Indian History: Solved 156 Indian History Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Logical Reasoning Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Indian History Questions

41. ‘Khongjom War’ is associated with which of the following states? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:Manipur
Explanation:
Khongjom is the place where the Anglo Manipur War of 1891 was fought. The Anglo-Manipur War was an armed conflict between the British Empire and the Kingdom of Manipur. The war lasted between 31 March – 27 April 1891, ending in a British victory.


42. The Renaissance is a period in Europe, from the _______.




SHOW ANSWER
Correct Ans:14th to the 17th century
Explanation:
The Renaissance – that cultural, political, scientific and intellectual explosion in Europe between the 14th and 17th centuries – represents perhaps the most profoundly important period in human development since the fall of Ancient Rome.


43. Odisha's World Famous Konark Sun Temple was built by _______.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Narasimhadeva I
Explanation:
Konark Sun Temple is a 13th-century CE sun temple at Konark about 35 kilometres (22 mi) northeast from Puri on the coastline of Odisha, India. The temple is attributed to king Narasingha deva I of the Eastern Ganga Dynasty about 1250 CE.


44. The Ibadat Khana was a meeting house built by which Mughal Emperor?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Akbar
Explanation:
The Ibādat Khāna (House of Worship) was a meeting house built in 1575 CE by the Mughal Emperor Akbar (r. 1556–1605) at Fatehpur Sikri to gather spiritual leaders of different religious grounds so as to conduct a discussion on the teachings of the respective religious leaders.


45. Who was first viceroy of pre-independence era British India?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Lord Canning
Explanation:
Lord Canning was the first Viceroy of India. The title of Viceroy was created in 1858 after the mutiny of 1857. Before 1858, East India Company was ruling large parts of India and the head of administration of the East India Company was called Governor General. This office was created in 1773.


46. Isfahan, the persian Capital is said to have provided the inspiration to build which of these monuments? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:Red Fort Complex
Explanation:
Isfahan, the Persian Capital is said to have provided the inspiration to build the Red Fort Complex. Red Fort Complex, also known as Lal Qila is a palace fort built by Shahjahan(1628–58), as part of his new capital city of Shahjahanabad. It is located to the north of Delhi. The architectural design of the structures built within the fort represents a blend of Persian, Timuri and Indian architectural styles.


47. Which of the following Sultans of Tughlaq dynasty issued copper coins instead of silver ones?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Muhammad bin Tughlaq
Explanation:
Mohammed Bin Tughlaq introduced the token currency because there was a shortage of silver at that time so he decided to issue copper coins which would have the same value as that of silver and gold coins.


48. Humayun's Tomb was built by _________.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Hamida Banu Begum
Explanation:
Humayun's tomb is the tomb of the Mughal Emperor Humayun in Delhi, India. The tomb was commissioned by Humayun's first wife and chief consort, Empress Bega Begum (also known as Haji Begum), in 1569-70, and designed by Mirak Mirza Ghiyas and his son, Sayyid Muhammad, Persian architects chosen by her. It was the first garden-tomb on the Indian subcontinent.


49. Who among the following transferred India's Capital from Calcutta to Delhi?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Lord Hardinge
Explanation:
Lord Hardinge II (1910-1916). Capital shifted to Delhi and Delhi Darbar on 12th December 1911.


50. The oldest dynasty among the following is?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Maurya
Explanation:
The Maurya Empire was a geographically extensive Iron Age historical power founded by Chandragupta Maurya which dominated ancient India between 322 BCE and 187 BCE.


51. The paintings of Ajanta inspired by? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:Compassionate Buddha
Explanation:
The paintings in the Ajanta caves predominantly narrate the Jataka tales. These are Buddhist legends describing the previous births of the Buddha.


52. The First Jain Tirthankara:




SHOW ANSWER
Correct Ans:Rishabha
Explanation:
The first tirthankara was Rishabhanatha, who is credited for formulating and organising humans to live in a society harmoniously.


53. Who pioneered the guerrilla warfare methods in India?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Shivaji
Explanation:
Chatrapati Shivaji Maharaj is assumed to be first to use guerrilla warfare in India that included tactics like ambushes, sabotage, raids and hit-and-run. He started guerrilla warfare against the mughals and other powers in 1645 leading to estabilishment of the Maratha state in 1964, sowing seeds of what would become the Maratha Empire.


54. The World famous Red Fort of Delhi was built by which of the following Mughal rulers?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Shah Jahan
Explanation:
The Red Fort of Delhi was constructed by mughal Emperor Shah Jahan in 1648. It was built as the palace of his fortified captial Shahjahanabad. The Red Fort served as the residence of the Mughal emperor of India for nearly 200 years, until 1857.


55. Battle of Panipat was fought in the year 1526 between Babur and _________.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Ibrahim Lodi
Explanation:
The first Battle of Panipat was fought between Ibrahim Lodhi, the Afghan Sultan of Delhi, and the Turko-Mongol warlord Babur at Panipat near Delhi on 21 April 1526. The battle ended the 'Lodi Rule' and it marked the beginning of the Mughal Empire in India.


56. Gandhiji's Champaran Movement was for _________?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Solving the problem of Indigo Workers
Explanation:
The Champaran peasant movement was launched in 1917-18. Its objective was to create awakening among the peasants against the European planters. These planters resorted to illegal and inhuman methods of indigo cultivation at a cost which by no canons of justice could be called an adequate remuneration for the labor done by the peasants.


57. Who among the following, was incharge of land revenue system during the reign of Akbar?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Todar Mal
Explanation:


58. Which of the following was the official court language during Akbar's reign? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:Persian
Explanation:
The official court language during Akbar's reign is Persian.


59. Who was the last Mughal Emperor of India? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:Bahadur Shah II
Explanation:


60. The Third Battle of Panipat was fought between the




SHOW ANSWER
Correct Ans:Afghans and the Marathas
Explanation:





Are you seeking for good platform for practicing Indian History questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Indian History @ Fresherslive

This page provides important questions on Indian History along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Indian History questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Indian History Online tests. Indian History Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Indian History Test questions Online @ Fresherslive?

Indian History questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.

Practice in advance of similar questions on Indian History may improve your performance in the real Exams and Interview.

Time Management for answering the Indian History questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.

Through Fresherslive Indian History questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Indian History in short time and also in short cut method.

Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Indian History Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Indian History test or get stuck on any particular question, our Indian History test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Indian History, exercise these advanced Indian History questions with answers.

You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Indian History Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.





FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2020 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.