Indian History: Solved 141 Indian History Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Logical Reasoning Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Indian History Questions

121. Who was the court poet of Harshavardhana?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Banabhatta
Explanation:


122. Ibn Batuta, the famous Arab scholar, visited India during the reign of _____________




SHOW ANSWER
Correct Ans:Muhammad-bin-Tughlaq
Explanation:


123. Who among the following was known as the "Saint of the Gutters"?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Mother Teresa
Explanation:


124. Which seventh century Indian mathematician was the first in the world to treat 'zero' as a number and show its mathematical operations?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Aryabhatta
Explanation:


125. The ancient civilization of Sumer flourished in a region, which is a part of the following country in the modern world _______________




SHOW ANSWER
Correct Ans:Iraq
Explanation:


126. The saint from Gujarat who preached non-sectarianism in medieval India was ___________




SHOW ANSWER
Correct Ans:Raghunandan
Explanation:


127. Who was the first women ruler of Delhi?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Razia Begum
Explanation:


128. Which among the following was the great centre of trade and commerce in India in the Gupta period?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Tamralipti
Explanation:


129. When was Guru Nanak Dev born?




SHOW ANSWER
Correct Ans:1469
Explanation:


130. Fa-hien visited India in ____________




SHOW ANSWER
Correct Ans:399-411 A.D.
Explanation:


131. The Jallianwala Bagh Massacre took place during the Viceroyalty of ____________




SHOW ANSWER
Correct Ans:Lord Chelmsford
Explanation:


132. Changez Khan was a ___________




SHOW ANSWER
Correct Ans:Mongal
Explanation:


133. In which of the following States are the Ajanta caves situated?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Maharashtra
Explanation:


134. Who was the first woman President of the Indian National Congress?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Annie Besant
Explanation:
Annie Besant was the first woman president of INC where sarojini Naidu was the first Indian woman president of INC. There are six members of Nehru–Gandhi family who have been Congress Presidents.


135. Fascism believed in leadership of ___________ 




SHOW ANSWER
Correct Ans:One man
Explanation:


136. Who was the founder of the City of Agra? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:Sikandar Lodi
Explanation:


137. When and where was the All India Kisan Sabha formed?




SHOW ANSWER
Correct Ans:1936 - Luckw
Explanation:


138. When did the British make English the medium of instruction in India?




SHOW ANSWER
Correct Ans:1835
Explanation:


139. Which freedom fighter was the author of the book "An Introduction of the Dreamland"?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Bhagat Singh
Explanation:


140. "Kings are made for Public; Public is not made for King" - who made this statement during the national movement?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Dadabhai Naoroji
Explanation:





Are you seeking for good platform for practicing Indian History questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Indian History @ Fresherslive

This page provides important questions on Indian History along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Indian History questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Indian History Online tests. Indian History Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Indian History Test questions Online @ Fresherslive?

Indian History questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.

Practice in advance of similar questions on Indian History may improve your performance in the real Exams and Interview.

Time Management for answering the Indian History questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.

Through Fresherslive Indian History questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Indian History in short time and also in short cut method.

Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Indian History Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Indian History test or get stuck on any particular question, our Indian History test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Indian History, exercise these advanced Indian History questions with answers.

You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Indian History Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.




SSC CHSL Tier-I - Advanced
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Premium Package
200+ Mock Test Series
Validity 12 months
Rs. 399
2200
Buy Now


SBI Clerk 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB NTPC 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC ADO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


DRDO- TECHNICIAN A - TIER I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


ONGC Executive E1 Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.400
Buy Now


IBPS RRB Officer Scale I PRELIMS
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SOUTH INDIAN BANK CLERK 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS RRB Office Assistant Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS PO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


One Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 99
500
Buy Now


SSC MTS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Six Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 199
1200
Buy Now


SSC Selection Posts Phase VII Matriculation Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NABARD Development Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SBI Apprentice
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


FCI Manager Phase 1
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now



×

Get Unlimited Mock Tests


Unlock all 200+ Mock Tests series


12 Month Pass
Rs. 399
for 365 days

6 Month Pass
Rs. 199
for 180 days

One Month Pass
Rs. 99
for 30 Days



***Crack All Banking | Railways | SSC | Insurance | More Govt Exams***


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2019 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.