Indian Politics Questions and Answers updated daily – General Knowledge

Indian Politics Questions: Solved 149 Indian Politics Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, General Knowledge Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Indian Politics Questions

41. Kamatapur Liberation Organisation is a banned militant outfit. Where does this militant outfit operate?




SHOW ANSWER
Correct Ans:West Bengal and Assam
Explanation:
Workspace



42. What is the state tree of Rajasthan that is slowly dying out?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Khejri
Explanation:
Workspace



43. The Rajya Sabha is chaired by




SHOW ANSWER
Correct Ans:The Vice President
Explanation:
Workspace



44. The Election Commissioner can be removed by




SHOW ANSWER
Correct Ans:The Parliament
Explanation:
Workspace



45. The term of a State Governor is (in years)




SHOW ANSWER
Correct Ans:5
Explanation:
Workspace



46. The first Governor General of India was ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Warren Hasting
Explanation:
Workspace



47. Who has been appointed the chief secretary of Delhi?




SHOW ANSWER
Correct Ans:MM Kutty
Explanation:
Workspace



48. Where must the National Anthem be played, as per SC’s ruling ?
 




SHOW ANSWER
Correct Ans:Movie theatres
Explanation:
Workspace



49.  Opposition party has won near majority in Kuwait early elections. In how many seats out of 50 have they totally won ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:23
Explanation:
Workspace



50.  India and which group of nations have resumed FTA talks w.e.f 15th July, 2016? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:EU
Explanation:
Workspace



51. The members of Parliament can express themselves in the House in




SHOW ANSWER
Correct Ans:English, Hindi or mother tongue
Explanation:
Workspace



52. The parliament can legislate on a subject in the state list




SHOW ANSWER
Correct Ans:if the legislatures of two or more states recommend to the Parliament to legislate on such a subject with regard to those states
Explanation:
Workspace



53. The power of Supreme Court of India to decide the dispute between the centre and states falls under its




SHOW ANSWER
Correct Ans:original jurisdiction
Explanation:
Workspace



54. The oath of office is administered to the members of state council of ministers by




SHOW ANSWER
Correct Ans:the governor
Explanation:
Workspace



55. The position of the president which was undermined by the 42nd amendment was subsequently somewhat retrieved by the




SHOW ANSWER
Correct Ans:44th amendment
Explanation:
Workspace



56. The phrase 'bicameral legislature' means




SHOW ANSWER
Correct Ans:a legislature consisting of a lower and an upper chamber
Explanation:
Workspace



57. The power to prorogue the Lok Sabha rests with




SHOW ANSWER
Correct Ans:the president
Explanation:
Workspace



58. The Parliament enjoys legislative power over subjects in




SHOW ANSWER
Correct Ans:both union and concurrent list
Explanation:
Workspace



59. The Parliament can restrict or abrogate by law, fundamental rights with respect to




SHOW ANSWER
Correct Ans:All of the above
Explanation:
Workspace



60. The name of a candidate for the office of president of India may be proposed by




SHOW ANSWER
Correct Ans:any ten members of the Electoral College
Explanation:
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Indian Politics questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Indian Politics @ Fresherslive

This page provides important questions on Indian Politics along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Indian Politics questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Indian Politics Online tests. Indian Politics Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Indian Politics Test questions Online @ Fresherslive?

Indian Politics questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Indian Politics may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Indian Politics questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Indian Politics questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Indian Politics in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Indian Politics Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Indian Politics test or get stuck on any particular question, our Indian Politics test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Indian Politics, exercise these advanced Indian Politics questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Indian Politics Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language
FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status