Indian Politics Questions and Answers updated daily – General Knowledge

Indian Politics Questions: Solved 149 Indian Politics Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, General Knowledge Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Indian Politics Questions

101. In 1906 the Indian Muslim League was founded at ____________




SHOW ANSWER
Correct Ans:Dacca
Explanation:
Workspace



102. The real work of opposition party in a democratic country is ________




SHOW ANSWER
Correct Ans:To offer the healthy criticism to the government of rival parties
Explanation:
Workspace



103. A coalition government in a country is generally formed where there is _________




SHOW ANSWER
Correct Ans:Multi party system dominated by one party
Explanation:
Workspace



104. In India there is ____________




SHOW ANSWER
Correct Ans:Multi party system
Explanation:
Workspace



105. Which of the following is the demerit of party system?




SHOW ANSWER
Correct Ans:It divides nation into several groups
Explanation:
Workspace



106. "A political party consists of a group of citizens more or less organised, who act as a political unit and who, by the use of their voting power, aim to control the government and carry out their general policies." Whose words are these?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Gettell
Explanation:
Workspace



107. Chief Ministers of all the states are ex-officio members of the __________




SHOW ANSWER
Correct Ans:Inter State Council
Explanation:
Workspace



108. One feature distinguishing the Rajya Sabha from the Vidhan Parishad is ___________




SHOW ANSWER
Correct Ans:Power of impeachment
Explanation:
Workspace



109. Who among the following enjoys the rank of a Cabinet Minister of the Indian Union ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Deputy Chairman of the Planning Commission
Explanation:
Workspace



110. Who is the highest Law Officer of a state ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Advocate General
Explanation:
Workspace



111. In the case of a conflict between the Centre and a State in respect of a subject included in the Concurrent List ______________




SHOW ANSWER
Correct Ans:The Union Law prevails
Explanation:
Workspace



112. To which of the following Bills the President must accord his sanction without sending it back for fresh consideration ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Finance Bills
Explanation:
Workspace



113. The maximum strength of Lok Sabha and Rajya Sabha respectively is ___________




SHOW ANSWER
Correct Ans:545 and 250
Explanation:
Workspace



114. Which of the following Bills was discussed in the Lok Sabha but was withdraw before it could be discussed in the Rajya Sabha ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Defamation Bill
Explanation:
Workspace



115. A Bill referred to a joint sitting of the two Houses of the Parliament is to be passed by __________




SHOW ANSWER
Correct Ans:A simple majority
Explanation:
Workspace



116. The Deputy Chairman of the Rajya Sabha can be removed by a resolution __________




SHOW ANSWER
Correct Ans:Passed by a simple majority of its total member present
Explanation:
Workspace



117. The total number of members nominated by the President to the Lok Sabha and the Rajya Sabha is _____________




SHOW ANSWER
Correct Ans:14
Explanation:
Workspace



118. Who among the following holds office during the pleasure of the President ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Governor
Explanation:
Workspace



119. The Governor of a State is appointed by the President on the advice of the ___________




SHOW ANSWER
Correct Ans:Prime Minister
Explanation:
Workspace



120. The word 'social, secular and the unity and integrity of the nation have been added to the Indian Constitution by which amendment ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:42nd
Explanation:
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Indian Politics questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Indian Politics @ Fresherslive

This page provides important questions on Indian Politics along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Indian Politics questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Indian Politics Online tests. Indian Politics Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Indian Politics Test questions Online @ Fresherslive?

Indian Politics questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Indian Politics may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Indian Politics questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Indian Politics questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Indian Politics in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Indian Politics Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Indian Politics test or get stuck on any particular question, our Indian Politics test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Indian Politics, exercise these advanced Indian Politics questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Indian Politics Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language

FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status