Economics: Solved 100 Economics Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Logical Reasoning Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Economics Questions

21. The Government of India has released ________________ grant for Terai roads project in Nepal to maintain fund liquidity for the ongoing construction of 14 road packages under Postal Highway Project. 




SHOW ANSWER
Correct Ans:470 million Nepali rupees
Explanation:
The Government of India has released 470 million Nepali rupees grant for Terai roads project in Nepal. Indian Ambassador to Nepal Manjeev Singh Puri handed over a cheque of grant to Secretary, Ministry of Physical Infrastructure and Transport of Nepal, Madhusudan Adhikari in Kathmandu, Nepal.


22. The exchange of commodities between two countries is referred as ___________. 




SHOW ANSWER
Correct Ans:Volume of trade
Explanation:


23. What is the Minimum Support Price of the wheat for 2014-15?




SHOW ANSWER
Correct Ans:1450/quintal
Explanation:


24. The twelfth five year plan has the target to increase the spending on the health sector to _____




SHOW ANSWER
Correct Ans:2 % of the GDP
Explanation:


25. Which of the following statement is Not correct?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Gift tax is indirect tax.
Explanation:


26. Which currency is included in the basket of International Monetary Fund (IMF) recently?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Yuan
Explanation:


27. If interest payment is deducted from the fiscal deficit then what would left?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Primary deficit
Explanation:


28. What is the target of fiscal deficit in the year 2016-17?




SHOW ANSWER
Correct Ans:3.60%
Explanation:


29. How many companies are represented in the BSE SENSEX?




SHOW ANSWER
Correct Ans:30
Explanation:


30. Who is called the father of Operation Flood in India?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Verghese Kurien
Explanation:


31. Who is the chairman of the 14th finance commission of India?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Y. Venugopal Reddy
Explanation:


32. Which of the following is the biggest contributor of foreign exchange reserve of India?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Foreign currency assets
Explanation:


33. Which of the following is not matched correctly?




SHOW ANSWER
Correct Ans:IFC established:1947
Explanation:


34. Which of the following statement is correct about International Monetary Fund?




SHOW ANSWER
Correct Ans:A member of IMF automatically becomes member of World Bank.
Explanation:


35. Which of the following statement is not correct about INDIA VISION-2020?




SHOW ANSWER
Correct Ans:It was designed by the Dr. Sam Pitroda
Explanation:


36. What is the duration of fourth five year plan?




SHOW ANSWER
Correct Ans:From April 1969 to March 1974
Explanation:


37. Which of the following sector is not covered under the Bharat Nirman Programme?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Health & Nutrition
Explanation:


38. Which of the following option is/are correct about Bharat Nirman Programme?
i. It was launched on Dec. 2007
ii. This scheme want urban development only
iii. This programmes targets mainly six sectors only.
Options are:




SHOW ANSWER
Correct Ans:Only iii
Explanation:


39. Which of the following is not a public sector bank   ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Standard Chartered Bank
Explanation:


40. Which of the following statement is/are correct about Reserve Bank of India?
i. It was established in 1935.
ii.It was nationalized on December, 1950.
iii.Its headquarter is in Mumbai
Options are:




SHOW ANSWER
Correct Ans:Only i & iii
Explanation:





Are you seeking for good platform for practicing Economics questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Economics @ Fresherslive

This page provides important questions on Economics along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Economics questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Economics Online tests. Economics Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Economics Test questions Online @ Fresherslive?

Economics questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.

Practice in advance of similar questions on Economics may improve your performance in the real Exams and Interview.

Time Management for answering the Economics questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.

Through Fresherslive Economics questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Economics in short time and also in short cut method.

Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Economics Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Economics test or get stuck on any particular question, our Economics test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Economics, exercise these advanced Economics questions with answers.

You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Economics Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.




SSC CHSL Tier-I - Advanced
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Premium Package
200+ Mock Test Series
Validity 12 months
Rs. 399
2200
Buy Now


SBI Clerk 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB NTPC 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC ADO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


DRDO- TECHNICIAN A - TIER I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


ONGC Executive E1 Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.400
Buy Now


IBPS RRB Officer Scale I PRELIMS
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SOUTH INDIAN BANK CLERK 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS RRB Office Assistant Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS PO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


One Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 99
500
Buy Now


SSC MTS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Six Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 199
1200
Buy Now


SSC Selection Posts Phase VII Matriculation Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NABARD Development Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SBI Apprentice
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


FCI Manager Phase 1
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Grade B Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SSC CPO Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS SO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB ALP Stage II
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NIACL AO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS Clerk Mains
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now



×

Get Unlimited Mock Tests


Unlock all 200+ Mock Tests series


12 Month Pass
Rs. 399
for 365 days

6 Month Pass
Rs. 199
for 180 days

One Month Pass
Rs. 99
for 30 Days



***Crack All Banking | Railways | SSC | Insurance | More Govt Exams***


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2020 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.