of the input and various steps of rearrangement , it is evident that in the first step one word is arranged and in the second step one number is arranged. These two steps are continued alternately till all the words get arranged in alphabetical order and all the numbers get arranged in ascending order.

Input : next 57 problem 82 14 trend 02 purchase growth 41
Step I: growth next 57 problem 82 14 trend 02 purchase 41
Step II: growth 02 next 57 problem 82 14 trend purchase 41
Step III: growth 02 next 14 57 problem 82 trend purchase 41
Step IV: growth 02 next 14 problem 57 82 trend purchase 41


Answer the questions on the basis of the information given below. A number arrangement machine when given an input of words, rearranges them following a particular rule in each step.

The following is an illustration of input and steps of rearrangement.

Input: above has worked but as Marketing officer

Step I: above as has worked but Marketing officer
Step II: above as but has worked Marketing officer
Step III: above as but has Marketing worked officer
Step IV: above as but has Marketing officer worked
This is the final arrangement and step IV is the last step for this input.

Refer the above for the Questions 3 to 7
3. Which of the following steps will be the last for following input?
Input: The failure is a series setback for



SHOW ANSWER
Correct Ans:VI
Explanation:
After careful analysis of the input and various steps of rearrangement, it is evident that in the first step one word is arranged according to alpahabetical order. This step is continued till all the words get arranged in alphabetical order.

Input : The failure is a series setback for
Step I: a The failure is series setback for
Step II : a failure The is series setback for
Step III : a failure for The is series setback
Step IV : a failure for is The series setback
Step V : a failure for is series The setback
Step VI : a failure for is series setback The

Hence, Step VI is the last step for the given input.


4. Which of the following steps will be the last for following input?
Input: this secret line in the fact that



SHOW ANSWER
Correct Ans:VI
Explanation:
After careful analysis of the input and various steps of rearrangement, it is evident that in the first step one word is arranged according to alpahabetical order. This step is continued till all the words get arranged in alphabetical order.

Input : this secret line in the fact that
Step I: fact this secret line in the that
Step II : fact in this secret line the that
Step III : fact in line this secret the that
Step IV : fact in line secret this the that
Step V : fact in line secret that this the
Step VI : fact in line secret that the this

Hence Step VI is the last step for the given input.


5. Which of the following is step III of given input?
Input: who assembled and saw tiny living things



SHOW ANSWER
Correct Ans:None of these
Explanation:
After careful analysis of the input and various steps of rearrangement, it is evident that in the first step one word is arranged according to alpahabetical order. This step is continued till all the words get arranged in alphabetical order.

Input: who assembled and saw tiny living things
Step I: and who assembled saw tiny living things
Step II: and assembled who saw tiny living things
Step III: and assembled living who saw tiny things


6. Input: Changed pattern based on the new syllabus
What is the position of the word "pattern" from left end in step II of above input?



SHOW ANSWER
Correct Ans:4th
Explanation:
After careful analysis of the input and various steps of rearrangement, it is evident that in the first step one word is arranged according to alpahabetical order. This step is continued till all the words get arranged in alphabetical order.

Input : Changed pattern based on the new syllabus
Step I: based Changed pattern on the new syllabus
Step II : based Changed new pattern on the syllabus

Thus,the position of the word "pattern" from left end in step II is "4th"


7. Which of the following steps will be the last but one for following input?
Input: Changed pattern based on the new syllabus



SHOW ANSWER
Correct Ans:III
Explanation:
After careful analysis of the input and various steps of rearrangement, it is evident that in the first step one word is arranged according to alpahabetical order. This step is continued till all the words get arranged in alphabetical order.

Input : Changed pattern based on the new syllabus
Step I: based Changed pattern on the new syllabus
Step II : based Changed new pattern on the syllabus
Step III : based Changed new on pattern the syllabus
Step IV : based Changed new on pattern syllabus the

Step IV is the last step.
Therefore, Step III is the last but one.


