Indian Economy Structure: Solved 23 Indian Economy Structure Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Logical Reasoning Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Indian Economy Structure Questions

1. Which institution in India acts as the 'lender of the last resort'?




SHOW ANSWER
Correct Ans:RBI
Explanation:
Lender of last resort' is an institution usually a country's central bank, that offers loans to banks or other eligible institutions that are considered highly risky or near collapse. In India, RBI acts as 'Lender of last resort'.


2. What is the mainstay of the Indian economy?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Agriculture
Explanation:
Agriculture is the mainstay of the Indian economy because of its high share in employment and livelihood creation. It is also an important source of raw material and demand for many industrial products, particularly fertilizers, pesticides, agricultural implements and a variety of consumer goods.


3. The National Income of a country is




SHOW ANSWER
Correct Ans:Total productive income
Explanation:
National Income is the total economic activity(production of finished goods and services calculated in monetary value) within the economic territory of a country by its residents during the year of accounting. In other words, national Income of a country is the Net National product at factor cost.


Fresherslive Current Affairs
4. Which one of the following is not an instrument of Fiscal policy?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Open Market Operations
Explanation:
The major tools of fiscal policy are – Budget, Taxation, Public Expenditure, Public Works, Public Debt (public borrowing).


5. Which among the following is known as 'Hot money'?




SHOW ANSWER
Correct Ans:FII
Explanation:
FII (Foreign institutional investor) is known as hot money.
Hot money is the currency that moves regularly and quickly between financial markets so investors ensure they are getting the highest short term interest rates available.


Fresherslive Current Affairs
6. Which state has the highest Per Capita Income?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Punjab
Explanation:


7. The current price index (base 1960) is nearly 330. This means that




SHOW ANSWER
Correct Ans:weighted means of prices of certain item has increased 3-3 times
Explanation:


8. National expenditure includes




SHOW ANSWER
Correct Ans:All of the above
Explanation:


9. The average rate of domestic savings (gross) for the Indian economy is currently estimated to be in the range of




SHOW ANSWER
Correct Ans:20 to 25 percent
Explanation:


10. Gross domestic capital formation is defined as 




SHOW ANSWER
Correct Ans:net addition to stock after depreciation
Explanation:


11. In the last one decade, which one among the following sectors has attracted the highest foreign direct investment inflows into India?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Telecommunication
Explanation:


Fresherslive Current Affairs
12. Gilt-edged market means




SHOW ANSWER
Correct Ans:market of government securities
Explanation:


13. Development expenditure of the Central government does not include




SHOW ANSWER
Correct Ans:defence expenditure
Explanation:


14. In the last one decade, which one among the following sectors has attracted the highest foreign direct investment inflows into India? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:Telecommunication
Explanation:


15. The salary of the President of India is paid from 




SHOW ANSWER
Correct Ans:consolidated fund
Explanation:


16. Who was the first Foreign Minister of Free India  




SHOW ANSWER
Correct Ans:Gulzari Lal Nanda
Explanation:


17. Recently,which of the following has launched by the Union Ministry of Human Resource Development (HRD)  




SHOW ANSWER
Correct Ans:Smart India Hackathon 2017
Explanation:


18. The World Science Day for Peace and Development was observed on which date 




SHOW ANSWER
Correct Ans:10-Nov
Explanation:


19. RBI issues new series of Rs 500 and Rs 2,000 currency notes.What is the size of Rs 2,000 ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:66mm x 166mm
Explanation:


20. Who issues Special Drawing Rights (SDRs)?  




SHOW ANSWER
Correct Ans:International Monetary Fund (IMF)
Explanation:



12


Are you seeking for good platform for practicing Indian Economy Structure questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Indian Economy Structure @ Fresherslive

This page provides important questions on Indian Economy Structure along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Indian Economy Structure questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Indian Economy Structure Online tests. Indian Economy Structure Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Indian Economy Structure Test questions Online @ Fresherslive?

Indian Economy Structure questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.

Practice in advance of similar questions on Indian Economy Structure may improve your performance in the real Exams and Interview.

Time Management for answering the Indian Economy Structure questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.

Through Fresherslive Indian Economy Structure questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Indian Economy Structure in short time and also in short cut method.

Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Indian Economy Structure Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Indian Economy Structure test or get stuck on any particular question, our Indian Economy Structure test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Indian Economy Structure, exercise these advanced Indian Economy Structure questions with answers.

You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Indian Economy Structure Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.




SSC CHSL Tier-I - Advanced
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Premium Package
200+ Mock Test Series
Validity 12 months
Rs. 399
2200
Buy Now


SBI Clerk 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB NTPC 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC ADO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


DRDO- TECHNICIAN A - TIER I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


ONGC Executive E1 Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.400
Buy Now


IBPS RRB Officer Scale I PRELIMS
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SOUTH INDIAN BANK CLERK 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS RRB Office Assistant Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS PO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


One Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 99
500
Buy Now


SSC MTS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Six Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 199
1200
Buy Now


SSC Selection Posts Phase VII Matriculation Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NABARD Development Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SBI Apprentice
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


FCI Manager Phase 1
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Grade B Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SSC CPO Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS SO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB ALP Stage II
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NIACL AO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS Clerk Mains
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now



×

Get Unlimited Mock Tests


Unlock all 200+ Mock Tests series


12 Month Pass
Rs. 399
for 365 days

6 Month Pass
Rs. 199
for 180 days

One Month Pass
Rs. 99
for 30 Days



***Crack All Banking | Railways | SSC | Insurance | More Govt Exams***


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2020 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.