Discount Questions and Answers updated daily – Aptitude

Discount Questions: Solved 126 Discount Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Aptitude Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Discount Questions

101. A merchant who marked his goods up by 60 % subsequently offered a discount of 20 % on the marked price. What is the percentage profit that the merchant make after offering the discount?




SHOW ANSWER
Correct Ans:28%
Explanation:
Let the cost price be Rs. 100, increase by 60%, then Marked Price = 160 Rs. Now the discount given is 20 % Selling prince = 128 Rs. Now the effective profit is 28 for 100 Rs. So the Profit Percentage = 28 %
Workspace



102. A merchant who marked his goods up by 30 % subsequently offered a discount of 10 % on the marked price. What is the percentage profit that the merchant make after offering the discount?




SHOW ANSWER
Correct Ans:17%
Explanation:
Let the cost price be Rs. 100, increase by 30%, then Marked Price = 130 Rs. Now the discount given is 10 % Selling price = 117 Rs. Now the effective profit is 17 for 100 Rs. So the Profit Percentage = 17 %
Workspace



103. A merchant who marked his goods up by 30 % subsequently offered a discount of 5 % on the marked price. What is the percentage profit that the merchant make after offering the discount?




SHOW ANSWER
Correct Ans:23.50%
Explanation:
Let the cost price be Rs. 100, increase by 30%, then Marked Price = 130 Rs. Now the discount given is 5 % Selling prince = 123.5 Rs. Now the effective profit is 23.5 for 100 Rs. So the Profit Percentage = 23.5 %
Workspace



104. A merchant who marked his goods up by 30 % subsequently offered a discount of 6 % on the marked price. What is the percentage profit that the merchant make after offering the discount?




SHOW ANSWER
Correct Ans:22.20%
Explanation:
Let the cost price be Rs. 100, increase by 30%, then Marked Price = 130 Rs. Now the discount given is 6 % Selling price = 122.2 Rs. Now the effective profit is 22.2 for 100 Rs. So the Profit Percentage = 22.2 %
Workspace



105. A merchant who marked his goods up by 50 % subsequently offered a discount of 20 % on the marked price. What is the percentage profit that the merchant make after offering the discount?




SHOW ANSWER
Correct Ans:20%
Explanation:
Let the cost price be Rs. 100, increase by 50%, then Marked Price = 150 Rs. Now the discount given is 20 % Selling price = 120 Rs. Now the effective profit is 20 for 100 Rs. So the Profit Percentage = 20 %
Workspace



106. A merchant who marked his goods up by 50 % subsequently offered a discount of 15 % on the marked price. What is the percentage profit that the merchant make after offering the discount?




SHOW ANSWER
Correct Ans:27.50%
Explanation:
Let the cost price be Rs. 100, increase by 50%, then Marked Price = 150 Rs. Now the discount given is 15 % Selling prince = 127.5 Rs. Now the effective profit is 27.5 for 100 Rs. So the Profit Percentage = 27.5 %
Workspace



107. A merchant who marked his goods up by 40 % subsequently offered a discount of 15 % on the marked price. What is the percentage profit that the merchant make after offering the discount?




SHOW ANSWER
Correct Ans:19%
Explanation:
Let the cost price be Rs. 100, increase by 40%, then Marked Price = 140 Rs. Now the discount given is 15 % Selling price = 119 Rs. Now the effective profit is 19 for 100 Rs. So the Profit Percentage = 19 %
Workspace



108. A merchant who marked his goods up by 40 % subsequently offered a discount of 10 % on the marked price. What is the percentage profit that the merchant make after offering the discount? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:26%
Explanation:
Let the cost price be Rs. 100,
Increase by 40%, then Marked Price = 140 Rs.

Now the discount given is 10 % = 10% of 140 = 14
=> Selling price = 140 - 14 = 126 Rs

Now the effective profit is 26 for 100 Rs.
So the Profit Percentage = 26 %
Workspace



109. A merchant who marked his goods up by 50 % subsequently offered a discount of 10 % on the marked price. What is the percentage profit that the merchant make after offering the discount?




SHOW ANSWER
Correct Ans:35%
Explanation:
Let the cost price be Rs. 100, increase by 50%, then Marked Price = 150 Rs. Now the discount given is 10 % Selling price = 135 Rs. Now the effective profit is 35 for 100 Rs. So the Profit Percentage = 35 %
Workspace



110. A merchant who marked his goods up by 40 % subsequently offered a discount of 5 % on the marked price. What is the percentage profit that the merchant make after offering the discount?




