Equations and Inequations Questions and Answers updated daily – Aptitude

Equations and Inequations Questions: Solved 316 Equations and Inequations Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Aptitude Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Equations and Inequations Questions

61. Each question contains a statement followed by Quantity I and Quantity II. Read the contents clearly and answer your questions accordingly.

M can do a work in 16 days. N is 60% more efficient than M.
Quantity I: Time taken by M and N together to do the work.
Quantity II: Time taken by M and N to do the work together when M works at doubles his original efficiency and N works at half his original efficiency.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Quantity I > Quantity II
Explanation:
Quantity I:
M = 16 days; N = 16 * (100/160) =10 days
M + N together = 1/16 + 1/10
= (16 + 10)/(16*10)
= 26/160 =13/80
= 80/13 days

Quantity II:
M = 16 days; N = 10 days
M (double efficiency) = 8 day; N (half efficiency) = 20 days
M + N together = 1/8 + 1/20 = (20 + 8)/20*8
= 28/160 = 14/80
= 80/14 days
So, Quantity I > Quantity II.
Workspace



62. Each question contains a statement followed by Quantity I and Quantity II. Read the contents clearly and answer your questions accordingly.

A bag contains, 4 pink, 7 yellow and 5 black balls.
Quantity I: If 3 balls are drawn randomly, then find the probability of getting at least one yellow ball?
Quantity II: If 2 balls are drawn randomly, then find the probability of getting both the balls are either pink or black?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Quantity I > Quantity II
Explanation:
Total no of balls = 4 + 7 + 5 = 16 balls
Quantity I:
Balls drawn randomly = 16C3 = (16*15*14)/(1*2*3)
The probability of getting at least one yellow ball = 1- P(None is yellow ball)
P(None is yellow ball) = 9C3/16C3
= [(9*8*7)/(1*2*3)] / [(16*15*14)/(1*2*3)] = 3/20
Required probability = 1 - 3/20 = 17/20

Quantity II:
Balls drawn randomly = 16C2 = (16*15)/(1*2) = 120
Probability that both the balls are either pink or black = 4C2 or 5C2 / 16C2
= (6 + 10)/120 = 16/120 = 2/15
So, Quantity I > Quantity II.
Workspace



63. Find the appropriate relation for quantity I and quantity II in the following question:

Quantity I: In a three digit number the digit in the unit's place is twice the digit in the ten's place and 1.5 times the digit in the hundred's place. If the sum of all three digits of the number is 13, what is the number?

Quantity II: Sum of eight consecutive odd numbers is 656. Average of four consecutive even numbers is 87. What is the sum of the largest even number and the largest odd number?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Quantity I > Quantity II
Explanation:
Quantity I:
Let the three digit number be 100a + 10b + c
Let the digit in unit's place = c,
digit in ten's place = b
digit in hundred's place = a

Given, c = 2b ---> b = c/2
c = 1.5a ---> a = c/1.5
According to the question, sum of all three digits of the number = 13
---> (c/1.5) + (c/2) + c = 13
---> [(1/1.5) + (1/2) + 1] * c = 13
---> [(10/15) + (1/2) + 1] * c = 13
---> [(20 + 15 + 30)/30] * c = 13
---> [65/30] * c = 13
---> [5/30] * c = 1
---> c/6 = 1
---> c = 6 ---> which is third digit (unit digit) of the 3 digit number
And b = 3 ---> ten's digit
a = 4 ---> hundred's digit
Thus, the required 3 digit number is 436

Quantity II:
Let the eight consecutive odd numbers be x - 8, x - 6, x - 4, x - 2, x, x + 2, x + 4, x + 6
Given their sum = 656
---> x - 8 + x - 6 + x - 4 + x - 2 + x + x + 2 + x + 4 + x + 6 = 656
---> 8x - 20 + 12 = 656
---> 8x - 8 = 656
---> 8 (x - 1) = 656
---> x - 1 = 82
---> x = 83
Thus the largest odd number = x + 6 = 83 + 6 = 89

Given, Average of four consecutive even numbers is 87
Let the four consecutive even numbers be y - 2, y, y + 2, y + 4
---> sum of these numbers = 87 * 4
---> y - 2 + y + y + 2 + y + 4 = 87 * 4
---> 4y + 4 = 87 * 4
---> y + 1 = 87
---> y = 86
Thus the largest even number = y + 4 = 86 + 4 = 90
Hence, the sum of the largest odd number and the largest even number = 89 + 90 = 179

Here, Quantity I > Quantity II.
Workspace



64. Find the appropriate relation for quantity I and quantity II in the following question:

Quantity I: In how many different ways can the letters of the word "COMPLAINT" be arranged in such a way that the vowels occupy only the odd positions?

