Discount Questions and Answers updated daily – Aptitude

Discount Questions: Solved 126 Discount Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Aptitude Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Discount Questions

81. A single discount equivalent to successive discounts of 20%, 10% and 5% is –




SHOW ANSWER
Correct Ans:31.60%
Explanation:
Single discount for 20% and 10% =(20 + 10 – (20*10) /100) % = 28% Single equivalent discount for 28 % and 5 % =(28 + 5 – (28*5) / 100) % = 31.6%
Workspace



82. The marked price of piano was ?15000. At the time of sale, there were successive discounts of 20%, 10% and 10% respectively on it. The sale price was




SHOW ANSWER
Correct Ans:9,720
Explanation:
Single equivalent discount for 20% and 10% = (20 + 10 ( 20*10) / 100)% = 28% Single equivalent discount for 28% and 5% = (28 + 10 – (28*10)/100) = 35.2% SP of Piano = (15000 x (100 35.2))/ 100 = 9720
Workspace



83. A shopkeeper purchased a chair marked at Rs.600 at two successive discounts of 15% and 20% respectively. He spent Rs.28 on transportation and sold the chair for Rs. 545. His gain percent was?




SHOW ANSWER
Correct Ans:25%
Explanation:
C.P of the chair = (600 – (600 x 15)/100) x 80/100
=(510 x 80)/100 = Rs.408
Actual C.P = 408 + 28 = 436
Therefore Gain Percent =(545 – 436)/436 x 100 = 25%
Workspace



84. An article was bought for Rs. 3700. Its price was marked up by 30 %. Thereafter it was sold at a discount of 12 % on the marked price. Find the amount of discount given ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:577.2
Explanation:
Marked Price = 3700 x 130/100 = 4810 Discount = 577.2
Workspace



85. An article was bought for Rs. 3800. Its price was marked up by 25 %. Thereafter it was sold at a discount of 15 % on the marked price. Find the amount of discount given ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:712.5
Explanation:
Marked Price = 3800 x 125/100 = 4750 Discount = 712.5
Workspace



86. An article was bought for Rs. 3900. Its price was marked up by 22 %. Thereafter it was sold at a discount of 15 % on the marked price. Find the amount of discount given ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:713.7
Explanation:
Marked Price = 3900 x 122/100 = 4758 Discount = 713.7
Workspace



87. An article was bought for Rs. 4000. Its price was marked up by 14 %. Thereafter it was sold at a discount of 11 % on the marked price. Find the amount of discount given?




SHOW ANSWER
Correct Ans:501.6
Explanation:
Given, Cost price (C.P) = Rs. 4000
Marked price = 14% more than C.P
= [(14/100) * 4000] + 4000
= 560 + 4000
= 4560
=> Marked price = 4560

The article is sold at a discount of 11 % on the marked price
Which means, Discount = 11% of Marked price
=> Discount = (11/100) * 4560
=> Discount = 501.6 Rs.
Workspace



88. An article was bought for Rs. 4100. Its price was marked up by 14 %. Thereafter it was sold at a discount of 12 % on the marked price. Find the amount of discount given ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:560.88
Explanation:
Marked Price = 4100 x 114/100 = 4674 Discount = 560.88
Workspace



89. An article was bought for Rs. 4200. Its price was marked up by 12 %. Thereafter it was sold at a discount of 9 % on the marked price. Find the amount of discount given ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:423.36
Explanation:
Marked Price = 4200 x 112/100 = 4704 Discount = 423.36
Workspace



90. An article was bought for Rs. 4300. Its price was marked up by 12 %. Thereafter it was sold at a discount of 9 % on the marked price. Find the amount of discount given ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:433.44
Explanation:
Marked Price = 4300 x 112/100 = 4816 Discount = 433.44
Workspace



91. An article was bought for Rs. 4400. Its price was marked up by 8 %. Thereafter it was sold at a discount of 5 % on the marked price. Find the amount of discount given ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:237.6
Explanation:
Marked Price = 4400 x 108/100 = 4752 Discount = 237.6
Workspace



92. An article was bought for Rs. 4,500. It's price was marked up by 8%. Thereafter it was sold at a discount of 5% on the marked price. Find the amount of discount given?




