Discrete Mathematics Questions and Answers updated daily – Computer Knowledge



34 Discrete Mathematics Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Computer Knowledge Discrete Mathematics online test. Discrete Mathematics Questions with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Discrete Mathematics Questions

1. A function is said to be ______________, if and only if f(a) = f(b) implies that a = b for all a and b in the domain of f.



SHOW ANSWER
Correct Ans:One-to-one
Explanation:
A function is one-to-one if and only if f(a)?f(b) whenever a?b.


2. For every relation R on some set, if (t,t) is not in, then R cannot be



SHOW ANSWER
Correct Ans:Transitive
Explanation:


3. Which of the following is not a type of graph ?



SHOW ANSWER
Correct Ans:Path
Explanation:


4. A continuous non - intersecting curve in the plane whose origin and terminus coincide ?



SHOW ANSWER
Correct Ans:Jordan
Explanation:


5. For a given set, relation is defined as (a,b) in R then (b,a) is also in R, then R should be ?



SHOW ANSWER
Correct Ans:Symmetric
Explanation:


6. Two sets have the same size if and only if there is a one - to - one function from one set onto other. This principle is called ?



SHOW ANSWER
Correct Ans:autonomous principle
Explanation:


7. Product of first n natural numbers



SHOW ANSWER
Correct Ans:factorial
Explanation:


8. Interchange of rows and columns in matrix



SHOW ANSWER
Correct Ans:Transpose
Explanation:


9. Simplify : (p v q) ^ (q v 0)



SHOW ANSWER
Correct Ans:q
Explanation:


10. Simplify : (p v q) ^q



SHOW ANSWER
Correct Ans:q
Explanation:


11. For every relation R on some set, if (t,t) is in R, then R is



SHOW ANSWER
Correct Ans:Reflexive
Explanation:


12. An integer will be in the form of n = 2k +1, where k is any natural number



SHOW ANSWER
Correct Ans:n will be an odd number
Explanation:


13. If T is a full binary tree and has 5 internal vertices then the total vertices of T are



SHOW ANSWER
Correct Ans:11
Explanation:


14. How many functions are there from a set with three elements to a set with two element ?



SHOW ANSWER
Correct Ans:8
Explanation:


15. If p = It is raining, and q = She will go to college. How will the statement "It is raining and she will not go to college" be denoted ?



SHOW ANSWER
Correct Ans:p ^ ~q
Explanation:


16. Suppose v is an isolated vertex in a graph, then the degree of v is



SHOW ANSWER
Correct Ans:0
Explanation:


17. Length of the walk of a graph is



SHOW ANSWER
Correct Ans:The number of edges in walk W
Explanation:


18. What is the Cartesian product of A = {1, 2} and B = {a, b}?



SHOW ANSWER
Correct Ans:{(1, a), (2, a), (1, b), (2, b)}
Explanation:
A subset R of the Cartesian product A x B is a relation from the set A to the set B.


19. A partial ordered relation is transitive, reflexive and



SHOW ANSWER
Correct Ans:Antisymmetric
Explanation:


20. The number of leaf nodes in a complete binary tree of depth d is



SHOW ANSWER
Correct Ans:2d
Explanation:



12


Are you seeking for good platform for practicing Discrete Mathematics questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Discrete Mathematics @ Fresherslive

This page provides important questions on Discrete Mathematics along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Discrete Mathematics questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Discrete Mathematics Online tests. Discrete Mathematics Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Discrete Mathematics Test questions Online @ Fresherslive?

Discrete Mathematics questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.

Practice in advance of similar questions on Discrete Mathematics may improve your performance in the real Exams and Interview.

Time Management for answering the Discrete Mathematics questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.

Through Fresherslive Discrete Mathematics questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Discrete Mathematics in short time and also in short cut method.

Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Discrete Mathematics Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Discrete Mathematics test or get stuck on any particular question, our Discrete Mathematics test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Discrete Mathematics, exercise these advanced Discrete Mathematics questions with answers.

You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Discrete Mathematics Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2017 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.