Quantity II: Ankit borrowed a certain sum of money at simple interest for 3 years at 8% per annum and he pays Rs. 4200 as interest. Find the corresponding compound interest?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Quantity I > Quantity II
Explanation:
Quantity I:
There are 9 different letters in the given word "COMPLAINT", out of which there are 3 vowels and 6 consonants.

Let us mark these positions as under:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9]

Now, 3 vowels can be placed at any of the three places out of 5 marked 1, 3, 5, 7 and 9.
Number of ways of arranging the vowels = 5P3 = 5 * 4 * 3 = 60 ways.

Also, the 6 consonants at the remaining positions may be arranged in 6P6 ways = 6! ways = 720 ways.

Therefore, required number of ways = 60 x 720 = 43200 ways.

Quantity II:
S.I = PNR/100
---> 4200 = (P*3*8)/100
---> P = (4200 * 100) /24
---> P = 17500

Corresponding compound interest, C.I:
P* (r/100) = 17500 * (8/100) = 1400
---> [17500 + 1400]*(8/100) = 18900 * (8/100) = 1512
---> [18900 + 1512]*(8/100) = 20412*(8/100) = 1632.96
C.I = 1400 + 1512 + 1632.96 = 4544.96

Hence, Quantity I > Quantity II
Workspace



65. Read the following information carefully & establish a relation between quantity I & quantity II:

Quantity I : 3x2 - 13x + 14 = 0

Quantity II : 3y2 - 14Y+ 15 = 0       




SHOW ANSWER
Correct Ans:Quantity I , Quantity II No relationship can't be established.
Explanation:
Let find the value of Quantity I , Quantity II
Quantity I : 3x2 - 13x + 14 = 0
3x2 - 13x + 14 = 0
(x - 2),(3x -7)
x = ( 7/3), 2;

Quantity II : 3y2 - 14Y+ 15 = 0
3y2 - 14Y+ 15 = 0
(3y - 5),(y - 3)
y = (5/3),3;

No relation
Hence, Quantity I , Quantity II No relation
Workspace



66. Given below are two quantities named I and II. Based on the given information, you have to determine the relation between the two quantities. You should use the given data and your knowledge of Mathematics to choose among the possible answers.

Quantity I: Average of the present age of Sunny and Surya is 36 years. Ratio of the present ages of Sunny and Surya is 7: 5 respectively. Find the age of Sunny 4 years ago.
Quantity II: Average age of a class of 18 students is 18 years. Average age of the class is increased by 1 year if the age of the class teacher is also included. Find the age of the class teacher.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Quantity I > Quantity II
Explanation:
Quantity I:
Sum of the present ages of Sunny and Surya = 36*2 = 72 years
So, the present age of Sunny = 72 * 7/12 = 42 years
Age of Sunny 4 years ago = 42 - 4 = 38 years

Quantity II:
Sum of the ages of students in the class = 18*18 = 324 years
Sum of the ages of students along with the class teacher = 19*19 = 361 years
So, the age of the class teacher = 361 - 324 = 37 years
So, Quantity I > Quantity II
Workspace



67. Given below are two quantities named I and II. Based on the given information, you have to determine the relation between the two quantities. You should use the given data and your knowledge of Mathematics to choose among the possible answers.

Quantity I: A and B can do a piece of work in 25 days and 30 days respectively. They start the work together but after some days B leaves the job. A alone does the remaining work in 3 days. Find after how many days does B leave the job?
Quantity II: Value of ?: (29)2 * 91 ÷ 7 + (8)3 + 61 =(?)3 + 858




SHOW ANSWER
Correct Ans:Quantity I < Quantity II
Explanation:
Quantity I:
LCM (25, 30) = 150
Let total work = 150 unit
A efficiency = 150/25 = 6 unit
B efficiency = 150/30 = 5 unit
A work alone in last three days = 3*6 = 18 unit
Remaining work = 150 - 18 = 132
Days taken by A&B for this work = 132/(6+5) = 132/11 = 12 days
So, B left the work after 12 days

Quantity II:
(29)2 * 91/7 + (8)3 + 61 =(x)3 + 858
841*13 + 512 + 61 - 858 = (x)3
x = ∛10648 = 22
So, Quantity II ˃ Quantity I
Workspace



68. Find the appropriate relation for quantity I and quantity II in the following question:

Quantity I: Area of circle, given in figure, is half of the area of rectangle. Value of percent by which length of rectangle is more than breadth.


