Indian Ports: Solved 28 Indian Ports Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Logical Reasoning Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Indian Ports Questions

1. Which port is the only Indian port to be listed in the World’s top 30 Container ports?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Jawaharlal Nehru Port
Explanation:
Jawaharlal Nehru Port is the only Indian port to be listed in the World’s top 30 Container ports.


2. Rajiv Gandhi International Airport is situated at




SHOW ANSWER
Correct Ans:Hyderabad
Explanation:
Rajiv Gandhi International Airport is an international airport that serves Hyderabad, the capital city of Telangana. It is located in Shamshabad, about 24 kms south of Hyderabad. The airport is operated by GMR Hyderabad International Airport Ltd, a public–private venture. It was opened in March 2008 to replace Begumpet Airport as the primary commercial airport for Hyderabad. It is named after Rajiv Gandhi former Prime Minister of India. It is the sixth busiest airport by passenger traffic in India.

Hence, option B is correct.


3. Senior IPS officer Aditya Mishra was appointed as the chairman of the Land Ports Authority of India (LPAI). Where is the headquarters of Land Ports Authority of India (LPAI)?




SHOW ANSWER
Correct Ans:New Delhi
Explanation:
New Delhi is the headquarters of Land Ports Authority of India (LPAI).


Fresherslive Current Affairs
4. Which is the oldest artificial harbour on the East Coast of India




SHOW ANSWER
Correct Ans:Chennai Port
Explanation:


5. How many Minor port in India




SHOW ANSWER
Correct Ans:185
Explanation:


Fresherslive Current Affairs
6. Which port is the natural harbour on the west coast of India




SHOW ANSWER
Correct Ans:Kochi Port
Explanation:


7. Mormugao Port located in which state




SHOW ANSWER
Correct Ans:Goa
Explanation:


8. Which port is known as Jawaharlal Nehru Port ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Nhava Sheva
Explanation:


9. The largest quantity of iron ore is exported from India through the ports of




SHOW ANSWER
Correct Ans:Vishakhapatnam and Mormugao
Explanation:


10. Which of the following seaports is the largest exporter of iron ore from India ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Vishakhapatnam
Explanation:


11. Which of the following major sea ports handles the largest volume of our foreign trade ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Bombay
Explanation:


Fresherslive Current Affairs
12. Which is the biggest hinterland port in India ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Bombay
Explanation:


13. Which of the following ports was the biggest port during the Mughal Period ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Surat
Explanation:


14. Which is the newest port in India ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Port Blair
Explanation:


15. Paradip Port is located in which state




SHOW ANSWER
Correct Ans:Odisha
Explanation:


16. Ennore Port also known as _____________




SHOW ANSWER
Correct Ans:Kamarajar Port
Explanation:


17. In which one of the following States has India's largest private sector sea port been commissioned recently?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Andhra Pradesh
Explanation:


18. Busiest port of Indian Ocean is




SHOW ANSWER
Correct Ans:Port of Singapore
Explanation:


19. Aden' is major port in




SHOW ANSWER
Correct Ans:Yemen
Explanation:


20. Port Blair is located on which of the following Islands ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:South Andaman
Explanation:



12


Are you seeking for good platform for practicing Indian Ports questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Indian Ports @ Fresherslive

This page provides important questions on Indian Ports along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Indian Ports questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Indian Ports Online tests. Indian Ports Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Indian Ports Test questions Online @ Fresherslive?

Indian Ports questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.

Practice in advance of similar questions on Indian Ports may improve your performance in the real Exams and Interview.

Time Management for answering the Indian Ports questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.

Through Fresherslive Indian Ports questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Indian Ports in short time and also in short cut method.

Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Indian Ports Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Indian Ports test or get stuck on any particular question, our Indian Ports test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Indian Ports, exercise these advanced Indian Ports questions with answers.

You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Indian Ports Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.




SSC CHSL Tier-I - Advanced
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Premium Package
200+ Mock Test Series
Validity 12 months
Rs. 399
2200
Buy Now


SBI Clerk 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB NTPC 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC ADO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


DRDO- TECHNICIAN A - TIER I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


ONGC Executive E1 Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.400
Buy Now


IBPS RRB Officer Scale I PRELIMS
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SOUTH INDIAN BANK CLERK 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS RRB Office Assistant Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS PO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


One Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 99
500
Buy Now


SSC MTS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Six Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 199
1200
Buy Now


SSC Selection Posts Phase VII Matriculation Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NABARD Development Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SBI Apprentice
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


FCI Manager Phase 1
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Grade B Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SSC CPO Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS SO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB ALP Stage II
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NIACL AO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS Clerk Mains
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now



×

Get Unlimited Mock Tests


Unlock all 200+ Mock Tests series


12 Month Pass
Rs. 399
for 365 days

6 Month Pass
Rs. 199
for 180 days

One Month Pass
Rs. 99
for 30 Days



***Crack All Banking | Railways | SSC | Insurance | More Govt Exams***


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2020 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.