Finance: Solved 196 Finance Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Logical Reasoning Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Finance Questions

1. The Indian Railways has decided to grant how many percentage concessions in passenger fares to transgender senior citizens?    




SHOW ANSWER
Correct Ans:40%
Explanation:
The Indian Railways has decided to grant 40% concession in passenger fares to transgender senior citizens (60 years or above). Though a column for transgender (T) was introduced in the reservation form, the concession was not admissible to them.


2. The Goods and Services Tax Network has decided to make Aadhaar authentication or physical verification mandatory for new dealers from?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Jan-20
Explanation:
The Goods and Services Tax Network has decided to make Aadhaar authentication or physical verification mandatory for new dealers from January 2020.


3. Under the amended Companies (Share Capital and Debentures) Rules, startups can now issue Employee Stock Options (ESOPs) to promoters holding more than 10% equity for a period of ---------years from the date of incorporation




SHOW ANSWER
Correct Ans:10 years
Explanation:
Start-ups and technology companies will be able to issue shares with differential voting rights (DVRs) with the government amending the Companies Act provisions to help entrepreneurs retain control even as they raise equity capital from global investors. The ministry of corporate affairs (MCA) has raised the existing cap of 26 per cent of the total post issue paid up equity share capital to 74 per cent of total voting power in respect of shares with DVRs of a company. Now the Employee Stock Options (ESOPs) can be issued by startups to promoters or directors holding more than 10% of equity shares for 10 years from the date of their incorporation. Earlier this time period was 5 years.


Fresherslive Current Affairs
4. Business-to-business payments startup _____________ has launched the country’s first corporate credit card called ‘Freedom Card’ for small and medium enterprises (SMEs).




SHOW ANSWER
Correct Ans:EnKash
Explanation:
Business-to-business payments startup EnKash has launched the country’s first corporate credit card called ‘Freedom Card’ for small and medium enterprises (SMEs).


5. Mastercard Incorporated is an ____ multinational financial services corporation.




SHOW ANSWER
Correct Ans:American
Explanation:
Mastercard Incorporated is an American multinational financial services corporation headquartered in the Mastercard International Global Headquarters in New York, United States.


Fresherslive Current Affairs
6. The farmers pursuing the activities of animal husbandry and fisheries availing long through Kisan Credit Card will be provided with the benefit of--------- interest subvention.




SHOW ANSWER
Correct Ans:2%
Explanation:
The farmers pursuing the activities of animal husbandry and fisheries availing long through Kisan Credit Card will be provided with the benefit of 2% interest subvention.


7. Under the Pradhan Mantri Shram Yogi Maan-Dhan scheme, Workers of the unorganised sector will receive how much Rupees pensions after attaining the age of 60 years?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Rs. 3000
Explanation:
Under the Pradhan Mantri Shram Yogi Maan-Dhan scheme, workers of the unorganised sector will receive a minimum assured pension of three thousand rupees per month after attaining the age of 60 years. The workers whose monthly income is 15 thousand rupees per month or less and belong to the entry age group of 18 to 40 years are eligible for the scheme.


8. The 22nd All India Institute of Medical Sciences (AIIMS) will be set up in which state, as per the Interim Budget 2019-20?    




SHOW ANSWER
Correct Ans:Haryana
Explanation:
There are 21 All India Institute of Medical Sciences (AIIMS) functioning currently in India. Of these 21, 14 AllMS were set up under the present government. The 22nd AllMS will come up in Haryana.


9. Which state government launched Krushak Assistance for Livelihood and Income Augmentation (KALIA) scheme that will provide financially, livelihood, cultivation support along with insurances to the farmers?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Odisha
Explanation:
Under KALIA scheme, the amount will be spent over a period of three years till 2020-21. All the small and marginal farmers of the state (over 30 lakh) will be covered under this scheme. An amount of Rs 10,000 per family at the rate of Rs 5,000 each for kharif and rabi seasons will be provided financial assistance for taking up cultivation. Farmers will have complete independence to take up interventions as per their needs. Schemes like 'KALIA' can emerge as better alternative to farm loan waivers.


10. According to the interim Budget 2019 speech, The Union government has decided to set up Rashtriya Kamdhenu Aayog for the welfare of--------




SHOW ANSWER
Correct Ans:Cow
Explanation:
The Union Government has decided to set up Rashtriya Kamdhenu Aayog to upscale sustainable genetic up-gradation of cow resources and to enhance production and productivity of cows.


