Finance: Solved 196 Finance Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Logical Reasoning Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Finance Questions

161. Zero balance account is generally allowed to be opened for




SHOW ANSWER
Correct Ans:Low Income Groups
Explanation:


162. Many times we read in newspapers that several companies have adopted the FCCBs route to raise capital. What is the full form of FCCBs?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Foreign Currency Convertible Bonds
Explanation:


163. “Doing Business Report” is prepared by which of the following organizations every year?




SHOW ANSWER
Correct Ans:World Bank (WB)
Explanation:


164. Which of the following terms is used in the field of Banking/Finance?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Active Asset
Explanation:


165. Infusion of liquidity, by RBI, is done through _____ to banks under a _____ transaction.




SHOW ANSWER
Correct Ans:lending, repo
Explanation:


166. If an authorized company which is not a non-banking financial company wants to collect public deposits, it is governed by ___ Act:




SHOW ANSWER
Correct Ans:Companies Act 1956
Explanation:


167. Examine the following policies related to the financial sector:
A. Restrictive Trade Practices
B. Financial Deficit Management
C. Capital Account Convertibility
Which of the above policies is/are basically designed to transfer local financial assets into foreign financial assets freely and at market – determined exchange rates?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Only C
Explanation:


168. CIBIL as a credit bureau caters to:




SHOW ANSWER
Correct Ans:Both commercial & consumer segments
Explanation:


169. Simply CLICK is a credit card was specially launched by SBI for ____.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Online Shopping
Explanation:


170. Who headed the Committee on Comprehensive Financial Services for Small Businesses and Low Income Households, that recommended the formation of Payments Bank?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Nachiket Mor
Explanation:


171. DCB Bank has launched India's first-of-its-kind Aadhaar-based Automatic Teller Machine (ATM) in the country. The headquarters of DCB bank is situated in ____.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Mumbai
Explanation:


172. Which of the following is a slogan of State Bank of India?




SHOW ANSWER
Correct Ans:‘The Banker to Every India’
Explanation:


173. Which among the following is world's fastest stock exchange with a median trade speed of 6 microseconds?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Bombay Stock Exchange
Explanation:


174. Abbreviation NBFC stands for:




SHOW ANSWER
Correct Ans:Non-Banking Financial Company
Explanation:


175. What is the rank of India among the world's Top-Ten largest manufacturing countries in the United Nations Industrial Development Organization (UNIDO) 2015 Yearbook report?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Sixth
Explanation:


176. Which state is called the 'Cradle of Banking' in India, as seven leading banks of India have originated from this state?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Karnataka
Explanation:


177. Who was the first governor of of the Reserve Bank of India (RBI)?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Osborne Smith
Explanation:


178. An asset is tagged as non performing when it ceases to generate income for the lender after how many days?




SHOW ANSWER
Correct Ans:90
Explanation:


179. An Non-Resident Ordinary Rupee Account for non-resident Indians has a limit of ___.




SHOW ANSWER
Correct Ans:$1 million
Explanation:


180. What is the type of cheque which is presented for payment after 3 months from the date of the cheque?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Stale Cheque
Explanation:





Are you seeking for good platform for practicing Finance questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Finance @ Fresherslive

This page provides important questions on Finance along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Finance questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Finance Online tests. Finance Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Finance Test questions Online @ Fresherslive?

Finance questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.

Practice in advance of similar questions on Finance may improve your performance in the real Exams and Interview.

Time Management for answering the Finance questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.

Through Fresherslive Finance questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Finance in short time and also in short cut method.

Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Finance Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Finance test or get stuck on any particular question, our Finance test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Finance, exercise these advanced Finance questions with answers.

You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Finance Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.




SSC CHSL Tier-I - Advanced
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Premium Package
200+ Mock Test Series
Validity 12 months
Rs. 399
2200
Buy Now


SBI Clerk 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB NTPC 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC ADO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


DRDO- TECHNICIAN A - TIER I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


ONGC Executive E1 Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.400
Buy Now


IBPS RRB Officer Scale I PRELIMS
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SOUTH INDIAN BANK CLERK 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS RRB Office Assistant Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS PO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


One Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 99
500
Buy Now


SSC MTS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Six Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 199
1200
Buy Now


SSC Selection Posts Phase VII Matriculation Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NABARD Development Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SBI Apprentice
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


FCI Manager Phase 1
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Grade B Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SSC CPO Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS SO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB ALP Stage II
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NIACL AO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS Clerk Mains
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now



×

Get Unlimited Mock Tests


Unlock all 200+ Mock Tests series


12 Month Pass
Rs. 399
for 365 days

6 Month Pass
Rs. 199
for 180 days

One Month Pass
Rs. 99
for 30 Days



***Crack All Banking | Railways | SSC | Insurance | More Govt Exams***


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2020 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.