An arrangement machine, when given an input line of numbers/words, rearranges them following a particular rule in each step.
The following is an illustration of the input and the steps of arrangement :

Input : down delusion 87 21 pat ignorance 56 35 fight 25

Step I : ignorance down delusion 87 21 pat 56 35 fight 25
Step II : ignorance delusion down 87 21 pat 56 35 fight 25
Step III : ignorance delusion fight down 87 21 bat 56 35 25
Step IV : ignorance delusion fight down pat 87 21 56 35 25
Step V : ignorance delusion fight down pat 87 56 21 35 25
Step VI : ignorance delusion fight down pat 87 56 35 21 25
Step VII : ignorance delusion fight down pat 87 56 35 25 21
Since the numbers/words are already arranged, the machine stops after this step. Otherwise the machine may carry on its logic until the numbers get fully arranged. Study the logic and answer the questions that follow:

Refer the above for the Questions 8 to 12
8. Which of the following step is step IV of Input” crown 34 star 56 47 cannot determined 66 highest”?



SHOW ANSWER
Correct Ans:determined highest cannot crown star 34 56 47 66
Explanation:
Explanation: Input: crown 34 star 56 47 cannot determined 66 highest
Step I: determined crown 34 star 56 47 cannot 66 highest
Step II: determined highest crown 34 star 56 47 cannot 66
Step III: determined highest cannot crown 34 star 56 47 66
Step IV: determined highest cannot crown star 34 56 47 66


9. Which of the following is last step of above input?



SHOW ANSWER
Correct Ans:determined highest cannot crown star 66 56 47 34
Explanation:
determined highest cannot crown star 66 56 47 34
There is no need to write all steps in this.


10. Which step number if the last step of the above input?



SHOW ANSWER
Correct Ans:VIII
Explanation:
infrastructure costliest forest right moon sat 76 21 43 27 48
Step VI : infrastructure costliest forest right moon sat 76 48 21 43 27
Step VII : infrastructure costliest forest right moon sat 76 48 43 21 27
Step VIII : infrastructure costliest forest right moon sat 76 48 43 27 21


11. In step IV of above input, if 'costliest' is related to '43' and 'forest' is related to '27', then to which of the following is '48' related to?



SHOW ANSWER
Correct Ans:right
Explanation:
right
In 4th step, right is 4th word and 48 is 4th number


12. For the input “right forest sat moon 21 costliest infrastructure 43 27 48 76” which step number is the following output:
infrastructure costliest right forest sat moon 21 43 27 48 76



SHOW ANSWER
Correct Ans:II
Explanation:
Explanation: Infrastructure – 14 letters, costliest – 9 letters, forest – 6 letters, right – 5 letters, moon – 4 letters, sat – 3 letters
Input : right forest sat moon 21 costliest infrastructure 43 27 48 76
Step I : infrastructure right forest sat moon 21 costliest 43 27 48 76
Step II : infrastructure costliest right forest sat moon 21 43 27 48 76
Step III : infrastructure costliest forest right sat moon 21 43 27 48 76
Step IV : infrastructure costliest forest right moon sat 21 43 27 48 76
Step V : infrastructure costliest forest right moon sat 76 21 43 27 48
and so on


A word arrangement machine when given an input line of words rearranges them following a particular rule.

Input : talk seven 37 40 given 80 laboratory 62

Step I : 37 talk seven 40 given 80 laboratory 62
Step II : 37 talk 40 seven given 80 laboratory 62
Step III : 37 talk 40 seven 62 given 80 laboratory
Step IV : 37 talk 40 seven 62 laboratory given 80
Step V : 37 talk 40 seven 62 laboratory 80 given

Refer the above for the Questions 13 to 17
13. What will be step III for the following input?
Input : Uniform train 36 41 horse 81 king 61



SHOW ANSWER
Correct Ans:36 Uniform 41 train 61 horse 81 king
Explanation:
Explanation: 36 Uniform 41 train 61 horse 81 king


