Indian History: Solved 156 Indian History Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Logical Reasoning Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Indian History Questions

1. Akbar's tomb is located at which of the following places?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Sikandara
Explanation:
Akbar Tomb is located in Sikandara.
Though the mausoleum was completed during Akbar time itself, the top portion of the mausoleum in marble was constructed by his son, Jahangir.
The tomb building is a four-tiered pyramid, surmounted by a marble pavilion containing the false tomb.


2. During which viceroy's period ‘Quit India Movement’ took place?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Lord Linlithgow
Explanation:
Lord Reading (1921-1926)
Lord Irwin (1926-1931)
Lord Willingdon (1931-1936)
Lord Linlithgow (1936- 1944)

INC passed ‘Quit India Resolution’ in 1942.


3. The only AICC session Gandhiji presided was held at _______.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Belgaum
Explanation:
The only AICC session Gandhiji presided was held at Belgaum.
It was the 39th session of the Indian National Congress.
The state government has built a park Vijayanagar Veerasoudha Udyana at the venue of the 1924 Congress session.


Fresherslive Current Affairs
4. Raja Rammohan Roy was the founder of ______________.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Brahmo Samaj
Explanation:
On August 20, 1828, the first assembly of the Brahmo Sabha was held at Kolkata (Calcutta).
This Sabha was convened by religious reformer Raja Ram Mohan Roy for his family and friends settled there.
Brahmo Samaj is monotheistic reformist movement of the Hindu religion that appeared during the Bengal Renaissance.


5. What is Ajivakas ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:A sect of Jainism
Explanation:
• Ajivikas is a sect of Jainism founded by Gosalamaskriputra.

• It is recognised as a heterodox School in Indian Philosophy, as its preachings and teachings are mainly based on Jainism Texts.


Fresherslive Current Affairs
6. The Badami Chalukyas first had their capital at ___ before they moved it to Badami.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Aihole
Explanation:
• Aihole is the first capital of Badami Chalukyas before they moved to Badami which is located at 35 kms from it.

• Aihole is an important archaeological site and recognized as UNESCO World heritage site.

• It is situated near Malaprabha river valley, in Bagalakote district of Karnataka.


7. The East India Company sent Captain William Hawkins to the court of Emperor ________ in 1608 to seek permission to open a factory at Surat.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Jahangir
Explanation:
• In 1608 AD, the East India Company sent Captain William Hawkins to the court of the Mughal emperor Jahangir to secure royal patronage.

• He arrived in Surat in August 1608.

• He succeeded in getting royal permit for the Company to establish its factories at various places on the Western coast of India.


8. Tipu Sultan was also known as Tiger of ______




SHOW ANSWER
Correct Ans:Mysore
Explanation:
Tipu sultan was also known as Tiger of Mysore. He was the eldest son of Haider Ali. He is considered as the pioneer of Rocket Artillery. Moreover he had contact with the Napoleon, and together with the French army they posed joint front against British expansion in Indian subcontinent.


9. What was the standard unit of exchange of Aryans ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Cow
Explanation:
Cow was the standard unit of exchange of Aryans . The reference of Cow in the Rig-Veda shows that the Rigvedic Aryans were predominantly pastoral people. The term for war in the Rig Veda was Gavishthi or search for cows .


10. Who started salt satyagrah in Madhya Pradesh?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Pt. Govind Das
Explanation:
Salt satyagrah was launched at Jabalpur, Madhya Pradesh under the leadership of Pt. Govind Das.


11. Which among the following is the oldest University established in modern India?




SHOW ANSWER
Correct Ans:University of Calcutta
Explanation:
The university of Calcutta was established on 24 january 1857 . It is one of the oldest universities established in modern India.


Fresherslive Current Affairs
12. The High Court of Delhi continued to exercise jurisdiction over Himachal Pradesh until which of the following date?




SHOW ANSWER
Correct Ans:25-Jan-71
Explanation:
The High Court of Delhi continued to exercise jurisdiction over Himachal Pradesh until the State of Himachal Pradesh Act, 1970 came into force on 25 January 1971.


