Indian History: Solved 156 Indian History Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Logical Reasoning Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Indian History Questions

61. Which of the following religions influenced Akbar much more than any single religion, all of which were meticulously examined by him?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Hinduism
Explanation:


62. Which of the following battles marked the real beginning of the Mughal Empire in India?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Second Battle of Panipat
Explanation:


63. The most accomplished writer in Persian of Akbar's reign--a man of letters, a poet, an essayist, a critic, and a historian--was




SHOW ANSWER
Correct Ans:Abul Fazl
Explanation:


64. Abdur Rahim Khan-i-Khana was a




SHOW ANSWER
Correct Ans:Versatile genius and writer in Hindi, Persian and Arabic in the reign of Akbar
Explanation:


65. Who was the Viceroy at the time of Quit India Movement?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Lord Linlithgow
Explanation:


66. Who was the other Congress leader who joined with Motilal Nehru to start the Swaraj party in 1923?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Chittaranjan Das
Explanation:


67. Who gave the title of "Mahamana" to Madan Mohan Malaviya?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Rabindranath Tagore
Explanation:


68. Who described the Government of India Act, 1935 as a new charter of bondage?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Pt. Jawaharlal Nehru
Explanation:


69. What is the first sermon of Buddha called as?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Dhammachakka Pabattanasutta
Explanation:


70. From which of the following banks did Madan Malviya take loans for financing "The Hindustan Times"?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Punjab National Bank
Explanation:


71. Multi-purpose river valley projects are the "New temples of modern India". The above statement is made by:




SHOW ANSWER
Correct Ans:Jawaharlal Nehru
Explanation:


72. Which one of the following observations is not true about the Quit India Movement of 1942?




SHOW ANSWER
Correct Ans:It was a non-violent movement
Explanation:


73. The remains of the Vijayanagar empire can be found in __________




SHOW ANSWER
Correct Ans:Hampi
Explanation:


74. The famous court poet of Akbar was ____________




SHOW ANSWER
Correct Ans:Rahim
Explanation:


75. Raja Rammohan Roy was not connected with _____________




SHOW ANSWER
Correct Ans:Sanskrit education
Explanation:


76. The first Satyagraha campaign of Gandhiji was started at ___________




SHOW ANSWER
Correct Ans:Champaran
Explanation:


77. Who gave Vallabhbhai Patel the title of Sardar?




SHOW ANSWER
Correct Ans:M. K. Gandhi
Explanation:


78. Indian War of Independence 1857' was written by ______________




SHOW ANSWER
Correct Ans:V. D. Savarkar
Explanation:


79. Who called Bal Gangadhar Tilak the 'Father of Indian Unrest'?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Valentine Chirol
Explanation:


80. After the formation of ministries in the provinces in 1937, congress rule lasted for ___________________




SHOW ANSWER
Correct Ans:28 months
Explanation:





Are you seeking for good platform for practicing Indian History questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Indian History @ Fresherslive

This page provides important questions on Indian History along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Indian History questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Indian History Online tests. Indian History Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Indian History Test questions Online @ Fresherslive?

Indian History questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.

Practice in advance of similar questions on Indian History may improve your performance in the real Exams and Interview.

Time Management for answering the Indian History questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.

Through Fresherslive Indian History questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Indian History in short time and also in short cut method.

Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Indian History Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Indian History test or get stuck on any particular question, our Indian History test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Indian History, exercise these advanced Indian History questions with answers.

You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Indian History Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.




SSC CHSL Tier-I - Advanced
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Premium Package
200+ Mock Test Series
Validity 12 months
Rs. 399
2200
Buy Now


SBI Clerk 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB NTPC 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC ADO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


DRDO- TECHNICIAN A - TIER I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


ONGC Executive E1 Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.400
Buy Now


IBPS RRB Officer Scale I PRELIMS
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SOUTH INDIAN BANK CLERK 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS RRB Office Assistant Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS PO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


One Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 99
500
Buy Now


SSC MTS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Six Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 199
1200
Buy Now


SSC Selection Posts Phase VII Matriculation Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NABARD Development Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SBI Apprentice
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


FCI Manager Phase 1
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Grade B Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SSC CPO Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS SO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now



×

Get Unlimited Mock Tests


Unlock all 200+ Mock Tests series


12 Month Pass
Rs. 399
for 365 days

6 Month Pass
Rs. 199
for 180 days

One Month Pass
Rs. 99
for 30 Days



***Crack All Banking | Railways | SSC | Insurance | More Govt Exams***


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2019 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.