Geography Questions and Answers updated daily – General Knowledge

Geography Questions: Solved 418 Geography Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, General Knowledge Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Geography Questions

21. The lowest layer of the atmosphere is _______.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Troposphere
Explanation:
The troposphere is the lowest layer of the Earth's atmosphere. The air is very well mixed and the temperature decreases with altitude.
Workspace



22. Who is the Father of Green Revolution in India?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Dr. M.S. Swaminathan
Explanation:
Dr. M.S. Swaminathan is known as the Father of Green Revolution in India.
Workspace



23. Which Crop is cultivated in Zaid season?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Cucumber
Explanation:
There is a short season between Kharif and Rabi season in the months of March to July. The crops that grow in this season are Zaid crops. These crops are grown on irrigated lands and do not have to wait for monsoons. Some examples of Zaid types of crops are pumpkin, cucumber, bitter groud.
Workspace



24. Which of the following district are common between Jammu & Kashmir and Pakistan Occupied Kashmir?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Poonch
Explanation:
District Poonch or Punch is one of the most remote districts of Jammu and Kashmir. It is bounded by the Line of Control (boundary between Indian and Pakistan-administered Kashmir) on three sides (north, west and south). The 1947-48 war between India and Pakistan divided the earlier district into two parts. One went to Pakistan and the other became part of the Indian state of Jammu & Kashmir.
Workspace



25. Which is known as 'Garden City of India'? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:Bangalore
Explanation:
Bangalore, also known as Bengaluru, situated on the southeastern part of Karnataka, is nicknamed as the Garden City of India.
Workspace



26. Udayagiri rock-cut-caves are located in _______.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Odisha
Explanation:
Udayagiri and Khandagiri Caves are partly natural and partly artificial caves of archaeological, historical and religious importance near the city of Bhubaneswar in Odisha, India. The caves are situated on two adjacent hills, Udayagiri and Khandagiri, mentioned as Kumari Parvat in the Hathigumpha inscription.
Workspace



27. Light House of the Mediterranean is the name of __________.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Mt. Stromboli
Explanation:
Mt. Stromboli is the Light House of the Mediterranean. Stromboli is one of the most active volcanoes in the world, in almost continuous activity, is the most northern of the Aeolian Islands. It rises 924 meters above the sea level, and its base is located at a depth of about 2000 meters.
Workspace



28. What is the most extensive soil cover of India?




SHOW ANSWER
Correct Ans:alluvial soils
Explanation:
The most extensive soil cover of India comprises of alluvial soils.
Workspace



29. EI Nino associated with the formation of the South West Monsoon of India is __________.




SHOW ANSWER
Correct Ans:an abnormally warm ocean current
Explanation:
Collectively, El Nifio and La Nifia are parts of an oscillation in the ocean-atmosphere system called the El Nifio-Southern Oscillation.El Niho Southern Oscillation refers to the cycle of warm and cold temperatures, as measured by sea surface temperature, SST, of the tropical central and eastern Pacific Ocean.
Workspace



30. Which of the following is the first biosphere reserve that was set up in India?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Nilgiris
Explanation:
Nilgiri Biosphere Reserve located in Tamil Nadu, Kerala and Karnataka was the first biosphere reserve established in 1986.
Workspace



31. Which is the largest river island in the world?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Majuli
Explanation:
The Guinness World Records has declared Majuli in Assam as the largest river island in the world. It has toppled Marajo in Brazil to clinch the record. The beautiful river island is situated on the Brahmaputra river.
Workspace



32. Which strait separates Australia and Tasmania?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Bass
Explanation:
Bass Strait is a sea strait separating Tasmania from the Australian mainland, specifically the state of Victoria.
Workspace



33. Mount Etna which erupted recently is located in _________.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Italy
Explanation:
Europe's Highest Volcano Mount Etna is located in the southern Italy. It erupted with burst into life, spewed ash, fire, and spitting molten lava high into the sky. This is 2019's first eruption as the volcano on the island of Sicily previously erupted in December 2018.
Workspace



34. Among the world oceans, which ocean is having the widest continental shelf?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Arctic Ocean
Explanation:
Arctic Ocean has the widest continental shelf.
Workspace



35. The term 'epicentre' is associated with _________.




SHOW ANSWER
Correct Ans:earthquakes
Explanation:
The term 'epicentre' is associated with earthquakes.
Workspace



36. Chandil is a census town in Seraikela Kharsawan district of Jharkhand. It has been constructed on the river _____________ . 




SHOW ANSWER
Correct Ans:Subarnarekha
Explanation:
Chandil has beenconstructed on the river Subarnarekha.
The Mukutmanipur Dam is a dam in Khatra subdivision of Bankura district. It is located at the confluence of the Kangsabati and Kumari rivers close to the Jharkhand border.
Workspace



37. Which of the following statements is/are correct?

1. River Son originates near Ranchi in Jharkhand
2. North Koel River is a tributary of Son river
Select the correct statements




SHOW ANSWER
Correct Ans:2 Only
Explanation:
Son River (also spelt Sone); of central India is the second largest of the Ganges southern tributaries after Yamuna River.
The Son originates near Amarkantak in Madhya Pradesh, just east of the headwater of the Narmada River, and flows north-northwest through Madhya Pradesh state before turning sharply eastward where it encounters the southwest-northeast-Kaimur Range.

Tributaries:
Left - Ghaghar River, Johilla River
Right - Gopad River, Rihand River, Kanhar River, North Koel River
Workspace



38. Jet streams are usually found in the:




SHOW ANSWER
Correct Ans:Tropopause
Explanation:
The boundary between the turbulent troposphere and the calm, cold stratosphere is called the tropopause. Jet streams travel in the tropopause.Jet streams are some of the strongest winds in the atmosphere. Their speeds usually range from 129 to 225 kilometers per hour (80 to 140 miles per hour), but they can reach more than 443 kilometers per hour (275 miles per hour). They are faster in winter when the temperature differences between tropical, temperate, and polar air currents are greater.
Workspace



39. "™EI Nino"™ associated with the formation of the South West Monsoon of India is _______.




SHOW ANSWER
Correct Ans:an abnormally warm ocean current
Explanation:
Collectively, El Niño and La Niña are parts of an oscillation in the ocean-atmosphere system called the El Niño-Southern Oscillation.El Niño Southern Oscillation refers to the cycle of warm and cold temperatures, as measured by sea surface temperature, SST, of the tropical central and eastern Pacific Ocean.
Workspace



40. Which State in India is called the "˜Land of Five Rivers"™?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Punjab
Explanation:
It is named so because of the five rivers flowing through this land and these five rivers of Punjab are Sutlej, Beas, Ravi, Chenab and Jhelum.
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Geography questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Geography @ Fresherslive

This page provides important questions on Geography along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Geography questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Geography Online tests. Geography Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Geography Test questions Online @ Fresherslive?

Geography questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Geography may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Geography questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Geography questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Geography in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Geography Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Geography test or get stuck on any particular question, our Geography test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Geography, exercise these advanced Geography questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Geography Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language

FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status