Quantity II: A pair of opposite sides of a square when increase by 10 cm, then area of the above figure increased by 400 cm2. Value of percent by which area increased.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Quantity I > Quantity II
Explanation:
Quantity I:
Let length of rectangle = L
Breadth of rectangle = B
Then, In the given figure, Diameter of the circle = breadth of the rectangle
---> Radius of circle = half of the breadth of the rectangle = B/2
Given, Area of circle = (1/2) * Area of rectangle
---> πr2 = (1/2) * L * B
---> π(B/2)2 = (1/2) * L * B
----> π(B2/4) = (1/2) * L * B
----> π(B/4) = (1/2) * L
----> (22/7) * (B/4) * 2 = L
---> L = (11/7)B

Percentage by which length of rectangle is more than its breadth = {[(11B/7) - B]/B} * 100
= {(11B - 7B)/7B} * 100
= {4B/7B} * 100
= (400/7)%
= 57 (1/7)%

Quantity II:
When two opposite sides of a square is increased by 10 cm, then Square gets changed into the rectangle.
By increasing 10 cm in two opposite sides, Area increased = 400
---> Side = 400/10 = 40 cm
Area of square = 40 * 40= 1600 square cm
Percentage by which area increase = (400/1600) * 100
= (100/4)%
= 25%

Here, Quantity I > Quantity II
Workspace



69. Find the appropriate relation for quantity I and quantity II in the following question:

Quantity I: Unit digit of the number [(1333)27]55
Quantity II: Unit digit of the number [(127)562581




SHOW ANSWER
Correct Ans:Quantity I < Quantity II
Explanation:
Quantity I:
[(1333)27]55
---> (1333)1485
Here, last digit in power value is '5'
Number whose last digit is '3' has a power cycle of 4 different numbers, as follows:
31 = 3
32 = 9
33 = 27 --> Here last digit is '7'
34 = 81 --> Here last digit is '1'
So, the cyclicity of 3 has 4 different numbers 3, 9, 7, 1.
and after that 3, 9, 7, 1 starts repeating, as follows:
35 = 243 --> Here last digit is '3'
Now, Step 1: We know that the cyclicity of 3 is 4.
Step 2: Divide the power 1485 by 4.
By doing that, we get a remainder = 1.
Step 3: 1st power in the power cycle of 3 is 3.
Hence, the answer ie., Unit digit of (1333)1485 is 3.

Quantity II:
[(127)562581]
Here, last digit in power value is '6'
Number whose last digit is '7' has a power cycle of 4 different numbers, as follows:
71 = 7
72 = 49 --> Here last digit is '9'
73 = 343 --> Here last digit is '3'
74 = 2401 --> Here last digit is '1'
So, the cyclicity of 7 has 4 different numbers 7, 9, 3, 1.
and after that 7, 9, 3, 1 starts repeating, as follows:
75 = 16807 --> Here last digit is '7'
76 = 117649‬ --> Here last digit is '9'
Now, Step 1: We know that the cyclicity of 7 is 4.
Step 2: Divide the power 562581 by 4.
By doing that, we get a remainder = 1.
Step 3: 1st power in the power cycle of 7 is 7.
Hence, the answer is 7.

Here Quantity I < Quantity II
Workspace



70. In the following question two equations numbered I and II are given. You have to solve both the equations and give the answer.

