Indian History: Solved 156 Indian History Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Logical Reasoning Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Indian History Questions

81. Who resigned from Viceroy's Executive Council as a protest against Jallianwala Bagh Massacre?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Shankaran Nair
Explanation:


82. The year of Bengal Famine in which millions of people died is ________




SHOW ANSWER
Correct Ans:1943
Explanation:


83. Which one of the following statements is not correct?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Lala Lajpat Rai was never elected as President of Indian National Congress
Explanation:


84. Consider the following statements:
1. The Arya Samaj was founded in 1875.
2. 'Al Hilal' was published by Maulana Abul Kalam Azad.
3. Lala Lajpat Rai was not associated with the paper 'The People.'
4. The famous Presidency College (former Hindu college) of Calcutta was established by Raja Ram Mohan Roy.
Of these statements:




SHOW ANSWER
Correct Ans:Only 1, 2 and 4 are correct
Explanation:


85. On whose suggestion were the Indians kept out of the Simon Commission?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Sir John Simon
Explanation:


86. Who among the following had welcomed Vasco-da-Gama at Calicut?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Zamorin
Explanation:


87. Which one of the following is correctly matched?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Rafiq Zakaria - The Man Who Divided India
Explanation:


88. Who among the following threw a bomb in the Central Legislative Assembly on April 8, 1929 to make the deaf British Government hear?
1. Bhagat Singh
2. Sukhdev
3. Rajguru
4. Batukeshwar Data
Select the answer from the code give below:




SHOW ANSWER
Correct Ans:1 and 4
Explanation:


89. French East India Company was formed during reign of ___________




SHOW ANSWER
Correct Ans:Louis XIV
Explanation:


90. The campaign for widow remarriage in Maharashtra was led by ___________




SHOW ANSWER
Correct Ans:Gopal Hari Deshmukh
Explanation:


91. Which one of the following pairs is not correctly matched?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Lord Lytton: Beginning of first Anglo -- Afghan War
Explanation:


92. Which one of the following is not correctly matched?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Governor General of Bengal at the time of passing of Pitt's India Act -- Lord Minto
Explanation:


93. The earliest extant Buddhist Stupa comes from ___________




SHOW ANSWER
Correct Ans:Sandhi
Explanation:


94. The Congress split into moderates and extremist in ____________




SHOW ANSWER
Correct Ans:1907
Explanation:


95. The ruins of Harappa were first noticed by _______________




SHOW ANSWER
Correct Ans:Charles Mason
Explanation:


96. The first postage stamp was issued in _________




SHOW ANSWER
Correct Ans:Karachi
Explanation:


97. Who was the last Governor General of India?




SHOW ANSWER
Correct Ans:C. Rajagopalachari
Explanation:


98. Who killed the Sikh Guru Arjun Dev?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Jahangir
Explanation:


99. The Buddhist monk who spread Buddhism in Tibet was ________




SHOW ANSWER
Correct Ans:Padmasambhava
Explanation:


100. Who among the following is the founder of 'Azad Hind Fauj'?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Subhash Chandra Bose
Explanation:





Are you seeking for good platform for practicing Indian History questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Indian History @ Fresherslive

This page provides important questions on Indian History along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Indian History questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Indian History Online tests. Indian History Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Indian History Test questions Online @ Fresherslive?

Indian History questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.

Practice in advance of similar questions on Indian History may improve your performance in the real Exams and Interview.

Time Management for answering the Indian History questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.

Through Fresherslive Indian History questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Indian History in short time and also in short cut method.

Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Indian History Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Indian History test or get stuck on any particular question, our Indian History test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Indian History, exercise these advanced Indian History questions with answers.

You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Indian History Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.




SSC CHSL Tier-I - Advanced
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Premium Package
200+ Mock Test Series
Validity 12 months
Rs. 399
2200
Buy Now


SBI Clerk 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB NTPC 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC ADO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


DRDO- TECHNICIAN A - TIER I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


ONGC Executive E1 Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.400
Buy Now


IBPS RRB Officer Scale I PRELIMS
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SOUTH INDIAN BANK CLERK 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS RRB Office Assistant Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS PO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


One Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 99
500
Buy Now


SSC MTS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Six Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 199
1200
Buy Now


SSC Selection Posts Phase VII Matriculation Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NABARD Development Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SBI Apprentice
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


FCI Manager Phase 1
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Grade B Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SSC CPO Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS SO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB ALP Stage II
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NIACL AO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now



×

Get Unlimited Mock Tests


Unlock all 200+ Mock Tests series


12 Month Pass
Rs. 399
for 365 days

6 Month Pass
Rs. 199
for 180 days

One Month Pass
Rs. 99
for 30 Days



***Crack All Banking | Railways | SSC | Insurance | More Govt Exams***


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2019 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.