Geography: Solved 418 Geography Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Logical Reasoning Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Geography Questions

1. The Soil conservation method in which mountain slope is cut into step is




SHOW ANSWER
Correct Ans:Terracing
Explanation:
Contour cultivation is a sustainable way of farming where farmers plant crops across or perpendicular to slopes to follow the contours of a slope of a field.
Terracing is a way in which sloped plane that has been cut into a series of successively receding flat surfaces or platforms, which resemble steps, for the purposes of more effective farming.


2. Where has the Geological Survey of India located most of India's Chromite ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Cuttack
Explanation:
Over 97 per cent of total recoverable reserves of chromite have been found in Odisha. Orissa is the leading producing State of chromite, accounting for 99% of the total production.


3. What should be the proportion of forest cover for India to maintain her ecological because?




SHOW ANSWER
Correct Ans:33.3 percent
Explanation:
The minimum area of forest to maintain a good ecological balance has been regarded to be 33%. India lags on this front.
The Green India campaign has been announced by the Prime Minister for the afforestation of 6 million hectares.


Fresherslive Current Affairs
4. The largest tiger reserve in India is




SHOW ANSWER
Correct Ans:Nagarjunsagar-Srisailam
Explanation:
There are 48 tiger reserves in India which are governed by Project Tiger which is administered by the National Tiger Conservation Authority.
Nagarjunsagar-Srisailam Tiger Reserve is the largest tiger reserve in India. The reserve spreads over five districts, Nalgonda District, Mahbubnagar district, Kurnool District, Prakasam District and Guntur District.
The total area of the tiger reserve is 3,568 km2 (1,378 sq mi). The core area of this reserve is 1,200 km2 (460 sq mi).


5. Which of the following is the first port in India to become a public company?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Ennore
Explanation:
* Ennore port located in Tamil Nadu became the first poet in India to become a Public company.

* Ennore port or the kamarajar Port in Chennai is the twelfth major port in India and as mentioned above first port to become a public company.

* India has 12 Major ports that handle a large volume of traffic. These are Chennai Port, Cochin Port, Jawahar Lal Nehru Port, Kamarajar Port, Kandla Port, Kolkata and Haldia Port, V.O Chidambaranar Port, Mormugao Port, Mumbai Port, New Mangalore Port, Paradip Port, and Vishakhapatnam Port.

* The port was declared as a major port under the Indian Ports Act, 1908 in March 1999 and incorporated as Ennore Port Limited under the Companies Act, 1956 in October 1999.


Fresherslive Current Affairs
6. Ghana bird sanctuary is located in which state of India?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Rajasthan
Explanation:
• Ghana bird sanctuary or Keoladeo National Park is situated in Bharatpur district of Rajasthan.

• It is also a World Heritage Site.

• It was declared a protected sanctuary in 1971.

• It is also declared as a Wetland Site under Ramsar Wetland Convention.

• It is a homeland to approx 366 bird species, 380 floral species etc.


7. What is the approx length of India’s coastline?




SHOW ANSWER
Correct Ans:7500 kms
Explanation:
India is the seventh-largest country in the world. It has a land frontier of 15,200 km and a coastline of 7,517 km.


8. Bhutan does not share its border with which Indian state?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Meghalaya
Explanation:
The border is 699 km long, and adjoins the Indian states of Assam (267 km), Arunachal Pradesh (217 km), West Bengal (183 km), and Sikkim (32 km).


9. Which country has the longest coastline in the world?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Canada
Explanation:
Canada has the longest coastline (2,02,080 km) in the world.


10. The eastward continuation of the Brazil current is called:




SHOW ANSWER
Correct Ans:South Atlantic drift
Explanation:
South Atlantic Current is an eastward ocean current, fed by the Brazil Current. That fraction of it which reaches the African coast feeds the Benguela Current. It is continuous with the northern edge of the West Wind Drift.


11. Which of the following are the effects of Soil Erosion?




SHOW ANSWER
Correct Ans:All of the above
Explanation:
Soil Erosion occurs due to deforestation, overgrazing, faulty method of agriculture and erosion by rivers. These are the effects of soil erosion:
• Loss of cultivable land
• Reduction in soil fertility
• Results in lots of run off
• Causes silting and may change river course
• Reduces percolation of ground water.


