Indian Law Questions and Answers updated daily – General Knowledge

Indian Law Questions: Solved 45 Indian Law Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, General Knowledge Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Indian Law Questions

1. Under which article was the Finance Commission of India established?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Article 280
Explanation:
The Commission was constituted by the President of India under Article 280 of the Constitution on 27 November 2017. The commission was formed to make recommendations for a period of five years from 1 April 2020 to 31 March 2025.
Workspace



2. Which Article gives power to the Governor to take additional charge of two or more States?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Article 153
Explanation:
Article 153 of Constitution: The Article says that there shall be Governor for each state. The seventh Constitutional Amendment Act, 1956 has facilitated the appointment of the same person as a governor for two or more states.
Workspace



3. Citizenship (Amendment) Bill, 2019 will amend _________.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Citizenship Act, 1955
Explanation:
The Union Cabinet headed by PM Modi cleared the Citizenship (Amendment) Bill, 2019 on 4 December 2019. The bill amends the Citizenship Act, 1955. The Bill will now be introduced in the 2019 winter session of the Parliament.
Workspace



4. Articles 301 to 307 deal with which of the following issue?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Trade, Commerce and Intercourse within the territory of India
Explanation:
Articles 301 to 307 deal with freedom of trade, commerce and intercourse within the territory of India subject to certain limitations.
Workspace



5. Which State is the first to enact a law on contract farming?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Tamil Nadu
Explanation:
TN state becomes the first state to enact the law on contract farming. President Ram Nath Kovind approved the Tamil Nadu Agricultural Produce and Livestock Contract Farming and Services (Promotion and Facilitation) Bill, 2019. The Bill aims to set a policy framework and institutional mechanism on agricultural produce and livestock contract farming.
Workspace



6. A citizen can directly move the Supreme Court for any violation of Fundamental Rights under_____.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Article 32
Explanation:
Article 32: Right to constitutional remedies. Article 32 uses the power of original jurisdiction of the Supreme Court by which any person who has a complaint that his / her fundamental right has been violated within the territory of India may move directly to the Supreme Court.
Workspace



7. Which Article stipulates that the Union has no power to make a proclamation of Financial Emergency with respect to state of Jammu and Kashmir ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Article 370
Explanation:
Under Article 370, the Centre has no power to declare Financial Emergency under Article 360 in the Jammu and Kashmir.
Workspace



8. Which amendment made it mandatory for the President to give his assent to the Constitutional Amendment bills?




SHOW ANSWER
Correct Ans:24th
Explanation:
The Twenty-fourth Amendment of the Constitution of India, officially known as The Constitution (Twenty-fourth Amendment) Act, 1971, enables Parliament to dilute Fundamental Rights through Amendments of the Constitution.

The amendment further made it obligatory for the President to give his assent, when a Constitution Amendment Bill was presented to him.

The 24th Amendment came into force on 5 November 1971.
The 24th Amendment was enacted, by the Congress government headed by Indira Gandhi, to abrogate the Supreme Court ruling in Golaknath v. State of Punjab.
Workspace



9. Which article of the Indian Constitution states that the 'Law declared by Supreme Court is to be binding on all courts' within the territory of India?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Article 141
Explanation:
Article 141 of the Indian Constitution states that “law declared by Supreme Court to be binding on all courts within territory of India.” Art. 141 state that only the ratio decendi of a case is binding not the obiter dicta and the mere facts of the cases. Therefore, while applying the decision of S.C. by other courts, what is required is to understand the true principle lay down by the previous decision.
Workspace



10. Which Article is related with "Abolition of Untouchability"?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Article 17
Explanation:
Abolition of untouchability: Article 17 of the constitution abolishes the practice of untouchability. The practice of untouchability is an offence and anyone doing so is punishable by law.
Workspace



11. When Right to Information Act came into force in India?




SHOW ANSWER
Correct Ans:12th October 2005
Explanation:
Right to Information Act was passed by Parliament of India on 15 June 2005 and came fully into force on 12 October 2005. The act is to provide for setting out the practical regime of right to information for citizens.
Workspace



12. Article 44 is related to ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Uniform civil code for citizens
Explanation:
"Article 45" - Provision of early childhood care and education to children below the age of 6 years.

"Article 47" - Duty of the state to raise the level of nutrition.

"Article 48" - Organization of agriculture and animal husbandry.
Workspace



13. Which Act is associated with "Courts can interpret the rules and regulations." ?    




SHOW ANSWER
Correct Ans:Charter Act of 1793
Explanation:
Charter Act of 1793 is associated with "Courts can interpret the rules and regulations."
Workspace



14. Which article is related to "Equal Justice and free legal aid" ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Article 39 A
Explanation:
"Article 39" : Certain principles of policy to followed by state.

"Article 43" : Living wage, etc for workers.

"Article 43 A" : Participation of workers in management of industries.
Workspace



15. Under which Act, the councils were having a power to discuss the budget and addressing questions to the executive?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Government of India Act, 1892
Explanation:
Under Government of India Act, 1892, the councils were having a power to discuss the budget and addressing questions to the executive.
Workspace



16. Who settles disputes in the election of President in India?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Supreme Court
Explanation:
According to Article 71 of the Indian Constitution, all doubts and disputes arising out of or in connection with the election of a President or Vice-President shall be inquired into and decided by the Supreme Court.
Workspace



17. Which one of the following article deals with the appointment of judges of the High Courts?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Article 217
Explanation:
The Judges of the Supreme Court are appointed by the President under Article 124 (2), while the Judges of the High Courts are appointed by the President under Article 217 (1) of the Constitution.
Workspace



18. Which one of the following is the guardian of Fundamental Rights ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Judiciary
Explanation:
In Indian Constitution, Articles 32 and 226 provide the judiciary the power to act as protector of fundamental rights.

The Supreme Court and the High Courts of India are the guardians of the fundamental rights to the citizens. In a criminal case, the judge has the power to decide whether the accused's rights have been violated.

As with most disputes, the courts decide when a right has been violated. They then have the power to act in order.
Workspace



19. Which of the article deals with the grants in aid by the Union government to the states?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Article 275
Explanation:
Article 275 makes provisions for statutory grants to needy states {not every state}. These are charged on Consolidated Fund of India. Such grants also include specific grants for promoting the welfare of the scheduled tribes in a state or for raising the level of administration of the scheduled areas in a state including the State of Assam. The bases of these grants are recommendations of finance commission.
Workspace



20. Who decides whether a bill is a Money Bill or Not?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Speaker of Lok Sabha
Explanation:
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Indian Law questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Indian Law @ Fresherslive

This page provides important questions on Indian Law along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Indian Law questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Indian Law Online tests. Indian Law Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Indian Law Test questions Online @ Fresherslive?

Indian Law questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Indian Law may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Indian Law questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Indian Law questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Indian Law in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Indian Law Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Indian Law test or get stuck on any particular question, our Indian Law test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Indian Law, exercise these advanced Indian Law questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Indian Law Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language
FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2022 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status