Five Year Plan Questions and Answers updated daily – General Knowledge

Five Year Plan Questions: Solved 35 Five Year Plan Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, General Knowledge Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Five Year Plan Questions

21. Who was the present Deputy Chairman of the Planning Commission of India




SHOW ANSWER
Correct Ans:Montek Singh Ahluwalia
Explanation:
Workspace



22. What is the prime target of the first five year plan of India?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Development of Agriculture
Explanation:
Workspace



23. The First Five-year Plan was launched in which year




SHOW ANSWER
Correct Ans:1951
Explanation:
Workspace



24. The Twelfth Five-Year Plan of the Government of India has decided for the growth rate at ________




SHOW ANSWER
Correct Ans:8.20%
Explanation:
Workspace



25. Who gives the final approval to the five year plans of India?




SHOW ANSWER
Correct Ans:National Development Council (NDC)
Explanation:
Workspace



26. The very first five year plan of India was based on the model of ___________




SHOW ANSWER
Correct Ans:Harrod Domar Model
Explanation:
Workspace



27. National Development Council consists of _____________




SHOW ANSWER
Correct Ans:Both a & c
Explanation:
Workspace



28. Three annual plan were launched between _____________




SHOW ANSWER
Correct Ans:1966 to 1969
Explanation:
Workspace



29. In which five year plan India opted for mixed economy?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Second
Explanation:
Workspace



30. Which of the following five year plan given the slogan of Garibi Hatao?




SHOW ANSWER
Correct Ans:5th five year plan
Explanation:
Workspace



31. Who was the present Deputy Chairman of the Planning Commission of India?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Montek Singh Ahluwalia
Explanation:
Workspace



32. What was the prime target of the first five year plan of India?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Development of Agriculture
Explanation:
Workspace



33. The First Five-year Plan was launched in which year ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:1951
Explanation:
Workspace



34. The Twelfth Five-Year Plan of the Government of India has decided for the growth rate at ________




SHOW ANSWER
Correct Ans:8.20%
Explanation:
Workspace



35. Who gives the final approval to the five year plans of India?




SHOW ANSWER
Correct Ans:National Development Council (NDC)
Explanation:
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Five Year Plan questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Five Year Plan @ Fresherslive

This page provides important questions on Five Year Plan along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Five Year Plan questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Five Year Plan Online tests. Five Year Plan Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Five Year Plan Test questions Online @ Fresherslive?

Five Year Plan questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Five Year Plan may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Five Year Plan questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Five Year Plan questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Five Year Plan in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Five Year Plan Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Five Year Plan test or get stuck on any particular question, our Five Year Plan test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Five Year Plan, exercise these advanced Five Year Plan questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Five Year Plan Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language

FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status