Fresherslive Current Affairs
12. The tree species most commonly used in social forestry is




SHOW ANSWER
Correct Ans:Eucalyptus
Explanation:
Eucalyptus tree has the ability to grow fast and straight hence good for commercial exploitation. Eucalyptus tree ensures adequate supply of fuel and timber for rural communities under the augur of ‘social forestry’


13. Which country is known as the ‘Land of Thousand Lakes’?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Finland
Explanation:
Finland is called ''the land of a thousand lakes", It is a sovereign state in Northern Europe.


14. Which of the following organization prepares topographical maps of India ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Survey of India
Explanation:


15. Which of the biomes is called the "Bread Basket" of the world?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Temperate grasslands biome
Explanation:
The grasses in the North American grassland fall into two categories: tall grasses and short grasses. The mid-latitude grasslands have been modified by human activity. These grasslands are called the world's bread baskets regions of grain and livestock production.


16. Tropic of Cancer passes through which of the following group of Indian States?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Rajasthan, Jharkhand, West Bengal, Mizoram
Explanation:
The Tropic of Cancer divided India into almost 2 equal parts. It passes through 8 Indian States of India – Gujarat, Rajasthan, MP, Chattisgarh, Jharkhand, West Bengal, Tripura and Mizoram.


17. Which is the easternmost longitude of India? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:97° 25' E
Explanation:
Eastern most longitude of our country is 97° 25' East and the Western most longitude of our country is 68° 7' East. The Easternmost longitude lies in the state of Arunachal Pradesh and the Western most longitude lies in the state of Gujarat.


18. Newly-Discovered Kajin Sara Lake is located in which country?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Nepal
Explanation:
A newly-discovered Kajin Sara lake in Manang district of Nepal is expected to set a new world record of being the world’s highest lake. It is located at an altitude of 5,200m, which is yet to be officially verified. Currently, Tilicho lake in Nepal holds the title, which is situated at an altitude of 4,919m in the Himalyan nation. Tilicho lake is 4 km long, 1.2 km wide and around 200m deep.


19. Kanchenjunga is situated in which state?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Sikkim
Explanation:
Kanchenjunga is situated in the eastern Himalayas on the border between Sikkim state, northeastern India, and eastern Nepal, 46 miles (74 km) north-northwest of Darjiling, Sikkim. The mountain is part of the Great Himalaya Range.


20. The Eastern coastal plain is also called ______.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Coromandel coastal Plain
Explanation:
The eastern coast of India is also known as Coromandel Coast. It lies between the Eastern Ghats and the Bay of Bengal.





Are you seeking for good platform for practicing Geography questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Geography @ Fresherslive

This page provides important questions on Geography along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Geography questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Geography Online tests. Geography Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Geography Test questions Online @ Fresherslive?

Geography questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.

Practice in advance of similar questions on Geography may improve your performance in the real Exams and Interview.

Time Management for answering the Geography questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.

Through Fresherslive Geography questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Geography in short time and also in short cut method.

Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Geography Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Geography test or get stuck on any particular question, our Geography test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Geography, exercise these advanced Geography questions with answers.

You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Geography Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.




SSC CHSL Tier-I - Advanced
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Premium Package
200+ Mock Test Series
Validity 12 months
Rs. 399
2200
Buy Now


SBI Clerk 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB NTPC 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC ADO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


DRDO- TECHNICIAN A - TIER I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


ONGC Executive E1 Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.400
Buy Now


IBPS RRB Officer Scale I PRELIMS
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SOUTH INDIAN BANK CLERK 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS RRB Office Assistant Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS PO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


One Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 99
500
Buy Now


SSC MTS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Six Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 199
1200
Buy Now


SSC Selection Posts Phase VII Matriculation Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NABARD Development Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SBI Apprentice
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


FCI Manager Phase 1
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Grade B Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SSC CPO Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS SO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB ALP Stage II
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NIACL AO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS Clerk Mains
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now



×

Get Unlimited Mock Tests


Unlock all 200+ Mock Tests series


12 Month Pass
Rs. 399
for 365 days

6 Month Pass
Rs. 199
for 180 days

One Month Pass
Rs. 99
for 30 Days



***Crack All Banking | Railways | SSC | Insurance | More Govt Exams***


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2020 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.