Error Detection Questions and Answers updated daily – English

Error Detection Questions: Solved 1027 Error Detection Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, English Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Error Detection Questions

Read the sentence given below and find out whether there is an error in it. Mark the option which contains error.

Refer the above for the Questions 21 to 20
21. Rupert Youngblood, a thirty-years-old graduate (1)/ took credit for the success, (2)/ claiming he located the child (3)/ clairvoyantly and informed the authorities. (4)




SHOW ANSWER
Correct Ans:1
Explanation:
It should be: the thirty-year-old graduate. Thus, option A is the correct answer.
Workspace



Read the sentence given below and find out whether there is an error in it. Mark the option which contains error.

Refer the above for the Questions 22 to 21
22. (A) India"™s macroeconomic threats lie exposed as it grapples with the rupee"™s slide. The currency sank to a closing low of 68.07 /(B) against the U.S. dollar on Tuesday, its lowest level in 16 months, before recovering slightly the next day. /(C) The rupee, already one of the worst performing Asian currencies, has now weakened 6.2% in 2018. /(D) The rise in crude oil prices through this year, amidst rising geopolitical tensions in West Asia and dwindling global supply, have obviously hurt the rupee and the trade balance. Meanwhile, despite a depreciating currency, India"™s merchandise exports are stumbling instead of gaining from the opportunity.




SHOW ANSWER
Correct Ans:A
Explanation:
In part A, 'sank' should be replaced with 'sunk'.
Workspace



Read the sentence given below and find out whether there is an error in it. Mark the option which contains error.

Refer the above for the Questions 23 to 22
23. (A) The Centre must ensure that this does not become a fresh avenue to oppress members of some communities who are expected to perform such work, /(B) reflecting social inequalities. /(C) India"™s sanitation problem is complex, and the absence of adequate toilets is only one lacuna. The Swachh Bharat Abhiyan should make expansion of the sewer network a top priority and come up with a scheme for scientific maintenance that will end manual cleaning of septic tanks. /(D) The law should be enforced vigorously to eliminate manual scavenging in its entirety.




SHOW ANSWER
Correct Ans:No Error
Explanation:
No Error in the given sentences.
Workspace



Read the sentence given below and find out whether there is an error in it. Mark the option which contains error.

Refer the above for the Questions 24 to 23
24. (A) It's become a kind of ritual: every Saturday evening, there are new images of thousands of gilets jaunes (yellow vests) in the streets of Paris and other French cities. /(B) Every week, protesters are injured by the police. /(C) Every week, commentators claim the movement is fading. And yet, the following weekend, the yellow wave washes over France again. /(D) The attendance numbers may fluctuate, but the anger will remains.




SHOW ANSWER
Correct Ans:D
Explanation:
In part D, 'will remains' should be replaced with 'remain'.
Workspace



Read the sentence given below and find out whether there is an error in it. Mark the option which contains error.

Refer the above for the Questions 25 to 24
25. (A) This week has seen rounds of tit-for-tat tariffs between the U.S. and China, set up by U.S. President Donald Trump levying import duties of 25% and 10% on American steel and aluminium imports, respectively, in early March. /(B) Mr. Trump, who has repeatedly used the U.S. trade deficit of over $500 billion as a barometer for the country"™s lot in the international trade order, has railed against the U.S. being treated "œunfairly" by its trading partners, often singling out China. /(C) While it is true that China produces approximately half the world"™s steel and that the European Union, /(D) India and other countries have complained about international steel markets being flooded with Chinese steel, only 3% of U.S. steel is sourced from China.




SHOW ANSWER
Correct Ans:A
Explanation:
In part A, 'set up' should be replaced with 'set off'.
Workspace



Read the sentence given below and find out whether there is an error in it. Mark the option which contains error.

Refer the above for the Questions 26 to 25
26. (A) The loss of communication between the ground station and the Indian Space Research Organisation"™s latest satellite after its launch on March 29 is deeply disappointing. /(B) ISRO"™s mission aimed to place the communication satellite, GSAT-6A, in space. /(C) However, shortly after the second orbit-raising operation, the ground station lost track of the satellite on March 31, when it was under course for the final firing. Understanding why this happened is crucial. A launch operation can be simplified into the initial three stages, during which the satellite is boosted to different heights by the launch vehicle and then placed in a geosynchronous transfer orbit. /(D) This is an elliptical orbit into which a satellite is placed initially before being transferred into a geosynchronous orbit where it maintains a position above a fixed longitude.