SHOW ANSWER
Correct Ans:33%
Explanation:
Let the cost price be Rs. 100, increase by 40%, then Marked Price = 140 Rs. Now the discount given is 5 % Selling prince = 133 Rs. Now the effective profit is 33 for 100 Rs. So the Profit Percentage = 33 %
Workspace



111. A merchant who marked his goods up by 50% subsequently offered a discount of 5% on the marked price. What is the percentage profit that the merchant make after offering the discount ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:42.50%
Explanation:
Let the cost price be Rs. 100, which is increased by 50%,
then Marked Price = 150 Rs.
Now the discount given is 5%
Selling price = 142.5 Rs.
Now the effective profit is 42.5 for 100 Rs.
So the Profit Percentage = 42.5 %
Workspace



112. A man purchased a cow for Rs. 1600 and sold it the same day for Rs. 3000, allowing the buyer a credit of 2 years. If the rate of interest be 10% per annum, then the man has a gain of (?) Rupees:




SHOW ANSWER
Correct Ans:900
Explanation:
Cost Price = 1600 Selling Price = Rs. (3000 x 100) / (100 + 10 x 2) = 2500 Gain = 900 Rs
Workspace



113. A man purchased a cow for Rs. 1500 and sold it the same day for Rs. 2700, allowing the buyer a credit of 4 years. If the rate of interest be 5% per annum, then the man has a gain of (?) Rupees: 




SHOW ANSWER
Correct Ans:750
Explanation:
Cost Price = 1500
Selling Price = Rs. (2700 x 100) / (100 + 10 x 4)
= 2250

Gain = S.P - C.P
=> Gain =2250 -1500
=> Gain =750 Rs
Workspace



114. A man purchased a cow for Rs. 1400 and sold it the same day for Rs. 2800, allowing the buyer a credit of 5 years. If the rate of interest be 5% per annum, then the man has a gain of (?) Rupees:




SHOW ANSWER
Correct Ans:840
Explanation:
Cost Price = 1400 Selling Price = Rs. (2800 x 100) / (100 + 10 x 5) = 2240 Gain = 840 Rs
Workspace



115. A man purchased a cow for Rs. 1200 and sold it the same day for Rs. 2400, allowing the buyer a credit of 5 years. If the rate of interest be 5% per annum, then the man has a gain of (?) Rupees:




SHOW ANSWER
Correct Ans:720
Explanation:
Cost Price = 1200 Selling Price = Rs. (2400 x 100) / (100 + 10 x 5) = 1920 Gain = 720 Rs
Workspace



116. A man purchased a cow for Rs. 1000 and sold it the same day for Rs. 3000, allowing the buyer a credit of 5 years. If the rate of interest be 5% per annum, then the man has a gain of (?) Rupees:




SHOW ANSWER
Correct Ans:1400
Explanation:
Cost Price = 1000 Selling Price = Rs. (3000 x 100) / (100 + 10 x 5) = 2400 Gain = 1400 Rs
Workspace



117. A man purchased a cow for Rs. 3000 and sold it the same day for Rs. 3600, allowing the buyer a credit of 2 years. If the rate of interest be 10% per annum, then the man has a gain of (?) Rupees:




SHOW ANSWER
Correct Ans:0
Explanation:
Cost Price = 3000 Selling Price = Rs. (3600 x 100) / (100 + 10 x 2) = 3000 Gain = 0 Rs
Workspace



118. The marked price of a radio is 40% more than its cost price. If a discount of 10% is given on the marked price, find the gain percent.




SHOW ANSWER
Correct Ans:26%
Explanation:
Let the C.P = 100 Rs.

M.P = 40% more than 100.

M.P = 140 Rs.

He gives discount of 10%,
S.P = 140 - 14 = 126 Rs

Profit 26 Rs.
=> Profit percentage = 26%
Workspace



119. The marked price of a radio is 20% more than its cost price. If a discount of 20% is given on the marked price, find the gain/loss percent.




SHOW ANSWER
Correct Ans:loss 4 %
Explanation:
Let the C.P = 100 Rs.

M.P = 20% more than 100.

M.P = 120 Rs.

He gives discount of 20%,

S.P = 96 Rs

Loss 4 Rs. => Loss percentage = 4 %
Workspace



120. The labelled price of a product is Rs. 3000. If it is sold at 20% discount and the dealer earns 25% profit, Find its cost price.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Rs. 1920
Explanation:
S.P of the product = (80/100) x 3000 = Rs. 2400

Proft = 25 % => C.P = (100/125) x 2400 = Rs. 1920
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Discount questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Discount @ Fresherslive

This page provides important questions on Discount along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Discount questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Discount Online tests. Discount Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Discount Test questions Online @ Fresherslive?

Discount questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Discount may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Discount questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Discount questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Discount in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Discount Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Discount test or get stuck on any particular question, our Discount test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Discount, exercise these advanced Discount questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Discount Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language

FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status