11. The Union government has extended the Credit Link Subsidy Scheme (CLSS) on home loans for the Middle-Income Group under the Pradhan Mantri Awas Yojana (Urban) till-----




SHOW ANSWER
Correct Ans:Mar-20
Explanation:
Under the Pradhan Mantri Awas Yojana (Urban), The Union government has extended the Credit Link Subsidy Scheme (CLSS) on home loans for the Middle Income Group till march 2020. The scheme was launched on January 1, 2017. The Government provides a subsidy of up to Rs 2.67 lakh on home loans under the Credit Link Subsidy Scheme. CLSS is being implemented by two central nodal agencies (Namely Housing Urban Development Corp and National Housing Bank) in India.


Fresherslive Current Affairs
12. Who is the current Comptroller and Auditor General of India and Vice- Chairman of United Nations Panel of External Auditors?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Rajiv Mehrishi
Explanation:
Rajiv Mehrishi is a retired Indian Administrative Service officer of 1978 batch belonging to Rajasthan cadre. He is the current Comptroller and Auditor General of India and Vice - Chairman of United Nations Panel of External Auditors.


13. What amount of grant has PM Modi announced for community development projects in the grouping of Caribbean Nations?




SHOW ANSWER
Correct Ans:USD 14 million
Explanation:
Prime Minister Narendra Modi met the leaders of the Caribbean Community and Common Market (CARICOM) during the first-ever India-Caricom leaders' summit here, with a focus on fighting climate change and increasing India's participation with the grouping. Modi announced a $14-million grant for community development projects in the CARICOM and another $150 million line of credit for solar, renewable energy and climate-change related projects. The CARICOM grouping has 15 members-states and five associate members. Caricom countries came together in 1973 to form an economic and political community that works jointly to shape policies for the region and encourages economic growth and trade.


14. Which district court has become the first in India to accept e-payments?   




SHOW ANSWER
Correct Ans:Pune
Explanation:
Pune court is first in India to get the facility of e-payment."The Pune district and sessions court are the first in India to launch the e-payment system. There will be no extra charges for transactions till Rs 2,000; over and above that, charges will be levied. To bring transparency to cash transactions, the Pune district court administration is starting an e-payment facility in the Shivajinagar district and sessions court. This is the first time in India that practising lawyers and litigants in various cases will be able to make payments online. The facility will be available into the Nazar (clerical) offices in the court and civil lawyers and litigants can pay court fees, various fines, penalties, judicial deposits, rent, maintenance, etc. The court administration informed that the e-payment facility will be available on https://pay.ecourts. gov.in/epay/


15. Which of the following states has launched the PRANAM Commission?    




SHOW ANSWER
Correct Ans:Assam
Explanation:
The Chief Minister of Assam Sarbananda Sonowal has launched the PRANAM Commission. As per the bill, if the PRANAM Commission gets a complaint that parents of a state government employee is being ignored, then 10 or 15 percent of the employee's salary will be deducted by the government and paid to the parents or differently abled siblings.


16. Who has been named the world’s first billionaire rapper by Forbes




SHOW ANSWER
Correct Ans:Jay-Z
Explanation:
Jay-Z has been named the world’s first billionaire rapper by Forbes. Apart from a $100 million stake in subscription-based streaming service Tidal, the 49-year-old rapper’s assets also include shares in Uber and an art collection worth $70 million each. His wife Beyonce’s net worth is estimated to be around $350 million.


17. Which one of the following can be described as a secondary function of commercial banks in India?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Purchase and Sale of Securities
Explanation:


18. Bank branches which can undertake foreign business directly are known as in foreign exchange.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Authorized dealers
Explanation:


19. Recently, International Monetary Fund (IMF) has retain India's GDP forecast at how much per cent for 2016?




SHOW ANSWER
Correct Ans:7.50%
Explanation:


20. As per the Railway Budget 2016-17, the operating ratio for has been targeted at ___




SHOW ANSWER
Correct Ans:92%
Explanation:





Are you seeking for good platform for practicing Finance questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Finance @ Fresherslive

This page provides important questions on Finance along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Finance questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Finance Online tests. Finance Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Finance Test questions Online @ Fresherslive?

Finance questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.

Practice in advance of similar questions on Finance may improve your performance in the real Exams and Interview.

Time Management for answering the Finance questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.

Through Fresherslive Finance questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Finance in short time and also in short cut method.

Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Finance Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Finance test or get stuck on any particular question, our Finance test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Finance, exercise these advanced Finance questions with answers.

You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Finance Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.



×

Get Unlimited Mock Tests


Unlock all 200+ Mock Tests series


12 Month Pass
Rs. 399
for 365 days

6 Month Pass
Rs. 199
for 180 days

One Month Pass
Rs. 99
for 30 Days



***Crack All Banking | Railways | SSC | Insurance | More Govt Exams***


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2020 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.