I. [1/(x - 3)] + [1/(x + 5)] = 1/3
II. (y + 2)(27 - y) = 210 




SHOW ANSWER
Correct Ans:x < y
Explanation:
Given expression: I. [1/(x - 3)] + [1/(x + 5)] = 1/3
---> [(x + 5) + (x - 3)] / [(x - 3) * (x + 5)] = 1/3
---> [2x + 2] / (x2 + 5x - 3x -15) = 1/3
---> [2x + 2] / (x2 + 2x -15) = 1/3
---> [2x + 2] * 3 = (x2 + 2x -15)
---> 6x + 6 = (x2 + 2x -15)
---> x2 + 2x -15 - 6x - 6 = 0
---> x2 - 4x - 21 = 0
---> (x -7) (x + 3) = 0
---> x = 7, -3

Given expression: II. (y + 2)(27 - y) = 210
---> 27y - y2 + 54 - 2y - 210 = 0
---> 25y - y2 -156 = 0
---> y2 - 25y + 156 = 0
---> (y - 13) (y - 12) = 0
---> y = 13, 12

Here, x < y
Workspace



71. In the following question two equations numbered I and II are given. You have to solve both the equations and give the answer.
I. (15/√p) - (9/√p) = p(1/2)
II. q10 - 365 = 0 




SHOW ANSWER
Correct Ans:p = q or the relationship cannot be established
Explanation:
Given equation I. (15/√p) - (9/√p) = p(1/2)
---> (15-9) / √p = √p
---> 6 = √p * √p
---> 6 = p

Given equation II. q10 - 365 = 0
---> q10 - (62)5 = 0
---> q10 - (6)10 = 0
---> q10 = (6)10
Since power values are equal,
---> q = 6

Here, p = q = 6
Workspace



72. In the following question, two equations are given. Solve the equations and answer accordingly.
I. √500x + √402 = 0
II. √360y + (200)1/2 = 0




SHOW ANSWER
Correct Ans:x < y
Explanation:
I. 10√5x + 6√67 = 0
x = - 6√67/10√5
= - 3√67/5√5
= - (9√67) / (15√5)

II. 6√10y + 10√2 = 0
y = - 10√2/6√10
= - 5√2/3√10
= - 5√2/3√2*5
= - 5/3√5 = - 25 / (15√5)
So, x < y.
Workspace



73. In the following question, two Quantities numbered 1 and 2 are given. You have to solve both the Quantities and find out the relationship between them. Then give answer accordingly.

Quantity 1: Average of numbers.
Sum of four consecutive even numbers is 76.

Quantity 2: The value of y.
66(2/3)% of y of (9/2) = 996 




SHOW ANSWER
Correct Ans:Quantity I < Quantity II
Explanation:
Quantity I: Given Sum of four consecutive even numbers is 76.
--> Averge of these numbers = 76/4 = 19

Quantity II: 66(2/3)% of y of (9/2) = 996
---> (200/300) * y * (9/2) = 996
---> y * 3 = 996
---> y = 996 / 3
---> y = 332
Here, Quantity I < Quantity II.
Workspace



74. In the following question, two equations are given. Solve the equations and answer accordingly.

I. 5x² + 59x + 44 = 0
II. 2y² + 13y + 15 = 0




SHOW ANSWER
Correct Ans:x = y or the relation cannot be established
Explanation:
I. 5x2 + 59x + 44 = 0
5x2 + 4x + 55x + 44 = 0
x = -4/5, -11

II. 2y2 + 13y + 15 = 0
2y2 + 3y + 10y +15 = 0
y = -3/2, -5

(x1, y1) = (-4/5, -3/2) = x > y
(x1, y2) = (-4/5, -5) = x > y
(x2, y1) = (-11, -3/2) = x < y
(x2, y2) = (-11, -5) = x < y
So, relation cannot be established.
Workspace



75. In the following question, two equations are given. Solve the equations and answer accordingly.

I. 6x2 + 31x - 77 = 0
II. 9y2 - 52y + 64 = 0




SHOW ANSWER
Correct Ans:x = y or the relation cannot be established
Explanation:
I. 6x2 + 31x – 77 = 0
⇒ 6x2 + 42x – 11x – 77 = 0
⇒ 6x (x + 7) – 11 (x + 7) = 0
⇒ (6x – 11) (x + 7) = 0
x = 11/6, -7

II. 9y2 – 52y + 64 = 0
⇒ 9y2 – 36y – 16y + 64 = 0
⇒ 9y(y – 4) – 16(y – 4) = 0
⇒ (9y – 16) (y – 4) = 0
⇒ y = 16/9, 4

(x1, y1) = (11/6, 16/9) = x > y
(x1, y2) = (11/6, 4) = x < y
(x2, y1) = (-7, 16/9) = x < y
(x2, y2) = (-7, 4) = x < y
Hence, relationship between x and y cannot be determined.
Workspace