SHOW ANSWER
Correct Ans:C
Explanation:
In part C, 'under' should be replaced with 'on'.
Workspace



27. For the following question, four sentences are labelled A, B, C and D. One of the sentences is grammatically incorrect. Choose the option which mentions the grammatically incorrect sentence. If all the four sentences are grammatically correct, then choose option (E) "All are correct" as your answer.

A) By integral idealism we may understand a synthetic philosophy of spirit.
B) I use the concept of emergence as descriptive rather than explanatory.
C) This is the best gift which she could ever get in her marriage anniversary.
D) The noticeable fact is that evolution doesn"™t mean the total supersession of lower forms in course of time.




SHOW ANSWER
Correct Ans:C
Explanation:
All the sentences labelled (A), (B) and (D) are grammatically correct except (C).
Hence, option (c) is the correct answer.
The relative pronoun 'that' is used instead of 'who' or 'which' after adjectives in the superlative degree.
Workspace



28. For the following question, four sentences are labelled A, B, C and D. One of the sentences is grammatically incorrect. Choose the option which mentions the grammatically incorrect sentence. If all the four sentences are grammatically correct, then choose option (E) "All are correct" as your answer.

A) Business cycle have been with us as long as capitalism has.
B) The spiritual whole is internally divided into subject and object.
C) Appearance is merely a subjective creation, falsely identified by us with reality.
D) The factual debate about whether global warming is real is, or at least should be over.




SHOW ANSWER
Correct Ans:A
Explanation:
All the sentences labelled (B, (C) and (D) are grammatically correct except (A).
Hence, option (A) is the correct answer.
'business cycle' being a singular should be followed by 'has' instead of 'have'.
Workspace



29. Read the sentences below to find out if there is any grammatical error. Also two words are given in bold, check if there is any spelling error in the highlighted words. One of the parts of the sentences will either have grammatical error or will have incorrectly spelt highlighted word. Mark that part as your answer. If no error, choose option (e) as your answer.

The Odisha government and the Centre (A)/ now have the task of rebuilding infrastructure.(B)/ They should use the opportunity to upgrad technology, (C)/ achieve cost efficiencies and build resilience to extreme weather, all of which can minimize future losses. (D) 




SHOW ANSWER
Correct Ans:C
Explanation:
Upgrade is wrongly spelt as upgrad in part C.
Workspace



30. The following question consists of a sentence which is divided into three parts which contain grammatical errors in one or more than one part of the sentence, as specified in bold in each part. If there is an error in any part of the sentence, find the correct alternative to replace those parts from the three options given below each question to make the sentence grammatically correct. If the given sentence is grammatically correct or does not require any correction, choose (E), i.e "No Error" as your answer

The most effective MHM programs aim to transform cultural attitudes (a)/as well as break in barriers for girls in the most practical ways, (b)/through education and supply menstrual products (c)/

a) programs aiming to transform
b) break down barriers for girls
c) supplying menstrual products




SHOW ANSWER
Correct Ans:both b and c
Explanation:
Bolded part 'b' is incorrect as 'break in' should be replaced with 'break down'.

Bolded part 'c' is incorrect as 'supply' should be replaced with 'supplying'.
Workspace



31. The following question consists of a sentence which is divided into three parts which contain grammatical errors in one or more than one part of the sentence, as specified in bold in each part. If there is an error in any part of the sentence, find the correct alternative to replace those parts from the three options given below each question to make the sentence grammatically correct. If the given sentence is grammatically correct or does not require any correction, choose (E), i.e "No Error" as your answer.

While bluntnose sixgills appeared to be rather cosmopolitan, (a)/having been spotted near the coasts of every continent but Antarctica, (b)/it is unclear whether they're highly migratory or merely spread out(c)/

a) appear to be rather cosmopolitan
b) have been spotted near the coasts
c) they"™re highly migratory nor merely spread out




SHOW ANSWER
Correct Ans:only a
Explanation:
Bolded part (a) is incorrect as 'appeared' should be replaced with 'appear'.
Workspace



Read the sentence given below and find out whether there is an error in it. Mark the option which contains error.

Refer the above for the Questions 32 to 31
32. CMD president Rahul Swami on Wednesday said environmental (A)/ issues won"™t get the importance they deserve unless (B)/ they were made "˜political issues"™ and charged the government (C)/ with not doing enough to stop the degradation.(D)/




SHOW ANSWER
Correct Ans:No error
Explanation:
Workspace



Read the sentence given below and find out whether there is an error in it. Mark the option which contains error.

