Inequalities Questions and Answers updated daily – Logical Reasoning



247 Inequalities Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Logical Reasoning Inequalities online test. Inequalities Questions with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Inequalities Questions

Study the following information to answer the given questions:
P $ Q means P is not smaller than Q
P @ Q means P is neither smaller than nor equal to Q
P # Q means P is neither greater than nor equal to Q
P & Q means P is neither greater than nor smaller than Q
P * Q means P is not greater than Q

Refer the above for the Questions 1 to 5
1. Statements: C # P, P * L, L @ E, E $ M

Conclusions:
I. M # P
II. M @ L
III. P # E
IV. L # C



SHOW ANSWER
Correct Ans:None is true
Explanation:
Given,
$ means ≥
@ means >
# means <
& means =
* means ≤

Given Statements: C # P, P * L, L @ E, E $ M
Which can be written as: C < P ≤ L > E ≥ M

Given Conclusions:
I. M # P ---- M < P (False)
II. M @ L ---- M > L (False) --- According to given statements, the correct relation between M and L is "M < L"
III. P # E ----P < E (False)
IV. L # C ---- L < C (False) --- According to given statements, the correct relation between L and C is "L > C"

Thus, None of the given conclusion follows the given statements.


2. Statements: S @ L, L # M, M & B, B * Q

Conclusions:
I. Q $ M
II. B @ L
III. S @ Q
IV. L @ Q



SHOW ANSWER
Correct Ans:I, II are true
Explanation:
Given,
$ means ≥
@ means >
# means <
& means =
* means ≤

Given Statements: S @ L, L # M, M & B, B * Q
Which can be written as: S > L, L < M, M = B, B ≤ Q
i.e., S > L < M = B ≤ Q

Given Conclusions:
I. Q $ M ---- Q ≥ M (True)
II. B @ L ---- B > L (True)
III. S @ Q ---- S > Q (False)
IV. L @ Q ---- L > Q (False)

ThusConclusionsI and II are true according to given statements.


3. Statements: T * Y, S # M, Y $ S, M @ K

Conclusions:
I. K # S
II. Y @ M
III.T # M
IV.Y @ K



SHOW ANSWER
Correct Ans:None is true
Explanation:
Given,
$ means ≥
@ means >
# means <
& means =
* means ≤

Given Statements: T * Y, S # M, Y $ S, M @ K
Which can be written as: T ≤ Y, S < M, Y ≥ S, M > K
i.e., T ≤ Y ≥ S < M > K

Given Conclusions:
I. K # S ----- K < S (False)
II. Y @ M ---- Y > M (False)
III.T # M ---- T < M (False)
IV.Y @ K ---- Y > K (False)

Thus, None of the given conclusion follows the given statements.


4. Statements: W * N, K * V, Y @ V, W @ K

Conclusions:
I. Y @ K
II. W $ N
III. W @ Y
IV. W @ V



SHOW ANSWER
Correct Ans:Only I is true
Explanation:
Given,
$ means ≥
@ means >
# means <
& means =
* means ≤

Given Statements: W * N, K * V, Y @ V, W @ K
which can be written as: W ≤ N, K ≤ V, Y > V, W > K
i.e., N ≥ W > K ≤ V < Y

Given Conclusions:
I. Y @ K ---- Y > K (True)
II. W $ N ---- W ≥ N (False)
III. W @ Y ---- W > Y (False)
IV. W @ V ---- W > V (False)

Thus, Only Conclusion I is true according to the given Statements.


5. Statements: A $ M, P @ L, K # P, A $ L

Conclusions:
I. K # L
II. A @ P
III. L * A
IV. M # P



SHOW ANSWER
Correct Ans:Only III is true
Explanation:
Given,
$ means ≥
@ means >
# means <
& means =
* means ≤

Given Statements: A $ M, P @ L, K # P, A $ L
Which can be written as: A ≥ M, P > L, K < P, A ≥ L
i.e., M ≤ A ≥ L < P > K

Given Conclusions:
I. K # L ----- K < L (False)
II. A @ P ---- A > P (False)
III. L * A ---- L ≤ A (True)
IV. M # P ----- M < P (False)

Thus, Only Conclusion III is true according to the given Statements.