13. Who was the Indian Army Chief at the time of Bangladesh Liberation War?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Sam manekshaw
Explanation:
• Bangladesh Liberation war happened between march, 1971 to December, 1971.

• And at this time Sam Maneksaw was the cheif of Indian Army.

• The same year witnessed the Indo Pak War of 1971 in which finally Pakistan army surrendered.


14. The Second Phase of Trade Capitalism was ______.   




SHOW ANSWER
Correct Ans:1812-1858
Explanation:
• The Second Phase of Trade Capitalism was 1813-1858.

• During this period of industrial revolution in Britain, the British industries were led by the Indian capital which was drained out of India.

• The economic philosophy of free trade championed by Adam Smith centred during this stage.


15. The Battle of_____ was fought in 326 BC by Alexander, the Great against King Porus




SHOW ANSWER
Correct Ans:Hydaspes
Explanation:
• The Battle of Hydaspes was fought in 326 BC by Alexander against King Porus.

• After defeat, porous was captured and bought in front of Alexender and he asked porous how he should treat him and porous replies that he be treated like how Alexander himself would expect to be treated.

• Porous was an extraordinary brave Indian king who ruled in the region between Hydaspes and Acesines.


16. The first to come and last to leave India were




SHOW ANSWER
Correct Ans:The Portuguese
Explanation:
The Portuguese were the first to come to India beginning with Vasco Da Gama in 1498. The Portuguese state of India was established in 1505. India seized the former Portuguese Indian territories of Goa, Daman and Diu in december 1961, marking the end of Portuguese settlement in India.


17. The Tirthankaras are related to




SHOW ANSWER
Correct Ans:Jainism
Explanation:
A Tirthankara in Jainism is a founder of a Tirtha. He achieves the enlightenment and then shows the path to others. Mahavira Swami was the 24th and the last Tirthankara. His predecessor was Parshvantath.


18. Who was the Prime Minister in the British Empire during the 1857 revolt? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:Lord Palmerston
Explanation:
Henry John Temple, 3rd Viscount Palmerston was a British statesman who served twice as a Prime Ministerin the mid-19th century.Palmerston dominated British foreign policy during the period 1830 to 1865, when Britain was at the height of its imperial power. He held office almost continuously from 1807 until his death in 1865.


19. Harshvardhana was defeated by which of following?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Pulakesin II
Explanation:
Harsha was halted by the south Indian Emperor Pulakeshin II of the Chalukya dynasty, when Harsha tried to expand his Empire into the southern peninsula of India.


20. In which year Salt Satyagraha was initiated?




SHOW ANSWER
Correct Ans:1930
Explanation:
The Salt March, also known as the Salt Satyagraha, Dandi March and the Dandi Satyagraha, was an act of nonviolent civil disobedience in colonial India led by Mohandas Karamchand Gandhi. The 24-day march lasted from 12 March 1930 to 6 April 1930 .





Are you seeking for good platform for practicing Indian History questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Indian History @ Fresherslive

This page provides important questions on Indian History along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Indian History questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Indian History Online tests. Indian History Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Indian History Test questions Online @ Fresherslive?

Indian History questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.

Practice in advance of similar questions on Indian History may improve your performance in the real Exams and Interview.

Time Management for answering the Indian History questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.

Through Fresherslive Indian History questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Indian History in short time and also in short cut method.

Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Indian History Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Indian History test or get stuck on any particular question, our Indian History test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Indian History, exercise these advanced Indian History questions with answers.

You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Indian History Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.



×

Get Unlimited Mock Tests


Unlock all 200+ Mock Tests series


12 Month Pass
Rs. 399
for 365 days

6 Month Pass
Rs. 199
for 180 days

One Month Pass
Rs. 99
for 30 Days



***Crack All Banking | Railways | SSC | Insurance | More Govt Exams***


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2020 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.