Indian Politics Questions and Answers updated daily – General Knowledge

Indian Politics Questions: Solved 149 Indian Politics Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, General Knowledge Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Indian Politics Questions

61. The members of the parliamentary committee




SHOW ANSWER
Correct Ans:are taken from various groups and parties in Parliament in proportion to their respective strength
Explanation:
Workspace



62. The president demand for further reforms, attended with the dislocation caused by the non-cooperation movement, led the British government to appoint a Statutory Commission in 1927. This commission was headed by




SHOW ANSWER
Correct Ans:Sri John Simon
Explanation:
Workspace



63. The president can dismiss a member of the council of ministers




SHOW ANSWER
Correct Ans:on the recommendation of the prime ministers
Explanation:
Workspace



64. The members of the Rajya Sabha are elected for a term




SHOW ANSWER
Correct Ans:of six years
Explanation:
Workspace



65. The position of a chief minister is




SHOW ANSWER
Correct Ans:similar to that of the prime minister
Explanation:
Workspace



66. The president can advance money to meet unforeseen expenses, pending authorization by Parliament, from




SHOW ANSWER
Correct Ans:the Contingency Fund
Explanation:
Workspace



67. The Objectives Resolution which laid down the main objectives to guide the deliberations of the Assembly was moved by




SHOW ANSWER
Correct Ans:Jawaharlal Nehru
Explanation:
Workspace



68. The prerequisite for the enforcement of directive principles of the state policy is




SHOW ANSWER
Correct Ans:adequate resources
Explanation:
Workspace



69. The president can expend out of the Contingency Fund of India




SHOW ANSWER
Correct Ans:without the approval of the Parliament
Explanation:
Workspace



70. The president can dissolve the Lok Sabha on




SHOW ANSWER
Correct Ans:advice of the prime minister
Explanation:
Workspace



71. The president addresses both the Houses of Parliament assembled together




SHOW ANSWER
Correct Ans:first session after each general election and the first session of each year
Explanation:
Workspace



72. The members of the Rajya Sabha are




SHOW ANSWER
Correct Ans:elected by the members of the state legislative assemblies
Explanation:
Workspace



73. The members of a State Commission can be removed by the




SHOW ANSWER
Correct Ans:president on a report by the Supreme Court
Explanation:
Workspace



74. The preamble says that the state in India will assure the dignity of the individual. The constitution seeks to achieve this object by guaranteeing




SHOW ANSWER
Correct Ans:equal fundamental rights to each citizen
Explanation:
Workspace



75. The pension of a high court judge is charged to the




SHOW ANSWER
Correct Ans:Consolidated Fund of India
Explanation:
Workspace



76. The minimum age to qualify for election to the Lok Sabha is




SHOW ANSWER
Correct Ans:25 years
Explanation:
Workspace



77. The number of writs that can be prayed for and issued by the Supreme Court and/or a High Court is




SHOW ANSWER
Correct Ans:5
Explanation:
Workspace



78. The Parliament exercises control over council of ministers, the real executive, in several ways. Which one of the following has been wrongly listed as a method of control over executive?




SHOW ANSWER
Correct Ans:None of these
Explanation:
Workspace



79. The members of Lok Sabha hold office for a term of




SHOW ANSWER
Correct Ans:5 years
Explanation:
Workspace



80. The Parliament of India can make use of the residuary powers




SHOW ANSWER
Correct Ans:at all times
Explanation:
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Indian Politics questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Indian Politics @ Fresherslive

This page provides important questions on Indian Politics along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Indian Politics questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Indian Politics Online tests. Indian Politics Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Indian Politics Test questions Online @ Fresherslive?

Indian Politics questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Indian Politics may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Indian Politics questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Indian Politics questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Indian Politics in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Indian Politics Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Indian Politics test or get stuck on any particular question, our Indian Politics test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Indian Politics, exercise these advanced Indian Politics questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Indian Politics Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language
FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status