Indian Politics: Solved 149 Indian Politics Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Logical Reasoning Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Indian Politics Questions

1. How many total seats are there in Rajya Sabha?




SHOW ANSWER
Correct Ans:250
Explanation:
The Rajya Sabha or Council of States is the upper house of the Parliament of India. Membership is limited to 250 members, and the present Rajya Sabha has 245 members. 233 members are elected by the Vidhan Sabha Members and 12 are nominated by the President for their contributions to art, literature, science, and social services.


2. Chief Minister of a state gives his resignation to the




SHOW ANSWER
Correct Ans:Governor of the state
Explanation:
Chief Minister of a state gives his resignation to the Governor of the state.


3. Which of the following is not associated with Parliament?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Dismiss
Explanation:


Fresherslive Current Affairs
4. In case State emergency is declared, it needs Parliamentary approval after every _____.




SHOW ANSWER
Correct Ans:6 months
Explanation:
State emergency is imposed for an initial period of six months and can last for a maximum period of three years with repeated parliamentary approval every six months.


5. Who can dissolve Rajya Sabha? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:None of these
Explanation:
Rajya Sabha is a permanent body and is not subject to dissolution. However, one third of the members retire every second year, and are replaced by newly elected members. Each member is elected for a term of six years.


Fresherslive Current Affairs
6. How many times a person can be elected as the President of India?




SHOW ANSWER
Correct Ans:No bar
Explanation:
A person can be elected any number times until he satisfies all the conditions under the provisions of the constitution.


7. In case of no party enjoys absolute majority in the Legislative Assembly of a state, the Governor will go by




SHOW ANSWER
Correct Ans:His own discretion
Explanation:
In case of no party enjoys absolute majority in the Legislative Assembly elections, the Governor may use his discretion. He may invite largest party or coalition of parties to form the government. But if that party fails to prove a majority within stipulated time, Governor can dissolve the Assembly and fresh election will be held.


8. The State which has the largest number of seats in the Rajya Sabha is




SHOW ANSWER
Correct Ans:Uttar Pradesh
Explanation:
The Rajya Sabhais the upper house of the Parliament of India. Uttar Pradesh state elects 31 members and they are indirectly elected by the state legislators of Uttar Pradesh.


9. If there is a deadlock between Rajya Sabha and Lok Sabha over an ordinary bill, it will be resolved by




SHOW ANSWER
Correct Ans:The Joint Session of Parliment
Explanation:
The Joint Session of Parliment resolves the deadlock between Rajya Sabha and Lok Sabha over an ordinary bill.


10. What can be the maximum interval between two sessions of Parliament?




SHOW ANSWER
Correct Ans:6 months
Explanation:
In India, the Parliament conducts three sessions each year viz Budget session, Monsoon session and Winter session. The Constitution under Article 85, empowers President to summon each house but it stipulates that there sholud not be more than six months gap between two sessions.


11. Who holds the post of Chairman of the NITI Aayog?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Prime Minister
Explanation:
Prime Minister holds the post of chairman of the Niti Aayog.


Fresherslive Current Affairs
12. The most important feature of Cabinet system of Government is




SHOW ANSWER
Correct Ans:Collective responsibility
Explanation:
A key feature of Cabinet is the concept of collective responsibility, which means that the Prime Minister and the Council of Ministers are collectively responsible to the House of People. It is because of collective responsibility, the cabinet government is also known as the responsible government.


13. Which innovative discussion process is introduced by the Indian parliament to the World Parliamentary systems?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Zero hour
Explanation:
Zero hour refers to left over time after question hour in Indian Parliament. During this time members are allowed to raise matters of importance without giving any prior notice. Zero hour is entirely at the discretion of the Speaker as there is no constitutional provision with regard to this.


14. Which article of Indian constitution envisages that there shall be an Attorney General of India?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Article 76
Explanation:
Interpretation: Article 76 envisages that India shall have an Attorney General.


15. What qualifications should be to become a President?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Only A and C
Explanation:
Explanation: To become President of India, candidate must be 35 years old, must be an Indian citizen and should be eligible to be elected as a member of Lok Sabha.


16. Which of the following is not matched?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Article 60: Procedure for impeachment of the President
Explanation:
Article 60 is related to oath and affirmation of the President.


17.
Which of the following statements is not correct? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:President can declare any area as scheduled area
Explanation:
President of India can declare any area as schedule area.


18. Indian constitution has taken the concept of single citizenship from __________. 




SHOW ANSWER
Correct Ans:UK
Explanation:
Indian constitution has taken the concept of single citizenship from the UK.


19. The powers and functions of the Chief Minister of the state are analogous to:




SHOW ANSWER
Correct Ans:Prime Minister
Explanation:
The powers and functions of the Chief Minister of the state are analogous to Prime MInister.


20. In, India, markets in agricultural products are regulated under the




SHOW ANSWER
Correct Ans:None
Explanation:
Agricultural Produce Market Committee Act enacted by States
An agricultural produce market committee (APMC) is a marketing board established by a
state government in India.

APMC operate on two principles:
1. Ensure that farmers are not exploited by intermediaries (or money lenders) who
compel farmers to sell their produce at the farm gate for an extremely low price.
2. All food produce should first be brought to a market yard and then sold through
auction.





Are you seeking for good platform for practicing Indian Politics questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Indian Politics @ Fresherslive

This page provides important questions on Indian Politics along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Indian Politics questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Indian Politics Online tests. Indian Politics Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Indian Politics Test questions Online @ Fresherslive?

Indian Politics questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.

Practice in advance of similar questions on Indian Politics may improve your performance in the real Exams and Interview.

Time Management for answering the Indian Politics questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.

Through Fresherslive Indian Politics questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Indian Politics in short time and also in short cut method.

Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Indian Politics Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Indian Politics test or get stuck on any particular question, our Indian Politics test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Indian Politics, exercise these advanced Indian Politics questions with answers.

You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Indian Politics Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.




SSC CHSL Tier-I - Advanced
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Premium Package
200+ Mock Test Series
Validity 12 months
Rs. 399
2200
Buy Now


SBI Clerk 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB NTPC 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC ADO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


DRDO- TECHNICIAN A - TIER I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


ONGC Executive E1 Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.400
Buy Now


IBPS RRB Officer Scale I PRELIMS
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SOUTH INDIAN BANK CLERK 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS RRB Office Assistant Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS PO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


One Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 99
500
Buy Now


SSC MTS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Six Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 199
1200
Buy Now


SSC Selection Posts Phase VII Matriculation Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NABARD Development Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SBI Apprentice
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


FCI Manager Phase 1
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Grade B Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SSC CPO Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS SO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB ALP Stage II
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NIACL AO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS Clerk Mains
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now



×

Get Unlimited Mock Tests


Unlock all 200+ Mock Tests series


12 Month Pass
Rs. 399
for 365 days

6 Month Pass
Rs. 199
for 180 days

One Month Pass
Rs. 99
for 30 Days



***Crack All Banking | Railways | SSC | Insurance | More Govt Exams***


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2020 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.