Geography Questions and Answers updated daily – General Knowledge



314 Geography Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, General Knowledge Geography online test. Geography Questions with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Geography Questions

241. When the winds blow from all sides to the central low in an anticlockwise direction, then this phenomenon is known as



SHOW ANSWER
Correct Ans:tropical cyclones of northern hemisphere
Explanation:


242. The greatest seasonal contrast of insolation on the earth is in which of the following latitudinal zones?



SHOW ANSWER
Correct Ans:Tropical
Explanation:


243. In India, the longest day occur on



SHOW ANSWER
Correct Ans:21-Jun
Explanation:


244. Palghat Gap connects Tamil Nadu with



SHOW ANSWER
Correct Ans:Kerala
Explanation:


245. Jodhpur receives less rainfall than Delhi because



SHOW ANSWER
Correct Ans:All of the above
Explanation:


246. There has been an increasing incidence of floods in Northern India in recent years because



SHOW ANSWER
Correct Ans:There has been increase in deforestation in the catchment area
Explanation:


247. Which country loses highest amount of top soil from its crop lands due to erosion?



SHOW ANSWER
Correct Ans:India
Explanation:


248. The eastward continuation of the Brazil current is called __________



SHOW ANSWER
Correct Ans:South Atlantic drift
Explanation:


249. One Astronomical unit is the average distance between -



SHOW ANSWER
Correct Ans:Earth and the Sun
Explanation:


250. Which one of the following is a great circle?



SHOW ANSWER
Correct Ans:Equator
Explanation:


251. Where do the sunrays leave India?



SHOW ANSWER
Correct Ans:Gujarat
Explanation:


252. Snowfall occurs when __________



SHOW ANSWER
Correct Ans:Dew points of air is below freezing point
Explanation:


253. Hail consists of __________



SHOW ANSWER
Correct Ans:Masses of ice with concentric layers
Explanation:


254. Which region is most famous for citrus fruits?



SHOW ANSWER
Correct Ans:Mediterranean regions
Explanation:


255. Which country is the leading producer of Uranium?



SHOW ANSWER
Correct Ans:Canada
Explanation:


256. Which is an area of Tropical evergreen forests?



SHOW ANSWER
Correct Ans:The Western ghats
Explanation:


257. Why are plants grown along river banks?



SHOW ANSWER
Correct Ans:To reduce silting and erosion
Explanation:


258. Kaziranga wildlife reserve is in _____________



SHOW ANSWER
Correct Ans:Assam
Explanation:


259. On which river is the Nagarjunasagar project located?



SHOW ANSWER
Correct Ans:Krishna
Explanation:


260. Kothagudem thermal power project is located in ________



SHOW ANSWER
Correct Ans:Andhra Pradesh
Explanation:



1...121314...1516


Are you seeking for good platform for practicing Geography questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Geography @ Fresherslive

This page provides important questions on Geography along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Geography questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Geography Online tests. Geography Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Geography Test questions Online @ Fresherslive?

Geography questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.

Practice in advance of similar questions on Geography may improve your performance in the real Exams and Interview.

Time Management for answering the Geography questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.

Through Fresherslive Geography questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Geography in short time and also in short cut method.

Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Geography Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Geography test or get stuck on any particular question, our Geography test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Geography, exercise these advanced Geography questions with answers.

You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Geography Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2018 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.