Indian History: Solved 156 Indian History Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Logical Reasoning Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Indian History Questions

21. Quit India Movement started in ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Aug-1942
Explanation:
The Quit India Movement, or the August Movement, was a movement launched at the Bombay session of the All-India Congress Committee by Mahatma Gandhi on 8 August 1942, during World War II, demanding an end to British Rule of India.


22. Agra Fort was built by?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Akbar
Explanation:
Agra Fort was built in the year 1573 under the reign of Akbar – one of the greatest Mughal Emperors.


23. What was the captial of Pallava dynasty?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Kanchipuram
Explanation:
Pallava, a South Indian dynasty existed from 2775 CE to 897 CE, has established their captial at Kanchipuram, which gradually become popular for its temples and as center of Vedic learning.
Kailahnatha temple in Kanchipuram is a major accomplisment of Pallavan king Narasimhavarman II.


24. The Qutub Minar was completed by the famous ruler




SHOW ANSWER
Correct Ans:Iltutmish
Explanation:
Qutab-ud-din Aibak started the construction of Qutub Minar in 1193. Its construction was completed by his son-in-law Iltutmish.


25. Which of following eminent person was known as Young Turk? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:Chandra Shekhar
Explanation:
Chandra Shekharwas an Indian politician who served as the eighth Prime Minister of India who known as 'Young Turk'.


26. The second battle of Panipat was fought between




SHOW ANSWER
Correct Ans:Akbar and Hemu
Explanation:
The second battle of Panipat was fought between the forces of Samrat Hemchandra Vikramaditya(Hemu), the Hindu king who was ruling North India from Delhi and the army of Akbar on 5th November, 1556. The battle ended in a decisive victory for Akbar.


27. Bimbisara was the king of which dynasty?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Haryanka
Explanation:
Haryanka dynasty was the second ruling dynasty of Magadha, an ancient kingdom in India, which succeeded the mythological Barhadratha dynasty.
Bimbisara is considered as the main founder of the dynasty and was appointed as king by his father, Bhatiya, at the age of fifteen.


28. What script was used in Ashoka's inscription?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Brahmi
Explanation:
The inscriptions and edicts of Ashoka refers to a collection of 33 inscriptions on the pillars of Ashoka and cave walls. The inscriptions were written in Magadhi language using the Brahmi script.


29. Which Governor-General is known as the father of Civil Services in India?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Lord Cornwallis
Explanation:
Warren Hastings laid the foundation of civil service and Charles Cornwallis reformed, modernised, and rationalised it. Hence, Charles Cornwallis is known as 'the father of civil service in India'.


30. Which Veda deals with the procedures for the performance of sacrifices ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Yajur Veda
Explanation:
Yajur Veda deals with the procedures for the performance of sacrifices.
The exact century of Yajurveda's composition is around 1200 to 1000 BCE.
The Yajurveda is broadly grouped into two – the "black" or "dark" (Krishna) Yajurveda and the "white" or "bright" (Shukla) Yajurveda.


31. Which is the largest building at Mohenjodaro?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Great Granary
Explanation:
Mohenjo-daro was built in the 26th century BCE.[10] It was one of the largest cities of the ancient Indus Valley Civilization, also known as the Harappan Civilization.
The largest building at Mohenjodaro is Great Granary.This granary is divided into 27 rooms of different size and shape.


32. The striking feature of the Indus Valley Civilization was




SHOW ANSWER
Correct Ans:Urban Civilization
Explanation:
The Indus Valley Civilisation (IVC) was a Bronze Age civilisation in the northwestern regions of South Asia, lasting from 3300 BCE to 1300 BCE, and in its mature form from 2600 BCE to 1900 BCE. Along with ancient Egypt and Mesopotamia it was one of three early civilisations of the region comprising North Africa, West Asia and South Asia, and of the three, the most widespread, its sites spanning an area stretching from northeast Afghanistan, through much of Pakistan, and into western and northwestern India.
Due to the spread of the civilization along both the river valleys, some scholars use the term Indus-Sarasvati Civilization.