6. Statement:
L > G = M ≤ T ; U < S < M

Conclusions:
I) T ≥ L
II) S < L
III) T > U
IV) G ≤ U 



SHOW ANSWER
Correct Ans:Only II,III are true
Explanation:
Given
Statement:
L > G = M ≤ T ; U < S < M

Conclusion I) T ≥ L ---> False (According to the given statements, L > G ≤ T)

Conclusion II) S < L ---> True (According to the given statements, S < M < L, which means S < L)

Conclusion III) T > U ---> True (According to the given statements, T ≥ M > S > U, which means T > U)

Conclusion IV) G ≤ U --> False (According to the given statements, G = M > S > U, which means G > U)

Thus, Only Conclusions II, III are true


7. Statement:
D > M > U ≥ E ; N < U ≥ J

Conclusions:
I ) D > E
II) E ≤ J
III) M > N
IV) D > J



SHOW ANSWER
Correct Ans:Only I,III ,IV are true
Explanation:
Given
Statements: D> M > U ≥ E ; N < U ≥ J

Conclusion I ) D > E ---> True (According to given statements, D> M > U ≥ E)

Conclusion II) E ≤ J ---> False (According to given statements, E ≤ U ≥ J)

Conclusion III) M > N ----> True (According to given statements, M > U > N)

Conclusion IV) D > J ----> True (According to given statements, D > M > U ≥ J)

Thus , Only Conclusions I, III and IV are true


8. Statement:
K > H < Y ≤ Z < A > R ≥ L

Conclusions:
I) A > Y
II) L < A
III) H < A
IV) K > R 



SHOW ANSWER
Correct Ans:Only I,II,III are true
Explanation:
Given Statement:
K > H < Y ≤ Z < A > R ≥ L

Conclusion I) A > Y ----- True (According to given statements, Y ≤ Z < A, which means, Y < A, i.e., A > Y)

Conclusion II) L < A ----- True (According to given statements, A > R ≥ L, which means, A > L, i.e., L < A)

Conclusion III) H < A ----- True (According to given statements, H < Y ≤ Z < A, which means, H < A)

Conclusion IV) K > R ----- False (According to given statements, K > H < Y ≤ Z < A > R, so exact relation between K and R cannot be determined from this data)

Thus, Only Conclusions I, II and III are true.


9. Statement:
S > H ≥ P ≤ C ; Y > P ≥ N

Conclusions:
I) H > Y
II) S > C
III) C = Y
IV) C ≥ N



SHOW ANSWER
Correct Ans:Only IV is true
Explanation:
Given
Statement:
S > H ≥ P ≤ C ; Y > P ≥ N

Conclusion I) H > Y ---- False (According to given statements, H ≥ P < Y)

Conclusion II) S > C ----- False (According to given statements, S > H ≥ P ≤ C)

Conclusion III) C = Y ----- False (According to given statements, C ≥ P < Y)

Conclusion IV) C ≥ N ----- True (According to given statements, C ≥ P ≥ N, which means C ≥ N)

Thus, Only conclusion IV is true.


10. Statement:
P > R ≥ S = T < M ≤ N < K 

Conclusions:
I) T< P
II) N > S
III) K < S
IV) S ≥ P



SHOW ANSWER
Correct Ans:Only I and II are true
Explanation:
Given
Statement: P > R ≥ S = T < M ≤ N < K ,

Conclusions:
I) T< P ---> True
II) N > S ---> True
III) K < S ---> False (According to given statements, correct relation between K and S is "K > S")
IV) S ≥ P ---> False (According to given statements, correct relation between S and P is "S < P")

Thus Conclusions I and II are true


Directions:
A $ B means A is not smaller than B
A # B means A is not greater than B
A @ B means A is neither smaller than nor equal to B
A © B means A is neither smaller than nor greater than B
A % B means A is neither greater than nor equal to B

Refer the above for the Questions 11 to 15
11. Statement:
R # D , D $ M , M © N

Conclusions:
I) R # M
II) N # D
III) N $ R 



SHOW ANSWER
Correct Ans:Only II is true
Explanation:
Given
$ means ≥
# means ≤
@ means >
© means =
% means <

Statement :
R # D , D $ M , M © N
Denoted as R ≤ D ≥ M = N

Conclusions
I) R # M --> R ≤ M ---> False
II) N # D --> N ≤ D ---> True
III) N $ R ---> N ≥ R --> False

Hence, Only Conclusion II is true.


12. Statement:
M @ D , D © V, V $ W

Conclusions:
I) W @ M
II) M % V
III) D $ W 



SHOW ANSWER
Correct Ans:Only III is true
Explanation:
Given

$ means ≥
# means ≤
@ means >
© means =
% means <

Statement:
[email protected] D , D © V, V $ W
Denoted as M > D = V ≥ W

Conclusions:
I) W @ M---> W > M---> False
II) M % V ---> M < V ---> False
III) D $ W ---> D ≥ W ---> True

Only Conclusion III is true.


13. Statement:
K # N ,N $ T, T% J 

Conclusions
I) J @ N
II) K @ T
III) T @ K



SHOW ANSWER
Correct Ans:None is true
Explanation:
Given

$ means ≥
# means ≤
@ means >
© means =
% means <

Statement:
K # N ,N $ T, T% J
Denoted as K ≤ N ≥ T < J

Conclusions:
I) J @ N ---> J > N ---> False
II) K @ T ---> K > T---> False
III) T @ K ---> T > K ---> False

Here None is true.