SHOW ANSWER
Correct Ans:243
Explanation:
Given, Cost price (C.P) = Rs. 4500
Marked price = 8% more than C.P
= [(100 + 8)/100] * 4500
= [(108/100)] * 4500
= 108 * 45
= 4860
=> Marked price = 4860

The article is sold at a discount of 5% on the marked price
Which means, Discount Amount = 5% of Marked price
=> Discount Amount = (5/100) * 4860
=> Discount Amount = 243 rupees.
Workspace



93. An article was bought for Rs. 4600. Its price was marked up by 10 %. Thereafter it was sold at a discount of 6 % on the marked price. Find the amount of discount given ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:303.6
Explanation:
Marked Price = 4600 x 110/100 = 5060 Discount = 303.6
Workspace



94. An article was bought for Rs. 4700. Its price was marked up by 15 %. Thereafter it was sold at a discount of 10 % on the marked price. Find the amount of discount given ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:540.5
Explanation:
Marked Price = 4700 x 115/100 = 5405 Discount = 540.5
Workspace



95. An article was bought for Rs. 4800. Its price was marked up by 15 %. Thereafter it was sold at a discount of 8 % on the marked price. Find the amount of discount given ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:441.6
Explanation:
Marked Price = 4800 x 115/100 = 5520 Discount = 441.6
Workspace



96. An article was bought for Rs. 4900. Its price was marked up by 10 %. Thereafter it was sold at a discount of 12 % on the marked price. Find the amount of discount given ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:646.8
Explanation:
Marked Price = 4900 x 110/100 = 5390 Discount = 646.8
Workspace



97. An article was bought for Rs. 5000. Its price was marked up by 10 %. Thereafter it was sold at a discount of 11 % on the marked price. Find the amount of discount given?




SHOW ANSWER
Correct Ans:605
Explanation:
Given, Cost price (C.P) = Rs. 5000
Its price was marked up by 10 %
So, Marked price = 10% more than C.P
= [(100 + 10)/100] * 5000
= [(110/100)] * 5000
= 108 * 45
= 5500
=> Marked price = 5500rupees

The article is sold at a discount of 11% on the marked price
Which means, Discount Amount = 11% of Marked price
=> Discount Amount = (11/100) * 5500
=> Discount Amount= 605 rupees.
Workspace



98. An article was bought for Rs. 5100. Its price was marked up by 12 %. Thereafter it was sold at a discount of 10 % on the marked price. Find the amount of discount given ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:571.2
Explanation:
Marked Price = 5100 x 112/100 = 5712 Discount = 571.2
Workspace



99. An article was bought for Rs. 5200. Its price was marked up by 15 %. Thereafter it was sold at a discount of 9 % on the marked price. Find the amount of discount given ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:538.2
Explanation:
Marked Price = 5200 x 115/100 = 5980 Discount = 538.2
Workspace



100. A merchant who marked his goods up by 60 % subsequently offered a discount of 10 % on the marked price. What is the percentage profit that the merchant make after offering the discount?




SHOW ANSWER
Correct Ans:44%
Explanation:
Let the cost price be Rs. 100, increase by 60%, then Marked Price = 160 Rs. Now the discount given is 10 % Selling prince = 144 Rs. Now the effective profit is 44 for 100 Rs. So the Profit Percentage = 44 %
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Discount questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Discount @ Fresherslive

This page provides important questions on Discount along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Discount questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Discount Online tests. Discount Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Discount Test questions Online @ Fresherslive?

Discount questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Discount may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Discount questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Discount questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Discount in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Discount Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Discount test or get stuck on any particular question, our Discount test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Discount, exercise these advanced Discount questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Discount Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language

FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status