14. What will be step IV for the following input?
Input : Uniform train 36 41 horse 81 king 61



SHOW ANSWER
Correct Ans:36 Uniform 41 train 61 king horse 81
Explanation:
36 Uniform 41 train 61 king horse 81


15. What will be step III for the following input?
Input : particular calisthenic 31 if 11 71 40 definitely



SHOW ANSWER
Correct Ans:11 particular 31 if calisthenic 71 40 definitely
Explanation:
Input : particular calisthenic 31 if 11 71 40 definitely​
Step I : 11 particular calisthenic 31 if 71 40 definitely
Step II : 11 particular 31 calisthenic if 71 40 definitely
Step III : 11 particular 31 if calisthenic 71 40 definitely
Step IV : 11 particular 31 if 40 calisthenic 71 definitely
Step V : 11 particular 31 if 40 definitely calisthenic 71
Step VI : 11 particular 31 if 40 definitely 71 calisthenic


16. Second step of an input is "12 whatsapp 82 33 google wench 40 jolly".
Which step will be the last step?



SHOW ANSWER
Correct Ans:VI
Explanation:
Step II : 12 whatsapp 82 33 google wench 40 jolly
Step III : 12 whatsapp 33 82 google wench 40 jolly
Step IV : 12 whatsapp 33 wench 82 google 40 jolly
Step V : 12 whatsapp 33 wench 40 82 google jolly
Step VI : 12 whatsapp 33 wench 40 jolly 82 google


17. Step II for an input is "21 whatsapp 49 33 particular bastion 27 Gironde".
What will be the fifth step?



SHOW ANSWER
Correct Ans:21 whatsapp 27 particular 33 49 bastion Gironde
Explanation:
21 whatsapp 27 particular 33 49 bastion Gironde


A word arrangement machine when given an input line of words rearranges them following a particular rule.

Input : scabiosa Duchamp 49 96 George 39 kitchen 63

Step I : 96 scabiosa Duchamp 49 George 39 kitchen 63
Step II : 96 Duchamp scabiosa 49 George 39 kitchen 63
Step III : 96 Duchamp 39 scabiosa 49 George kitchen 63
Step IV : 96 Duchamp 39 scabiosa 63 49 George kitchen
Step V : 96 Duchamp 39 scabiosa 63 George 49 kitchen

Refer the above for the Questions 18 to 20
18.
What will be the third step if the input is "third daikon facebook nevoid 31 51 80 20"?



SHOW ANSWER
Correct Ans:80 daikon 20 third facebook nevoid 31 51
Explanation:
Step I : 80 third daikon facebook nevoid 31 51 20
Step II : 80 daikon third facebook nevoid 31 51 20
Step III : 80 daikon 20 third facebook nevoid 31 51


19. If the second step of an input is "76 Froebel 48 sunset itself 56 18 wench"
How many more steps will be required to complete the arrangement?



SHOW ANSWER
Correct Ans:IV
Explanation:
II : 76 Froebel 48 sunset itself 56 18 wench
III : 76 Froebel 18 48 sunset itself 56 wench
IV : 76 Froebel 18 wench 48 sunset itself 56
V : 76 Froebel 18 wench 56 48 sunset itself
VI : 76 Froebel 18 wench 56 itself 48 sunset


20. If the third step of an input is "65 daikon 12 Tigris 42 23 florally urinary"
What will be definitely the input?



SHOW ANSWER
Correct Ans:Cannot be determined
Explanation:
Cannot be determined



1...1...78


Are you seeking for good platform for practicing Input Output questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Input Output @ Fresherslive

This page provides important questions on Input Output along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Input Output questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Input Output Online tests. Input Output Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Input Output Test questions Online @ Fresherslive?

Input Output questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.

Practice in advance of similar questions on Input Output may improve your performance in the real Exams and Interview.

Time Management for answering the Input Output questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.

Through Fresherslive Input Output questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Input Output in short time and also in short cut method.

Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Input Output Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Input Output test or get stuck on any particular question, our Input Output test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Input Output, exercise these advanced Input Output questions with answers.

You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Input Output Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2017 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.