Finance: Solved 196 Finance Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Logical Reasoning Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Finance Questions

141. Many times we read in newspapers that the RBI has revised certain rates/ratios under LAF. What is the full form of LAF?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Liquidity Adjustment Facility
Explanation:


142. What is the meaning of the term “Call Money”?




SHOW ANSWER
Correct Ans:A short-term finance repayable on demand, with a maturity period of one to fourteen days or overnight to fortnight.
Explanation:


143. The “Federal Reserve” is the Central Bank of




SHOW ANSWER
Correct Ans:USA
Explanation:


144. What is the meaning of the term “Statutory liquidity ratio” (SLR)?




SHOW ANSWER
Correct Ans:term for reserve requirement that the commercial banks in India are required to maintain in the form of gold, government approved securities before providing credit to the customers.
Explanation:


145. What is the maximum loan amount Mudra Bank can grant is ___.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Rs. 10 lakh
Explanation:


146. What does the term “Reverse repo” mean ___.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Absorption of liquidity from the market by sale of Govt. securities
Explanation:


147. Which of the following statement/s is false regarding Repo rate?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Only a
Explanation:


148. For which of the following debt instruments, not having a fixed rate of interest over the life of the instrument, can 'Floating Interest Rate' be applied?




SHOW ANSWER
Correct Ans:All of these
Explanation:


149. In which country is the Bank for International Settlements (BIS) headquartered?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Switzerland
Explanation:


150. At which rate the RBI lends money to a public sector bank on a long term basis?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Bank Rate
Explanation:


151. SBI opened its first digital branch in North-East region in _____.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Shillong
Explanation:


152. Know Your Customer (KYC) guidelines are issued by the RBI under which law?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Section 35A of the Banking Regulation Act, 1949
Explanation:


153. The recently launched seven pronged plan of the Union Government called Indradhanush Mission will revamp the functioning of ____.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Public Sector Banks
Explanation:


154. What is current Service Tax rate in India inclusive of all cesses?




SHOW ANSWER
Correct Ans:15%
Explanation:


155. In RBI's second bi-monthly monetary policy review, growth forecast has been pegged at ______for the current fiscal.




SHOW ANSWER
Correct Ans:7.60%
Explanation:


156. Which of the following is true about Cash Reserve Ratio (CRR)?




SHOW ANSWER
Correct Ans:All a, b and c
Explanation:


157. In which year was SEBI (the Securities and Exchange Board of India) established?




SHOW ANSWER
Correct Ans:1988
Explanation:


158. A simultaneous purchase and sale of identical amounts of one currency for another with two different value dates (normally spot to forward) and, sometimes, utilizing foreign exchange derivatives is called _____.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Foreign exchange swap
Explanation:


159. Paytm has a tie-up with which company for its payments bank core software?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Infosys
Explanation:


160. Which one of the following is correct regarding the Note Issuing Authority of the Reserve Bank of India?




SHOW ANSWER
Correct Ans:It has the sole authority/monopoly to issue currency notes other than one rupee notes (which are issued by Ministry of Finance).
Explanation:





Are you seeking for good platform for practicing Finance questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Finance @ Fresherslive

This page provides important questions on Finance along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Finance questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Finance Online tests. Finance Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Finance Test questions Online @ Fresherslive?

Finance questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.

Practice in advance of similar questions on Finance may improve your performance in the real Exams and Interview.

Time Management for answering the Finance questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.

Through Fresherslive Finance questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Finance in short time and also in short cut method.

Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Finance Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Finance test or get stuck on any particular question, our Finance test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Finance, exercise these advanced Finance questions with answers.

You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Finance Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.




SSC CHSL Tier-I - Advanced
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Premium Package
200+ Mock Test Series
Validity 12 months
Rs. 399
2200
Buy Now


SBI Clerk 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB NTPC 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC ADO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


DRDO- TECHNICIAN A - TIER I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


ONGC Executive E1 Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.400
Buy Now


IBPS RRB Officer Scale I PRELIMS
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SOUTH INDIAN BANK CLERK 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS RRB Office Assistant Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS PO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


One Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 99
500
Buy Now


SSC MTS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Six Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 199
1200
Buy Now


SSC Selection Posts Phase VII Matriculation Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NABARD Development Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SBI Apprentice
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


FCI Manager Phase 1
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Grade B Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SSC CPO Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS SO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB ALP Stage II
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NIACL AO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS Clerk Mains
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now



×

Get Unlimited Mock Tests


Unlock all 200+ Mock Tests series


12 Month Pass
Rs. 399
for 365 days

6 Month Pass
Rs. 199
for 180 days

One Month Pass
Rs. 99
for 30 Days



***Crack All Banking | Railways | SSC | Insurance | More Govt Exams***


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2020 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.