Economics: Solved 100 Economics Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Logical Reasoning Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Economics Questions

41. What is the new name of Rajiv Gandhi Grameen Vidyutikaran Yojana?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Deen Dayal Upadhyay Gram Jyoti Yojana
Explanation:


42. When the reserve bank of India increases the cash reserve ratio (CRR)?




SHOW ANSWER
Correct Ans:When the Indian economy have high rate of inflation
Explanation:


43. What does laffer curve show?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Relationship between total tax revenue and corresponding tax rates.
Explanation:


44. What is laissez-faire?




SHOW ANSWER
Correct Ans:A Policy to have more interaction with rest of the world economies.
Explanation:


45. What is liquidity?




SHOW ANSWER
Correct Ans:The degree to which an asset or security can be quickly bought or sold in the market.
Explanation:


46. "COPRA" is a ________




SHOW ANSWER
Correct Ans:Consumer protection Act
Explanation:


47. What is special 301 and super 301?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Trade protection policies adopted by the USA
Explanation:


48. Open sky policy launched by the government of India is related to __________




SHOW ANSWER
Correct Ans:Air transport sector for making export more convenient
Explanation:


49. Which of the following organization is not joined by India?




SHOW ANSWER
Correct Ans:All of the above
Explanation:


50. What is the mean of Population density?




SHOW ANSWER
Correct Ans:No. of persons living per square K.M.
Explanation:


51. Closed economy is that economy, where _________ ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Either export or import is allowed in the economy
Explanation:


52. Which of the following statement is not true about Indian budget 2016-17?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Revenue from excise duty is more than income tax
Explanation:


53. Which of the following option is true about the finance commission?
(i) Article 112 of the Indian constitution says that there will be a finance commission.
(ii) This commission is set up by the prime minister for 5 years.
(iii) 14th finance commission is set up under the chairmanship of Y.B. Reddy
(iv) The tenure of 14th finance commission is from 2015-2020.
Options are:




SHOW ANSWER
Correct Ans:Only iii,iv
Explanation:


54. Who among the following never hold the office of chairman of finance commission?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Pranab Mukherjee
Explanation:


55. Which of the following tax is imposed by the central government but collected and kept by the state governments?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Stamp duty
Explanation:


56. Which of the following is NOT true about service tax in India?




SHOW ANSWER
Correct Ans:All of the above are incorrect
Explanation:


57. Which of the following is the biggest contributor in India's foreign exchange reserve?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Foreign exchange assets
Explanation:


58. Which of the following statement is true about Mission Indradhanush?
(i) It was launched by Union Health Minister.
(ii) It covers 5 diseases
(iii) It was started on 5 Dec. 2013
Options are:




SHOW ANSWER
Correct Ans:Only i
Explanation:


59. Which of the following is a direct tax?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Corporation tax
Explanation:


60. When was COPRA implemented in India?




SHOW ANSWER
Correct Ans:1986
Explanation:





Are you seeking for good platform for practicing Economics questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Economics @ Fresherslive

This page provides important questions on Economics along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Economics questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Economics Online tests. Economics Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Economics Test questions Online @ Fresherslive?

Economics questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.

Practice in advance of similar questions on Economics may improve your performance in the real Exams and Interview.

Time Management for answering the Economics questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.

Through Fresherslive Economics questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Economics in short time and also in short cut method.

Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Economics Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Economics test or get stuck on any particular question, our Economics test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Economics, exercise these advanced Economics questions with answers.

You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Economics Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.




SSC CHSL Tier-I - Advanced
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Premium Package
200+ Mock Test Series
Validity 12 months
Rs. 399
2200
Buy Now


SBI Clerk 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB NTPC 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC ADO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


DRDO- TECHNICIAN A - TIER I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


ONGC Executive E1 Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.400
Buy Now


IBPS RRB Officer Scale I PRELIMS
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SOUTH INDIAN BANK CLERK 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS RRB Office Assistant Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS PO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


One Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 99
500
Buy Now


SSC MTS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Six Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 199
1200
Buy Now


SSC Selection Posts Phase VII Matriculation Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NABARD Development Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SBI Apprentice
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


FCI Manager Phase 1
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Grade B Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SSC CPO Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS SO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB ALP Stage II
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NIACL AO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS Clerk Mains
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now



×

Get Unlimited Mock Tests


Unlock all 200+ Mock Tests series


12 Month Pass
Rs. 399
for 365 days

6 Month Pass
Rs. 199
for 180 days

One Month Pass
Rs. 99
for 30 Days



***Crack All Banking | Railways | SSC | Insurance | More Govt Exams***


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2020 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.