Indian Politics Questions and Answers updated daily – General Knowledge

Indian Politics Questions: Solved 149 Indian Politics Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, General Knowledge Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Indian Politics Questions

121. Who is entitled to initiate a Bill for Constitutional amendments ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Either House of Parliament
Explanation:
Workspace



122. Which of the following words were added to the Indian Constitution by 42nd Amendment ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Socialist Secular
Explanation:
Workspace



123. As decided by the Government of India, a member of Parliament would get what amount of money to spend on development activities in his/her constituency ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Rs 1 crore
Explanation:
Workspace



124. Which of the following has banned floor crossing by the members elected on a party ticket to the legislature ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:52nd Constitution Amendment Act
Explanation:
Workspace



125. Which of the following amendments provided for the extension of reservation of SC's and ST's for another 10 years ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:45th
Explanation:
Workspace



126. 44th amendment deals with __________




SHOW ANSWER
Correct Ans:Abolition of Right to Property as a Fundamental Rights
Explanation:
Workspace



127. By which amendment was the power of the lok Sabha to amend the Constitution affirmed ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:24th
Explanation:
Workspace



128. In India decides to have a Presidential form of government, the first and foremost amendment has to be made affecting the ________




SHOW ANSWER
Correct Ans:Executive-legislature relationship
Explanation:
Workspace



129. Of all the amendment in the Indian Constitution the most comprehensive and controversial amendment was ____________




SHOW ANSWER
Correct Ans:42nd
Explanation:
Workspace



130. The 42nd Constitutional Amendment Bill was passed in the year ________




SHOW ANSWER
Correct Ans:1976
Explanation:
Workspace



131. The 44th Amendment modifies or nullifies a number of provision of which amendment ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:42nd
Explanation:
Workspace



132. Indian Constitution was amended for the first time in ________




SHOW ANSWER
Correct Ans:1951
Explanation:
Workspace



133. As a result of a 42nd amendment, which of the following has emerged as a supreme in the Indian constitutional framework ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Parliament
Explanation:
Workspace



134. When the Governor receives a Bill passed by the State Legislative Assembly, which of the following courses would be most appropriate for the Governor as an agent of the Centre ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Refer the Bill to the President
Explanation:
Workspace



135. Amongst the following for whose removal Parliament's resolution is not needed ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Judge of Supreme Court
Explanation:
Workspace



136. Which of the following Articles deals with the Amendment to Our Constitution ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:368
Explanation:
Workspace



137. By which amendment, the power to amend the Constitution was specifically conferred upon the Parliament ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:24th
Explanation:
Workspace



138. Which of the following were incorporated into the Constitution by an amendment ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Fundamental Duties
Explanation:
Workspace



139. What is zero hour ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:When matters of utmost importance are raised
Explanation:
Workspace



140. Directive Principles of the Indian constitution was incorporated from ___________




SHOW ANSWER
Correct Ans:Ireland
Explanation:
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Indian Politics questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Indian Politics @ Fresherslive

This page provides important questions on Indian Politics along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Indian Politics questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Indian Politics Online tests. Indian Politics Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Indian Politics Test questions Online @ Fresherslive?

Indian Politics questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Indian Politics may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Indian Politics questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Indian Politics questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Indian Politics in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Indian Politics Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Indian Politics test or get stuck on any particular question, our Indian Politics test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Indian Politics, exercise these advanced Indian Politics questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Indian Politics Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language
FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status