76. In the following question, two equations are given. Solve the equations and answer accordingly.

I. x2 - 12x + 32 = 0
II. y2 - 20y + 96 = 0




SHOW ANSWER
Correct Ans:x ≤ y
Explanation:
Given, expression I. x2 - 12x + 32 = 0
---> x2 - 4x - 8x + 32 = 0
---> x (x - 4) - 8 (x - 4) = 0
---> (x - 4) (x - 8) = 0
---> x = 4, 8

II. y2 - 20y + 96 = 0
---> y2 - 8y - 12y + 96 = 0
---> y (y - 8) - 12 (y - 8) = 0
---> (y - 8) (y - 12) = 0
---> y = 8, 12

Now, (x1, y1) = (4, 8) ---> Here x < y
(x1, y2) = (4, 12) ---> Here x < y
(x2, y1) = (8, 8) ---> Here x = y
(x2, y2) = (8, 12) ---> Here x < y
Hence, the correct relation between x and y is x ≤ y
Workspace



77. In the following question, two equations are given. Solve the equations and answer accordingly.


I. 4x2 - 3x - 52 = 0
II. 3y2 - 4y - 55 = 0




SHOW ANSWER
Correct Ans:x = y or the relation cannot be established
Explanation:
I. 4x2 - 3x - 52 = 0
4x2 - 16x + 13x - 52 = 0
4x(x - 4) + 13(x - 4) = 0
(4x + 13) (x - 4) = 0
x = -13/4; 4
x = -3.25, 4

II. 3y2 - 4y - 55 = 0
3y2 - 15y + 11y - 55 = 0
3y(y - 5) + 11(y - 5) = 0
(3y + 11) (y - 5) = 0
y = -11/3; 5
y = -3.6; 5

(x1, y1) = (-3.2, -3.6) = x < y
(x1, y2) = (-3.2, 5) = x < y
(x2, y1) = (4, -3.6) = x > y
(x2, y2) = (4, 5) = x < y
Hence, relationship between x and y can't be determined.
Workspace



78. In the following question, two equations are given. Solve the equations and answer accordingly.

I. 3x2 = ∛(216000) + 48
II. 11y - y2 = 24




SHOW ANSWER
Correct Ans:x < y
Explanation:
I. 3x2 = ∛(216000) + 48
3x2 = 60 + 48
3x2 = 108
x2 = 36
x = 6

II. 11y - y2 = 24
y2 - 11y + 24 = 0
y2 - 8y - 3y + 24 = 0
y(y - 8) - 3(y - 8) = 0
(y - 3) (y - 8) = 0
y = 3, 8

Hence, x < y.
Workspace



79. In the following question, two equations are given. Solve the equations and answer accordingly.

I. 15√x/√x - 9/√x = x1/2
II. y10 - 495 = 0




SHOW ANSWER
Correct Ans:x = y or the relationship cannot be established
Explanation:
(15√x/x) - (9/√x) = x1/2
[(15 - 9)√x]/x = √x
6/√x = √x
6 = x
y10 - 495 = 0
(y2)5 - (72)5 = 0
(y2)5 = (72)5
y2 = 72
y = ±7

Hence, relationship cannot be established.
Workspace



80. In the following question, two equations are given. Solve the equations and answer accordingly.

I. 721x2 – 657x2 = 256
II. √256y3 – 14y3 = 16 




SHOW ANSWER
Correct Ans:x ≤ y
Explanation:
721x2 – 657x2 = 256
64x2 = 256
x2 = 256/64
x2 = 4
x = ±2

√256y3 – 14y3 = 16
16y3 – 14y3 = 16
2y3 = 16
y3 = 8
y = 2
Hence, x ≤ y.
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Equations and Inequations questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Equations and Inequations @ Fresherslive

This page provides important questions on Equations and Inequations along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Equations and Inequations questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Equations and Inequations Online tests. Equations and Inequations Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Equations and Inequations Test questions Online @ Fresherslive?

Equations and Inequations questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Equations and Inequations may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Equations and Inequations questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Equations and Inequations questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Equations and Inequations in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Equations and Inequations Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Equations and Inequations test or get stuck on any particular question, our Equations and Inequations test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Equations and Inequations, exercise these advanced Equations and Inequations questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Equations and Inequations Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language
FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status