Five Year Plan Questions and Answers updated daily – General Knowledge



25 Five Year Plan Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, General Knowledge Five Year Plan online test. Five Year Plan Questions with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Five Year Plan Questions

1. The LPG Model of Development was introduced by the then Finance Minister



SHOW ANSWER
Correct Ans:Manmohan Singh
Explanation:


2. “Faster and more inclusive growth” was the objective of



SHOW ANSWER
Correct Ans:Eleventh Five Year Plan
Explanation:


3. For the first time Private Sector was given priority compared to the public sector in



SHOW ANSWER
Correct Ans:Seventh Five Year Plan
Explanation:


4. “Growth with Social Justice and Equity” was the focus of



SHOW ANSWER
Correct Ans:Ninth Five Year Plan
Explanation:


5. The Plan launched in the 50th Year of Indian Independence was



SHOW ANSWER
Correct Ans:Ninth Five Year Plan
Explanation:


6. The economic reforms are initiated by Narasimha Rao Government in



SHOW ANSWER
Correct Ans:Eighth Five Year Plan
Explanation:


7. The employment generating programmes like Jawahar Rozgar Yojana was started in



SHOW ANSWER
Correct Ans:Seventh Five Year Plan
Explanation:


8. Twenty Point Programme" was launched in the year?



SHOW ANSWER
Correct Ans:1980
Explanation:


9. National Development Council was constituted in?



SHOW ANSWER
Correct Ans:6-Aug-52
Explanation:


10. Economic planning is in?



SHOW ANSWER
Correct Ans:Concurrent list
Explanation:


11. In India the concept of 'minimum needs' and 'directed anti poverty programmes' were the innovation of?



SHOW ANSWER
Correct Ans:Fifth five year plan
Explanation:


12. A rolling plan refer to a plan which?



SHOW ANSWER
Correct Ans:changes its allocations and target every year
Explanation:


13. The Planning Commission of India was constituted in the year?



SHOW ANSWER
Correct Ans:1950
Explanation:


14. Which plan gave emphasis on removal of poverty for the first time?



SHOW ANSWER
Correct Ans:Fifth
Explanation:


15. The Planning commission of India is?



SHOW ANSWER
Correct Ans:A non-statutory body
Explanation:


16. The very first five year plan of India was based on the model of:



SHOW ANSWER
Correct Ans:Harrod Domar Model
Explanation:


17. National Development Council is consists of :



SHOW ANSWER
Correct Ans:Both a & c
Explanation:


18. Three annual plan were launched between:



SHOW ANSWER
Correct Ans:1966 to 1969
Explanation:


19. In which five year plan India opted for mixed economy



SHOW ANSWER
Correct Ans:Second
Explanation:


20. Which of the following five year plan given the slogan of Garibi Hatao



SHOW ANSWER
Correct Ans:5th five year plan
Explanation:



12


Are you seeking for good platform for practicing Five Year Plan questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Five Year Plan @ Fresherslive

This page provides important questions on Five Year Plan along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Five Year Plan questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Five Year Plan Online tests. Five Year Plan Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Five Year Plan Test questions Online @ Fresherslive?

Five Year Plan questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.

Practice in advance of similar questions on Five Year Plan may improve your performance in the real Exams and Interview.

Time Management for answering the Five Year Plan questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.

Through Fresherslive Five Year Plan questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Five Year Plan in short time and also in short cut method.

Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Five Year Plan Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Five Year Plan test or get stuck on any particular question, our Five Year Plan test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Five Year Plan, exercise these advanced Five Year Plan questions with answers.

You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Five Year Plan Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2017 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.