Refer the above for the Questions 33 to 32
33. That Headley visited India with a fake passport (A)/ and was in Mumbai seven times before (B)/ the attack clearly reveals a major lapse on (C)/ the part of the Indian security establishment.(D)




SHOW ANSWER
Correct Ans:A
Explanation:
Replace ‘with’ with ‘on’
Workspace



Read the sentence given below and find out whether there is an error in it. Mark the option which contains error.

Refer the above for the Questions 34 to 33
34. I would not say depreciation of rupee is a cause for (A)/ worry per paisa, in the sense that we have (B)/ enough resources but the movement in rupee"™s value in (C)/ the last couple of months has been a matter of concern. (D)/ No Error. (E)




SHOW ANSWER
Correct Ans:B
Explanation:
Part B has a contextual error here. ‘per paisa’ is incoherent with the given sentence and instead the phrase ‘per se’ must be used.
Workspace



Read the sentence given below and find out whether there is an error in it. Mark the option which contains error.

Refer the above for the Questions 35 to 34
35. The Reserve Bank of India has released (A)/ guidelines for interoperable between (B)/ prepaid payment instruments (PPIs) (C)/ such as wallets and cards. (D)/ No Error. (E)




SHOW ANSWER
Correct Ans:B
Explanation:
In part B of the given sentence, ‘interoperability’ must be used in place of ‘interoperable’.
Workspace



Read the sentence given below and find out whether there is an error in it. Mark the option which contains error.

Refer the above for the Questions 36 to 35
36. The ICICI Bank Managing Director and the Chief Executive Officer (A)/ have decided to resign from their posts (B)/ even as the one-member committee that was set up to look into (C)/ allegations of conflict of interest is yet to submit its findings. (D)/ No error (E)




SHOW ANSWER
Correct Ans:E
Explanation:
There is no error in the given statement. When we talk about two different personalities/positions/offices, we use separate articles – like ‘the’ is used in the given statement - this symbolises that there are two different persons who hold these two positions. Hence, in the given statement, the ICICI Bank Managing Director and the CEO are two different personalities – therefore the subject of the given statement is plural.
Whereas, if a single article is used before the first position only, then the same person holds both the positions. For example, if the given statement had been as follows – ‘The ICICI Bank Managing Director and CEO....’, then the person holding these two positions would have been a single person and hence the subject of the statement would have been singular.
Workspace



Read the sentence given below and find out whether there is an error in it. Mark the option which contains error.

Refer the above for the Questions 37 to 36
37. The compulsions on the Election Commission(1)/ of India to stretch the exercise into a (2)/ painful long-drawn process are unclear.(3)/ No Error (4)




SHOW ANSWER
Correct Ans:3
Explanation:
Here, 'painful' should be replaced with 'painfully'.
Workspace



Read the sentence given below and find out whether there is an error in it. Mark the option which contains error.

Refer the above for the Questions 38 to 37
38. Water contamination has become more serious (1)/ since chemists have begun to use (2)/ new substances. (3)/ No error (4)




SHOW ANSWER
Correct Ans:2
Explanation:
Here, 'have begun' should be replaced with 'began'.
Workspace



Read the sentence given below and find out whether there is an error in it. Mark the option which contains error.

Refer the above for the Questions 39 to 38
39. Whether you prefer a physical exchange for (1)/ cash and a digital process, there are myriad (2)/ ways to get money using gold. (3)/ No Error (4)




SHOW ANSWER
Correct Ans:2
Explanation:
Here, 'and' should be replaced with 'or'.
Workspace



Read the sentence given below and find out whether there is an error in it. Mark the option which contains error.

Refer the above for the Questions 40 to 39
40. The Manager warned his team members (1)/ that if they persist in their (2)/ obstructionist attitude they would be punished. (3)/ No Error (4)




SHOW ANSWER
Correct Ans:2
Explanation:
Here, 'persist' should be replaced with 'persisted'.
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Error Detection questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Error Detection @ Fresherslive

This page provides important questions on Error Detection along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Error Detection questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Error Detection Online tests. Error Detection Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Error Detection Test questions Online @ Fresherslive?

Error Detection questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Error Detection may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Error Detection questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Error Detection questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Error Detection in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Error Detection Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Error Detection test or get stuck on any particular question, our Error Detection test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Error Detection, exercise these advanced Error Detection questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Error Detection Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language

FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status