Indian History: Solved 156 Indian History Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Logical Reasoning Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Indian History Questions

101. Who was the Delhi Sultan to impose Jizya even on the Brahmins?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Firoz Tughluq
Explanation:


102. Which of the following does not have a Stupa?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Ranchi
Explanation:


103. The site of birth (nativity) of Gautam Buddha is marked by ___________




SHOW ANSWER
Correct Ans:a 'Rummindei Pillar' of Ashoka Maurya
Explanation:


104. Who is known as the 'Father of Indian Unrest'? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:Bal Gangadhar Tilak
Explanation:
Bal Gangadhar Tilak was called 'Father of indian Unrest' by Valentine Chirol, a British journalist. It was Tilak who first of all demanded complete Swaraj for India.


105. The first to have trade relation with India were the ____________




SHOW ANSWER
Correct Ans:Portuguese
Explanation:


106. Gautam Buddha died at __________




SHOW ANSWER
Correct Ans:Kushinagar
Explanation:


107. Who expounded the theory of "Advaita"?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Sri Shankaracharya
Explanation:


108. Who among the following transferred his capital from Delhi to Devagiri?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Muhammad Bin Tughlaq
Explanation:


109. The French Revolution began in the year ____________




SHOW ANSWER
Correct Ans:1789
Explanation:


110. The Rupee coins were first minted in India during the rule of -




SHOW ANSWER
Correct Ans:Sher Shah Suri
Explanation:


111. Who regarded as the great law giver of the ancient India?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Manu
Explanation:


112. Which war is associated with Florence Nightingale?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Crimean War
Explanation:


113. The First Battle of Panipat was fought between ___________________




SHOW ANSWER
Correct Ans:Ibrahim Lodhi and Babur
Explanation:


114. Napoleon Bonaparte belonged to ___________




SHOW ANSWER
Correct Ans:France
Explanation:


115. When did the Jallianwala Bagh tragedy take place __________




SHOW ANSWER
Correct Ans:1919
Explanation:


116. Panchatantra was written by _________




SHOW ANSWER
Correct Ans:Vishnu Sharma
Explanation:


117. Which of the following parts were situated on the west coast of South India ? 
1. Kaveripattanam 
2. Korkai 
3. Musiri 
4. Tondi 
Choose the correct answer from the codes given below. 




SHOW ANSWER
Correct Ans:3, 4
Explanation:
Musiri and Tondi were situated on the west coast of South India.


118. Mahavira was born in the royal family of the _____________




SHOW ANSWER
Correct Ans:Licchavis
Explanation:


119. Faizee lived in the court of _____________




SHOW ANSWER
Correct Ans:Akbar
Explanation:


120. Sanchi portrays the art and sculpture of the ____________




SHOW ANSWER
Correct Ans:Buddhists
Explanation:





Are you seeking for good platform for practicing Indian History questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Indian History @ Fresherslive

This page provides important questions on Indian History along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Indian History questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Indian History Online tests. Indian History Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Indian History Test questions Online @ Fresherslive?

Indian History questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.

Practice in advance of similar questions on Indian History may improve your performance in the real Exams and Interview.

Time Management for answering the Indian History questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.

Through Fresherslive Indian History questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Indian History in short time and also in short cut method.

Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Indian History Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Indian History test or get stuck on any particular question, our Indian History test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Indian History, exercise these advanced Indian History questions with answers.

You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Indian History Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.




SSC CHSL Tier-I - Advanced
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Premium Package
200+ Mock Test Series
Validity 12 months
Rs. 399
2200
Buy Now


SBI Clerk 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB NTPC 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC ADO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


DRDO- TECHNICIAN A - TIER I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


ONGC Executive E1 Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.400
Buy Now


IBPS RRB Officer Scale I PRELIMS
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SOUTH INDIAN BANK CLERK 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS RRB Office Assistant Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS PO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


One Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 99
500
Buy Now


SSC MTS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Six Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 199
1200
Buy Now


SSC Selection Posts Phase VII Matriculation Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NABARD Development Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SBI Apprentice
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


FCI Manager Phase 1
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Grade B Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SSC CPO Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS SO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB ALP Stage II
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NIACL AO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now



×

Get Unlimited Mock Tests


Unlock all 200+ Mock Tests series


12 Month Pass
Rs. 399
for 365 days

6 Month Pass
Rs. 199
for 180 days

One Month Pass
Rs. 99
for 30 Days



***Crack All Banking | Railways | SSC | Insurance | More Govt Exams***


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2019 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.