Indian Politics Questions and Answers updated daily – General Knowledge

Indian Politics Questions: Solved 149 Indian Politics Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, General Knowledge Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Indian Politics Questions

81. The present Lok Sabha is the




SHOW ANSWER
Correct Ans:16th Lok Sabha
Explanation:
Workspace



82. The power to decide an election petition is vested in the




SHOW ANSWER
Correct Ans:High courts
Explanation:
Workspace



83. The members of the panchayat are




SHOW ANSWER
Correct Ans:the electorates of the respective territorial constituencies
Explanation:
Workspace



84. The members of the Rajya Sabha are elected by




SHOW ANSWER
Correct Ans:elected members of the legislative assembly
Explanation:
Workspace



85. The name of the Laccadive, Minicoy and Amindivi islands was changed to Lakshadweep by an Act of Parliament in




SHOW ANSWER
Correct Ans:1973
Explanation:
Workspace



86. The Parliament of India cannot be regarded as a sovereign body because




SHOW ANSWER
Correct Ans:All of the above
Explanation:
Workspace



87. A secular state is a state ____________




SHOW ANSWER
Correct Ans:Where all religions are free and equal in the eye of the state
Explanation:
Workspace



88. The primitive stage in the human society is known ________




SHOW ANSWER
Correct Ans:Huntinge Age
Explanation:
Workspace



89. Which came first into existence?




SHOW ANSWER
Correct Ans:A society
Explanation:
Workspace



90. The Chief U.N. Organ responsible for maintaining world peace is _______




SHOW ANSWER
Correct Ans:The Security Council
Explanation:
Workspace



91. The U.N.O. came into existence on ____________




SHOW ANSWER
Correct Ans:24-Oct-45
Explanation:
Workspace



92. Which one of the following persons was the chairman of the Drafting Committee which drafted the Constitution of India?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Dr. B.R. Ambedkar
Explanation:
Workspace



93. In which article of the constitution is the freedom of the Press implied ___________




SHOW ANSWER
Correct Ans:19(i) A
Explanation:
Workspace



94. Which of the following persons advocate the Social Contract Theory of the origin of the State?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Thomas Hobbes
Explanation:
Workspace



95. The right to freedom of movement in India is a _________




SHOW ANSWER
Correct Ans:Fundamental right
Explanation:
Workspace



96. The right to vote is given to Indian citizen on attaining the age of __________




SHOW ANSWER
Correct Ans:18
Explanation:
Workspace



97. The slogan 'you give me blood, I will give you freedom' was given by _________




SHOW ANSWER
Correct Ans:Subhash Chandra Bose
Explanation:
Workspace



98. Woman suffrage means women's right to vote which makes the women __________




SHOW ANSWER
Correct Ans:Equal to men
Explanation:
Workspace



99. Universal suffrage implies _____________




SHOW ANSWER
Correct Ans:Every adult-man or woman, rich or poor, literate or illiterate, has a right to vote
Explanation:
Workspace



100. The Muslim League's communalism came into being due to __________




SHOW ANSWER
Correct Ans:All the above
Explanation:
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Indian Politics questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Indian Politics @ Fresherslive

This page provides important questions on Indian Politics along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Indian Politics questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Indian Politics Online tests. Indian Politics Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Indian Politics Test questions Online @ Fresherslive?

Indian Politics questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Indian Politics may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Indian Politics questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Indian Politics questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Indian Politics in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Indian Politics Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Indian Politics test or get stuck on any particular question, our Indian Politics test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Indian Politics, exercise these advanced Indian Politics questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Indian Politics Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language

FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status