Electricity: Solved 24 Electricity Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Logical Reasoning Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Electricity Questions

1. The resistance of a conductor is inversely proportional to its :




SHOW ANSWER
Correct Ans:area of cross-section
Explanation:


2. The resistance of a conductor is directly proportional to :




SHOW ANSWER
Correct Ans:length
Explanation:


3. Lamps of 40 watt 60 watt are connected in parallel, the total power of combination is




SHOW ANSWER
Correct Ans:24 watt
Explanation:


Fresherslive Current Affairs
4. Formula for electric power is




SHOW ANSWER
Correct Ans:P=V I
Explanation:


5. In electric heating appliances, the material of heating element is




SHOW ANSWER
Correct Ans:Nichrome
Explanation:


Fresherslive Current Affairs
6. The relation between H ;I is called




SHOW ANSWER
Correct Ans:Joule’s law
Explanation:


7. The correct relation between heat produced electric current flowing




SHOW ANSWER
Correct Ans:HµI2
Explanation:


8. Heating of a current carrying conductor is due to




SHOW ANSWER
Correct Ans:Loss of kinetic energy by electrons
Explanation:


9. When electric current flows through a conductor, it




SHOW ANSWER
Correct Ans:Loose electrons
Explanation:


10. The total work done by an electrical appliance during its operation, is called electrical




SHOW ANSWER
Correct Ans:Energy
Explanation:


11. In parallel combination of electrical appliances, total electrical power




SHOW ANSWER
Correct Ans:Increases
Explanation:


Fresherslive Current Affairs
12. Among which of the following resistance does not depend :




SHOW ANSWER
Correct Ans:density
Explanation:


13. A battery of 12V is connected in series with resistors of 0.2 ohm , 0.3 ohm,0.4 ohm,0.5 ohm and 12 ohm. How much current would flow through the 0.3 ohm resistor




SHOW ANSWER
Correct Ans:0.895A
Explanation:


14. A voltmeter is used to find p.d. in any electrical circuit which of the statement given below is true :




SHOW ANSWER
Correct Ans:A voltmeter is a high resistance instrument and is connected in parallel circuit
Explanation:


15. Which of the following statement is not true, regarding the electrical set-up for the verification of Ohm's law:




SHOW ANSWER
Correct Ans:The rheostat can only increase the resistance in electric circuit
Explanation:


16. The SI unit of resistance is :




SHOW ANSWER
Correct Ans:Ohm
Explanation:


17. The obstruction offered by material of conductor to the passage of electric current is known as :




SHOW ANSWER
Correct Ans:Resistance
Explanation:


18. The relation between potential difference (V) and current (I) was discovered by :




SHOW ANSWER
Correct Ans:Ohm
Explanation:


19. The relation between potential difference (V) and current (I) is :




SHOW ANSWER
Correct Ans:V ? I
Explanation:


20. The unit of potential difference is :




SHOW ANSWER
Correct Ans:volt
Explanation:



12


Are you seeking for good platform for practicing Electricity questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Electricity @ Fresherslive

This page provides important questions on Electricity along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Electricity questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Electricity Online tests. Electricity Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Electricity Test questions Online @ Fresherslive?

Electricity questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.

Practice in advance of similar questions on Electricity may improve your performance in the real Exams and Interview.

Time Management for answering the Electricity questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.

Through Fresherslive Electricity questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Electricity in short time and also in short cut method.

Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Electricity Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Electricity test or get stuck on any particular question, our Electricity test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Electricity, exercise these advanced Electricity questions with answers.

You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Electricity Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.




SSC CHSL Tier-I - Advanced
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Premium Package
200+ Mock Test Series
Validity 12 months
Rs. 399
2200
Buy Now


SBI Clerk 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB NTPC 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC ADO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


DRDO- TECHNICIAN A - TIER I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


ONGC Executive E1 Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.400
Buy Now


IBPS RRB Officer Scale I PRELIMS
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SOUTH INDIAN BANK CLERK 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS RRB Office Assistant Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS PO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


One Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 99
500
Buy Now


SSC MTS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Six Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 199
1200
Buy Now


SSC Selection Posts Phase VII Matriculation Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NABARD Development Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SBI Apprentice
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


FCI Manager Phase 1
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Grade B Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SSC CPO Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS SO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB ALP Stage II
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NIACL AO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS Clerk Mains
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now



×

Get Unlimited Mock Tests


Unlock all 200+ Mock Tests series


12 Month Pass
Rs. 399
for 365 days

6 Month Pass
Rs. 199
for 180 days

One Month Pass
Rs. 99
for 30 Days



***Crack All Banking | Railways | SSC | Insurance | More Govt Exams***


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2020 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.