Geography Questions and Answers updated daily – General Knowledge

Geography Questions: Solved 418 Geography Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, General Knowledge Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Geography Questions

121. The point that lies directly above the source of an earthquake is known as




SHOW ANSWER
Correct Ans:Epicenter
Explanation:
Workspace



122. The Nile is the largest river of the world. Name the second largest river of Africa?




SHOW ANSWER
Correct Ans:The Congo
Explanation:
Workspace



123. What is the name of the second highest African peak?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Mount Kenya
Explanation:
Workspace



124. Which is the thinnest earth layer?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Crust
Explanation:
Workspace



125. Which continent has no desert?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Europe
Explanation:
Workspace



126. What is/are the basic purpose(s) of dams?




SHOW ANSWER
Correct Ans:All of the above
Explanation:
Workspace



127. The place which has the longest day and the shortest night on 22nd December, is




SHOW ANSWER
Correct Ans:Moscow
Explanation:
On December 22, when the Earth’s Southern Hemisphere is tilted toward the sun. The sun’s vertical rays strike the Tropic of Capricorn, 23.5 degrees south of the Equator.
Workspace



128. Among these SAARC countries which is not landlocked?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Sri Lanka
Explanation:
Workspace



129. Basin is a low land area. Which are the largest basins in the face of the earth?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Oceans
Explanation:
Workspace



130. These are only two double landlocked countries in the world. Double landlocked means a land-locked country which is also surrounded by landlocked neighbouring countries. Name both the countries?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Uzbekistan and Liechtenstein
Explanation:
Workspace



131. A large coral reef containing islands encompassing a seawater lagoon is named:




SHOW ANSWER
Correct Ans:Atoll
Explanation:
Workspace



132. A large group of islands is known as




SHOW ANSWER
Correct Ans:Archipelago
Explanation:
Workspace



133. Bangladesh has a dispute over the construction of a dam on Naaf river with:




SHOW ANSWER
Correct Ans:Myanmar
Explanation:
Workspace



134. Which waterway gives the source of terrestrial moisture?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Lakes
Explanation:
Workspace



135. Rainfall related to mountains is:




SHOW ANSWER
Correct Ans:Orographic rainfall
Explanation:
Workspace



136. Which country is known as “Land of midnight sun”?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Norway
Explanation:
Workspace



137. By area, the World's largest country is:




SHOW ANSWER
Correct Ans:Russia
Explanation:
Workspace



138. To control the environmental hazards, United Nations will hold the "Earth Summit 2002" in:




SHOW ANSWER
Correct Ans:South Africa
Explanation:
Workspace



139. Which country has the largest production of aluminium?




SHOW ANSWER
Correct Ans:U.S.A.
Explanation:
Workspace



140. The earth's rotation on its axis is from:




SHOW ANSWER
Correct Ans:West to East
Explanation:
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Geography questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Geography @ Fresherslive

This page provides important questions on Geography along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Geography questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Geography Online tests. Geography Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Geography Test questions Online @ Fresherslive?

Geography questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Geography may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Geography questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Geography questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Geography in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Geography Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Geography test or get stuck on any particular question, our Geography test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Geography, exercise these advanced Geography questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Geography Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language
FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status