Geography Questions and Answers updated daily – General Knowledge

Geography Questions: Solved 418 Geography Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, General Knowledge Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Geography Questions

101. What is the name of tropical grassland that has tree clumps scattered about it?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Savanna
Explanation:
Workspace



102. The Great Barrier Reef is a huge coral reef off the northeast coast of




SHOW ANSWER
Correct Ans:Australia
Explanation:
Workspace



103. The areas of grassland totally without trees in South America especially around the estuary of the River Plate are called:




SHOW ANSWER
Correct Ans:Pampas
Explanation:
Workspace



104. The part of a river near the coast into which the sea flows is termed as




SHOW ANSWER
Correct Ans:Estuary
Explanation:
Workspace



105. The mixture of silt, sand, and gravel deposited by flowing water such as rivers and streams is called




SHOW ANSWER
Correct Ans:Alluvium
Explanation:
Workspace



106. The fine yellowish dust or silt spread and deposited by the winds, that is very fertile is called:




SHOW ANSWER
Correct Ans:Loess
Explanation:
Workspace



107. The rocks formed out of layers of sediment bonded together are known as




SHOW ANSWER
Correct Ans:Sedimentary rocks
Explanation:
Workspace



108. The hard, solid rocks, whose composition or texture has been changed by heat or pressure in the Earth are called:




SHOW ANSWER
Correct Ans:Metamorphic rocks.
Explanation:
Workspace



109. What is the name of the hot molten matter underneath solid rock?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Magma
Explanation:
Workspace



110. Who is called 'Father of Geography”?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Herodotus.
Explanation:
Workspace



111. Which fall is associated with the river Zambezi?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Victoria Fall
Explanation:
Workspace



112. Which city/cities are situated along the river Danube?




SHOW ANSWER
Correct Ans:All of the above
Explanation:
Workspace



113. Which is the largest river of Europe?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Volga
Explanation:
Workspace



114. Name the largest island of Mediterranean Sea?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Sicily
Explanation:
Workspace



115. A small water body say a river that flows into a larger body of water is called




SHOW ANSWER
Correct Ans:Tributary
Explanation:
Workspace



116. Water source beneath the earth flowing naturally is called:




SHOW ANSWER
Correct Ans:Spring
Explanation:
Workspace



117. What is the largest factor that decreases the life of the reservoir of dam?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Siltation
Explanation:
Workspace



118. A part of land surrounded by water on the three sides is called:




SHOW ANSWER
Correct Ans:Peninsula
Explanation:
Workspace



119. Which is the world's largest mangrove forest(s)?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Sundarbans Forest
Explanation:
Workspace



120. Name the middle part of the earth?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Mantle
Explanation:
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Geography questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Geography @ Fresherslive

This page provides important questions on Geography along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Geography questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Geography Online tests. Geography Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Geography Test questions Online @ Fresherslive?

Geography questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Geography may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Geography questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Geography questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Geography in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Geography Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Geography test or get stuck on any particular question, our Geography test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Geography, exercise these advanced Geography questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Geography Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language
FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status