Indian Law Questions and Answers updated daily – General Knowledge

Indian Law Questions: Solved 45 Indian Law Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, General Knowledge Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Indian Law Questions

21. Which one of the following sets of Bills is presented to the Parliament along with the Budget?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Finance Bill and Appropriation Bill
Explanation:
Workspace



22. Which is the first state to introduce anti-lynching law?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Manipur
Explanation:
Workspace



23. What is the total number of High Courts in India?




SHOW ANSWER
Correct Ans:24
Explanation:
Workspace



24. Which of the following article deals with the election of the Vice-president?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Article 66
Explanation:
Workspace



25. What is the tenure of the office of Comptroller and Auditor General of India (CAG)?




SHOW ANSWER
Correct Ans:6 years or age of 65, whichever is lower
Explanation:
The tenure of the office of Comptroller and Auditor General of India (CAG) is 6 years or age of 65, whichever is lower. The CAG is ranked 9th and enjoys the same status as a judge of Supreme Court of India in Indian order of precedence.
Workspace



26. Which is the oldest known system designed for the redressal of citizen's grievance?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Ombudsman System
Explanation:
Ombudsman System is the oldest known system designed for the redressal of citizen's grievance
Workspace



27. High courts issue writs under article _________.




SHOW ANSWER
Correct Ans:226
Explanation:
Article 226, empowers the high courts to issue, to any person or authority, including the government (in appropriate cases), directions, orders or writs, including writs in the nature of habeas corpus, mandamus, prohibition, quo warranto, certiorari or any of them.
Workspace



28. During the proclamation of emergency is in operation the term of Lok Sabha may be extended at a time for a period not exceeding:




SHOW ANSWER
Correct Ans:1 year
Explanation:
During the proclamation of emergency is in operation the term of Lok Sabha may be extended at a time for a period not exceeding than 1 year.
Workspace



29. Which feature of Indian Constitution is not taken from American Constitution?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Single citizenship
Explanation:
Single citizenship feature of Indian Constitution is not taken from American Constitution.
Workspace



30. The representatives of the state in the Rajya sabha are elected by which one of the following?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Elected members of the state
Explanation:
The representatives of the state in the Rajya sabha are elected by Elected members of the state.
Workspace



31. Right to vote is a ________.




SHOW ANSWER
Correct Ans:legal right
Explanation:
Right to vote is a legal right in India.
Workspace



32. National emergency can be declared under ________ of Indian Constitution. 




SHOW ANSWER
Correct Ans:Article 352
Explanation:
As per the articles 352 in the Constitution of India, President of India have been given extraordinary power to declare an emergency to meet any threat to the country. The powers to President of India in Constitution is called emergency provision.
Workspace



33. Under which one of the following Articles, the procedure for removal of the President of India through the process of impeachment has been laid down?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Article 61
Explanation:
Under Article 61, the President can be removed from his post by impeachment process. Process of impeachment against the President can be operated by any House of Parliament, in violation of its constitutional provisions.
Workspace



34. Which article of Indian Constitution stipulates about the Vacancy in the president’s Office ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Article 62
Explanation:
Article 62 of the Indian Constitution stipulates about the Vacancy in the President’s office can occur in any of the following ways:
1) On the expiry of his tenure of 5 years. Or By his resignation.
2) On his removal by the process of impeachment.
3) By his death.
4) An election to fill the vacancy must be held before the expiry of the term.
5) In the office fall vacant by resignation, removal, death or otherwise then election to fill the vacancy should be completed within 6 month from the date of the occurrence of such a vacancy.
6) The newly elected President remains in office for a full term of five years from the date he assumed charge of his office.
Workspace



35. Which one among the following has the power to regulate the right of citizenship in India? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:The Parliament
Explanation:
Workspace



36. The idea of Justice,Social ,Economic and Political have been taken from which country Revolution ___________




SHOW ANSWER
Correct Ans:Russia
Explanation:
Workspace



37. Preamble Constitution of India consist of how many parts ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:25
Explanation:
Workspace



38. Which of the following is not a member of Indian Constitution Assembly ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Mahatma Gandhi
Explanation:
Workspace



39. In which year was the Indian Constituent Assembly formed?




SHOW ANSWER
Correct Ans:1946
Explanation:
Workspace



40. Who was the chairman of advisory committee on fundamental rights and minorities?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Vallabhbhai Patel
Explanation:
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Indian Law questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Indian Law @ Fresherslive

This page provides important questions on Indian Law along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Indian Law questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Indian Law Online tests. Indian Law Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Indian Law Test questions Online @ Fresherslive?

Indian Law questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Indian Law may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Indian Law questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Indian Law questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Indian Law in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Indian Law Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Indian Law test or get stuck on any particular question, our Indian Law test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Indian Law, exercise these advanced Indian Law questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Indian Law Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language
FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status