33. Who among the following attacked the Somnath temple?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Mahmud of Ghazni
Explanation:
In 1024, during the reign of Bhima I, the prominent Turkic ruler Mahmud of Ghazni raided Gujarat, plundering the Somnath temple and breaking its jyotirlinga.


34. Which of these battles proved decisive in the Anglo-French rivalry in India?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Battle of Wandiwash
Explanation:
Battle of Wandiwash proved decisive in the Anglo-French rivalry in India.


35. Which of the following is a correct statement about Indus Valley Civilization?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Both Surkotada and Dholavira are located in Katch of Gujarat
Explanation:
Both Surkotada and Dholavira are located In Katch of Gujarat] Notes: Mohenjodero was located on banks of river Indus. Harappa on Ravi. Chanhudaro is In Pakistan now. Lothal was on mouth of Gulf of Cambay.


36. Which among the following regulations made English as a medium of education compulsory in government aided schools and colleges?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Macaulay Minute, 1835
Explanation:
Macaulay Minute, 1835 made English as a medium of education compulsory in government aided schools and colleges.


37. Permanent Settlement, the system of revenue collection was introduced in India by __________.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Lord Cornwallis
Explanation:
Lord Cornwallis introduced the Permanent Settlement, the system of revenue collection in India.


38. Which event was a major set back to Khilafat Movement?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Revolution in Turkey
Explanation:
Revolution in Turkey In 1922, there was a revolution in Turkey under the leadership of Mustafa Kamal Pasha, under whom a secular government was established over there. This government buried the concept of Khilafat within two years and the result was that Khilafat Conference had lost its raison d 'etre and was dying thereafter.


39. Who introduced the subsidiary alliance system in India?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Lord Wellesley
Explanation:
The doctrine of subsidiary alliance was introduced by Lord Wellesley, British Governor-General of India from 1798 to 1805.The Nizam of Hyderabad was the first to enter into such an alliance in 1798. Tipu Sultan of Mysore refused to do so, but after the British victory in the Fourth Anglo-Mysore War, Mysore was forced to become a subsidiary state in 1799. The Nawab of Awadh was the next to accept the Subsidiary Alliance, in 1801


40. The ‘Manu Smriti’ mainly deals with 




SHOW ANSWER
Correct Ans:Laws
Explanation:
Manu Smriti is an ancient legal text.
It was one of the first Sanskrit texts translated during the British rule of India in 1794, by Sir William Jones and used to formulate the Hindu law by the colonial government.





Are you seeking for good platform for practicing Indian History questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Indian History @ Fresherslive

This page provides important questions on Indian History along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Indian History questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Indian History Online tests. Indian History Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Indian History Test questions Online @ Fresherslive?

Indian History questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.

Practice in advance of similar questions on Indian History may improve your performance in the real Exams and Interview.

Time Management for answering the Indian History questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.

Through Fresherslive Indian History questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Indian History in short time and also in short cut method.

Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Indian History Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Indian History test or get stuck on any particular question, our Indian History test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Indian History, exercise these advanced Indian History questions with answers.

You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Indian History Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.




SSC CHSL Tier-I - Advanced
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Premium Package
200+ Mock Test Series
Validity 12 months
Rs. 399
2200
Buy Now


SBI Clerk 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB NTPC 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC ADO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


DRDO- TECHNICIAN A - TIER I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


ONGC Executive E1 Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.400
Buy Now


IBPS RRB Officer Scale I PRELIMS
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SOUTH INDIAN BANK CLERK 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS RRB Office Assistant Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS PO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


One Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 99
500
Buy Now


SSC MTS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Six Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 199
1200
Buy Now


SSC Selection Posts Phase VII Matriculation Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NABARD Development Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SBI Apprentice
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


FCI Manager Phase 1
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Grade B Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SSC CPO Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS SO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB ALP Stage II
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NIACL AO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now



×

Get Unlimited Mock Tests


Unlock all 200+ Mock Tests series


12 Month Pass
Rs. 399
for 365 days

6 Month Pass
Rs. 199
for 180 days

One Month Pass
Rs. 99
for 30 Days



***Crack All Banking | Railways | SSC | Insurance | More Govt Exams***


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2019 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.