Geometry Questions and Answers updated daily – Aptitude

Geometry Questions: Solved 321 Geometry Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Aptitude Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Geometry Questions

61. Find the circumference of the semicircle of radius 7.




SHOW ANSWER
Correct Ans:22
Explanation:
Given, radius, r = 7
Circumference of the semicircle = pi * r
=> (22/7) * 7
= 22
Thus, Circumference of the semicircle = 22
Workspace



62. Find the area of the sector which makes 90 degree at the center for the circle with radius 14 cm 




SHOW ANSWER
Correct Ans:154
Explanation:
Given, Ø = 90 deg
Area of sector = (Ø / 360 ) * pi * r^2
= (90 /360) * (22/7) * 14 * 14
= 22 * 7
= 154 cm^2
Thus, Area of sector = 154 cm^2
Workspace



63. Find the circumference of the semicircle of radius 2.




SHOW ANSWER
Correct Ans:6.29
Explanation:
Given, radius = 2
Circumference of semicircle = pi * r
= (22/7) * 2
= 6.29
Therefore, Circumference of semicircle = 6.29
Workspace



64. Find the circumference of the semicircle of radius 21.




SHOW ANSWER
Correct Ans:66
Explanation:
Given, radius = 21
Circumference of semicircle = pi * r
= (22/7) * 21
= 66
Thus, Circumference of semicircle = 66
Workspace



65. If the ratio of areas of two circles are 16 : 25, then the ratio of the radii of the circle will be 




SHOW ANSWER
Correct Ans:(4 : 5)
Explanation:
Let r1 be the radius of one of the circle and
r2 be the radius of another circle.
Given, ratio of areas of two circles = 16 : 25
=> [pi * (r1)^2] : [pi * (r2)^2] = 16 : 25
=> r1 : r2 = sqrt(16) : srt(25)
=> r1 : r2 = 4 : 5
Workspace



66. Find the circumference of the semicircle of radius 14. 




SHOW ANSWER
Correct Ans:44
Explanation:
Given, radius of semicircle = 14
Circumference of semicircle = pi * r
= (22/7) * 14
= 44
Thus, Circumference of semicircle = 44
Workspace



67. Find the area of trapezium whose length of the parallel sides are 12 and 28 cm. If the distance between the parallel sides are given by 25 cm, then the area of the trapezium is 




SHOW ANSWER
Correct Ans:500
Explanation:
Workspace



68. Two circles of radius 3 cm and 4 cm, are drawn in such a way that they touch each other exactly at one point. A and B are two points on these two circles. If AB denotes the distance between them, then the maximum value of AB can be




SHOW ANSWER
Correct Ans:16
Explanation:
Workspace



69. A wire in the form of a circle of radius 3.5 m is bent in the form of a rectangle, whose length and breadth are in the ratio of 6 : 5. What is the area of the rectangle? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:30
Explanation:
Given, circle of radius (r) = 3.5 m
The circular wire is bent to form rectangle, which means
Circumference of circle = perimeter of rectangle
Circumference of circle = 2 * pi * r
= 2 * (22/7) * 3.5
= 22
=> perimeter of rectangle = 22
=> 2(length + breadth) = 22
Given, length and breadth are in the ratio of 6 : 5
=> length = 6x meters and breadth = 5x meters.
=> 2(6x + 5x) = 22
=> 11x = 11
=> x = 1

Then, length = 6x meters = 6 meters
and breadth = 5x meters = 5 meters

Area of rectangle = length X breadth
= 6 X 5
= 30
Therefore, Area of rectangle = 30 meters
Workspace



70. Find the area of trapezium whose parallel sides are 20 cm and 18 cm long, and the distance between them is 15 cm




SHOW ANSWER
Correct Ans:285
Explanation:
Workspace



71.

A trapezium has a height of 5 cm and parallel sides of length 3 cm and 7 cm respectively. area of trapezium should be





SHOW ANSWER
Correct Ans:25
Explanation:
Workspace



72. Find the area of the circle with equation x^2 + y^2 = 12 




SHOW ANSWER
Correct Ans:12pi
Explanation:
Given, equation of circle is: x^2 + y^2 = 12
The center-radius form of the circle equation is in the format(xh)2+ (yk)2=r2, with the center being at the point(h, k)and the radius being "r".
=> x^2 + y^2 = 12
=> (x – 0)^2 + (y – 0)^2 = 12
On comparing this eqn with the standard one: => (xh)2+ (yk)2=r2
Thus, r^2 = 12

Area of circle = pi * r^2
= pi * 12
= 12 pi
Thus, Area of circle = 12 pi
Workspace



73. A circle of radius 7 units, make 3 complete revolutions. Find the distance it have covered? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:132
Explanation:
Given, radius of the circle = 7 units
Distance covered = circumference of the circle * 3
= 2 * pi * r * 3
= 2 * (22/7) * 7 * 3
= 2 * 22 * 3
= 132
Therefore, Distance covered = 132
Workspace



74. Find the area of the circle whose coordinates are (2,3) , (7,1) and (3,5)




SHOW ANSWER
Correct Ans:6
Explanation:
Workspace



75. In a triangle ABC, a circle which touches the edges of all three sides is called 




SHOW ANSWER
Correct Ans:in circle
Explanation:
Workspace



76. In a triangle a circle passes through the vertices of the triangle, then the circle is called as 




SHOW ANSWER
Correct Ans:cirumcircle
Explanation:
Workspace



77. In triangle ABC of sides a,b and c, the area of the triangle is 




SHOW ANSWER
Correct Ans:(bc sin A)/2
Explanation:
Workspace



78. Find the 25 % of sum of all the exterior angles of a cylic quadrilateral.




SHOW ANSWER
Correct Ans:90
Explanation:
Workspace



79. Which  of these following points lie on the circle x^2 + y^2 = 25




SHOW ANSWER
Correct Ans:(1,sqrt(24))
Explanation:
Workspace



80. Find the center of the circle whose end points of the diameters are (2,10) and (6,2). 




SHOW ANSWER
Correct Ans:(4,6)
Explanation:
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Geometry questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Geometry @ Fresherslive

This page provides important questions on Geometry along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Geometry questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Geometry Online tests. Geometry Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Geometry Test questions Online @ Fresherslive?

Geometry questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Geometry may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Geometry questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Geometry questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Geometry in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Geometry Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Geometry test or get stuck on any particular question, our Geometry test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Geometry, exercise these advanced Geometry questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Geometry Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language

FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status