Electronics Questions and Answers updated daily – Computer Knowledge


Electronics Questions and Answers updated daily – Computer Knowledge



24 Electronics Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Computer Knowledge Electronics online test. Electronics Questions with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Electronics Questions

1. Which table shows the logical state of a digital circuit output for every possible combination of logical states in the inputs?



SHOW ANSWER
Correct Ans:Truth table
Explanation:


2. Which of the following gates is known as coincidence detector?



SHOW ANSWER
Correct Ans:AND gate
Explanation:


3. The EXCLUSIVE NOR gate is equivalent to which gate followed by an inverter?



SHOW ANSWER
Correct Ans:XOR
Explanation:


4. Which of the following gates are added to the inputs of the OR gate to convert it to the NAND gate?



SHOW ANSWER
Correct Ans:NOT
Explanation:


5. Which of the following statements is wrong?



SHOW ANSWER
Correct Ans:Fan-in of a gate is always equal to fan-out of the same gate
Explanation:


6. The time required for a pulse to decrease from 90 to 10 per cent of its maximum value is called 



SHOW ANSWER
Correct Ans:Decay time
Explanation:


7. Odd parity of word can be conveniently tested by 



SHOW ANSWER
Correct Ans:XOR gate
Explanation:


8. What is the minimum number of two-input NAND gates used to perform the function of two input OR gate?



SHOW ANSWER
Correct Ans:three
Explanation:


9. The maximum frequency at which digital data can be applied to gate is called 



SHOW ANSWER
Correct Ans:Operating speed
Explanation:


10. The time required for a gate or inverter to change its state is called 



SHOW ANSWER
Correct Ans:Propagation time
Explanation:


11. The logic 0 level of a CMOS logic device is approximately 



SHOW ANSWER
Correct Ans:0 volts
Explanation:


12. Karnaugh map is used for the purpose of 



SHOW ANSWER
Correct Ans:To minimize the terms in a Boolean expression
Explanation:


13. When an input signal A=11001 is applied to a NOT gate serially, its output signal is 



SHOW ANSWER
Correct Ans:110
Explanation:


14. A bulb in a staircases has two switches, one switch being at the ground floor and the other one at the first floor. The bulb can be turned ON and also can be turned OFF by and one of the switches irrespective of the state of the other switch. The logic of switching of the bulb resembles. 



SHOW ANSWER
Correct Ans:an XOR gate
Explanation:


15. The output of a logic gate is "1" when all its input are at logic "0".The gate is either



SHOW ANSWER
Correct Ans:NOR or an EX-NOR gate
Explanation:


16. Which gate must be interposed between the cascaded stages of a parallel binary adder comprising full adders for transmission purpose of carry C11 or C22 to the next stage? 



SHOW ANSWER
Correct Ans:OR gate
Explanation:


17. Being a universal gate, it is possible for NOR gate to get converted into AND gate by inverting the inputs ______. 



SHOW ANSWER
Correct Ans:before getting applied to NOR gate
Explanation:


18. Which gates are sequentially cascaded or involved in an entire logic-array of AND-OR-INVERT (AOI) configuration? 



SHOW ANSWER
Correct Ans:AND-OR-NOT
Explanation:


19. Which of the below stated application/s employ Ex-OR gate from the arithmetic functioning point of view? 



SHOW ANSWER
Correct Ans:All of the above
Explanation:


20. Exclusive-OR (XOR) logic gates can be constructed from what other logic gates? 



SHOW ANSWER
Correct Ans:AND gates, OR gates, and NOT gates
Explanation:



12


Are you seeking for good platform for practicing Electronics questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Electronics @ Fresherslive

This page provides important questions on Electronics along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Electronics questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Electronics Online tests. Electronics Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Electronics Test questions Online @ Fresherslive?

Electronics questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.

Practice in advance of similar questions on Electronics may improve your performance in the real Exams and Interview.

Time Management for answering the Electronics questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.

Through Fresherslive Electronics questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Electronics in short time and also in short cut method.

Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Electronics Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Electronics test or get stuck on any particular question, our Electronics test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Electronics, exercise these advanced Electronics questions with answers.

You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Electronics Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2017 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.