Geography Questions and Answers updated daily – General Knowledge

Geography Questions: Solved 418 Geography Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, General Knowledge Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Geography Questions

41. What is the time difference (in hours) between GMT and IST (Indian Standard Time)? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:Five and a half
Explanation:
GMT stands for Greenwich Mean/Meridian Time and IST stands for Indian Standard Time. India Standard Time (IST) is 5:30 hours (5 hours 30 minutes) ahead of Greenwich Mean Time (GMT+5.5).
Workspace



42. What is the name given to winds blowing from subtropical high-pressure regions to the equator? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:Tropical easterlies
Explanation:
The name given to the winds blowing from subtropical high-pressure regions to the equator isTropical easterlies.
Workspace



43. Which one of the following pairs is not correctly matched? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:Godavari : Musi
Explanation:
Musi River or Musinuru is a tributary of the Krishna River in the Deccan Plateau flowing through Telangana state in India.
Workspace



44. What is the triangular landmass that forms at its mouth when a river splits into several branches just before entering the sea?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Delta
Explanation:
A delta is an area of low, flat land shaped like a triangle, where a river splits and spreads out into several branches before entering the sea.
Workspace



45. Dolphin Challenger Ridge is located in __________.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Atlantic Ocean
Explanation:
The mid-Atlantic ridge representing the zone of divergent or constructive plate margins (American plates moving westward and Eurassian and African plates moving to the east) is the most striking relief feature which having S shape extends for 14,450 km from Iceland in the north and to Bouvet Island in the south. The ridge is known as Dolphin Rise to the north and Challenger Rise to the south of equator. It is known as Wyville Thompson Ridge between Iceland and Scotland.
Workspace



46. Marbles are formed due to change in ______




SHOW ANSWER
Correct Ans:Limestones
Explanation:
Marble is a metamorphic rock that forms when limestone is subjected to the heat and pressure of metamorphism. It is composed primarily of the mineral calcite (CaCO3) and usually contains other minerals, such as clay minerals, micas, quartz, pyrite, iron oxides, and graphite.
Workspace



47. Which these are example of Igneous rock?

1. Granites
2.Basalt
3.Marble
4. Sandstones




SHOW ANSWER
Correct Ans:1 and 2 only
Explanation:
Igneous rocks form from the cooling of magma – molten materials in the earth’s crust.
Workspace



48. What is Dakshin Gangotri?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Unmanned station located in Antarctica
Explanation:
Dakshin Gangotri was the first scientific base station of India situated in Antarctica, part of the Indian Antarctic Program. It is an unmanned station. Dakshin Gangotri was built in 1983 but was buried in ice and abandoned around 1991.
Workspace



49. The Andaman is separated from Nicobar by which water body?




SHOW ANSWER
Correct Ans:10 degree channel
Explanation:
The Ten Degree Channel is a channel that separates the Andaman and Nicobar in the Bay of Bengal.
Workspace



50. The longest sea beach in India is _______.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Marina beach
Explanation:
Marina Beach in Chennai is the longest natural beach in India
Workspace



51. Molten rock below the surface of the earth is called __________.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Magma
Explanation:
Molten rock below the surface of the earth is called Magma.
Workspace



52. The largest herbarium of India is located at ________.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Kolkata
Explanation:
The largest herbarium in India is Indian Botanical Garden, Kolkata. It consists of 1000000 number of specimens.
Workspace



53. Which Indian city is known as Silicon Valley of India?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Bangalore
Explanation:
Bengaluru is referred to as the "Silicon Valley of India" because of its role as the nation's leading information technology (IT) exporter.
Workspace



54. Marble comes under which category of rocks?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Metamorphic
Explanation:
Marble is a metamorphic rock composed of recrystallized carbonate minerals, most commonly calcite or dolomite. Marble may be foliated.
Workspace



55. The layer where the decrease in temperature with increasing altitude is totally absent is _________.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Stratosphere
Explanation:
The layer where the decrease in temperature with increasing altitude is totally absent is Stratosphere. Temperature rise as one moves upward through the stratosphere.
Workspace



56. Rainfall caused by intense evaporation in equatorial areas is called _____________.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Convectional rainfall
Explanation:
Rainfall caused by intense evaporation in equatorial areas is called Conventional rainfall
Workspace



57. Which one of the following planets has the largest number of natural satellites or moons?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Jupiter
Explanation:
The planet with the most moons in the Solar System is Jupiter, with a total of 63 confirmed moons. Saturn has 61 moons.
Workspace



58. The second longest river in Africa is:




SHOW ANSWER
Correct Ans:The Congo
Explanation:
Workspace



59. The longest river of Asia is:




SHOW ANSWER
Correct Ans:The Yangtze or Chang Jiang
Explanation:
Workspace



60. The largest and most important river in North America is:




SHOW ANSWER
Correct Ans:The Mississippi
Explanation:
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Geography questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Geography @ Fresherslive

This page provides important questions on Geography along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Geography questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Geography Online tests. Geography Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Geography Test questions Online @ Fresherslive?

Geography questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Geography may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Geography questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Geography questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Geography in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Geography Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Geography test or get stuck on any particular question, our Geography test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Geography, exercise these advanced Geography questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Geography Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language
FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status