14. Statement :
M @ J, J $ T, T © N

Conclusion:
I) N # J
II) T % M
III) M @ N 



SHOW ANSWER
Correct Ans:All are true
Explanation:
Given

$ means ≥
# means ≤
@ means >
© means =
% means <

Statement :
M @ J, J $ T, T © N
Denoted as M > J ≥ T = N

Conclusion
I) N # J --> N ≤ T ---> True
II) T % M --> T < M ---> True
III) M @ N ---> M > N ---> True

All the conclusions are true


15. Statement:
H % J , J © N,N @ R

Conclusion:
I) R % J
II) H @ J
III) N @ H



SHOW ANSWER
Correct Ans:Only I and III are true
Explanation:
Given

$ means ≥
# means ≤
@ means >
© means =
% means <

Statement:
H % J , J © N,N @ R
Denoted as H < J = N > R

Conclusion:
I) R % J --> R < J --->True
II) H @ J --> H > J ---> False
III) [email protected] H --> N > H --->True

Thus Only Conclusions I and III are true.


Directions: The symbols #, %, @, $ and ⦾ are used with the following meanings as illustrated below:
‘P # Q’ means ‘P is not smaller than Q’
‘P % Q’ means ‘P is not greater than Q'
‘P @ Q’ means ‘P is neither smaller than nor equal to Q’
‘P $ Q’ means ‘P is neither greater than nor equal to Q’
‘P ⦾ Q’ means ‘P is neither smaller than nor greater than Q’


Refer the above for the Questions 16 to 20
16. Statements:
R # T, T ⦾ M, M @ D

Conclusions:
I) D $ T
II) R # M



SHOW ANSWER
Correct Ans:Both conclusion I and II are true
Explanation:
Given,
# means ≥
% means ≤
@ means >
$ means <
⦾ means =

Statements:
R # T, T⦾ M, M @ D
Denoted as R ≥ T = M > D

Conclusions:
I) D $ T --- D < T (True)
II) R # M --- R ≥ M (True)

Hence, Both the conclusions I and II are true.


17. Statements:
H @ W, W $ M, M # K

Conclusions:
I) K $ W
II) H @ M



SHOW ANSWER
Correct Ans:Neither conclusion I nor II is true
Explanation:
Given,
# means ≥
% means ≤
@ means >
$ means <
⦾ means =

Statements:
H @ W, W $ M, M # K
----- H > W < M ≥ K

Conclusions:
I) K $ W --- K < W (False)
II) H @ M --- H > M (False)

Hence, Neither conclusion I nor II is true


18. Statements:
R % N, N # F, F @ B

Conclusions:
I) F ⦾ R
II) B $ N



SHOW ANSWER
Correct Ans:Only conclusion II is true
Explanation:
Given,
# means ≥
% means ≤
@ means >
$ means <
⦾ means =

Statements:
R % N, N # F, F @ B
----- R ≤ N ≥ F > B

Conclusions:
I) F⦾ R ---- F = R (False), According to given statements, F is either≤ or≥ R.
II) B $ N ---- B < N (True)

Hence, Only Conclusion II is true.


19. Statements:
M $ T, T @ K, K ⦾ D

Conclusions:
I) D $ T
II) K $ M



SHOW ANSWER
Correct Ans:Only conclusion I is true
Explanation:
Given,
# means ≥
% means ≤
@ means >
$ means <
⦾ means =

Statements:
M $ T, T @ K, K ⦾ D
----- M < T > K = D

Conclusions:
I) D $ T ---- D < T (True)
II) K $ M ---- K < M (False)

Hence, Only conclusion I is true.


20. Statements :
H ⦾ W, W % R, R @ F

Conclusions:
I) R ⦾ H
II) R @ H



SHOW ANSWER
Correct Ans:Either conclusion I or II is true
Explanation:
Given,
# means ≥
% means ≤
@ means >
$ means <
⦾ means =

Statements :
H ⦾ W, W % R, R @ F
----- H = W ≤ R > F

Conclusions:
I) R ⦾ H ---- R = H (Not definite - False)
II) R @ H ---- R > H (Not definite - False)

Rules for Either .... or ... case:
1) Both conclusions are False. Here Conclusion I and II are False.
2) Both conclusions have same variable.(i.e., R and H are present in both Conclusion I and II)
3) Symbols "=" and ">" are together in those conclusions.

Thus, either Conclusion I or II follows.





Are you seeking for good platform for practicing Inequalities questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Inequalities @ Fresherslive

This page provides important questions on Inequalities along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Inequalities questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Inequalities Online tests. Inequalities Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Inequalities Test questions Online @ Fresherslive?

Inequalities questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.

Practice in advance of similar questions on Inequalities may improve your performance in the real Exams and Interview.

Time Management for answering the Inequalities questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.

Through Fresherslive Inequalities questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Inequalities in short time and also in short cut method.

Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Inequalities Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Inequalities test or get stuck on any particular question, our Inequalities test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Inequalities, exercise these advanced Inequalities questions with answers.

You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Inequalities Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2017 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.