Discount Questions and Answers updated daily – Aptitude

Discount Questions: Solved 126 Discount Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Aptitude Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Discount Questions

61. Applied to a bill of Rs. 25,000 the difference between a discount of 30% and two successive discounts of 10% and 20%  is




SHOW ANSWER
Correct Ans:500
Explanation:

To find the List Price for a discount of 30%:
=> 30% of Rs. 25,000 = 7500
=> 25,000 - 7500 = 17,500

To find the List Price for Successive discounts of 10% and 20%:
=> 10% of 25000 = 2500
=> 10% discount on Rs. 25,000 = 25000 - 2500 = 22,500
And 20% of 22,500 = 4,500
=> 20% discount on Rs. 22,500 = 22,500 - 4500 = 18,000

The difference between the discounts = 18,000 - 17,500 = 500

Workspace



62. Applied to a bill of Rs. 30000 the difference between a discount of 15 % and two successive discounts of 5 % and 10 is




SHOW ANSWER
Correct Ans:2850
Explanation:
15 % of Rs. 30000 = 4500 Successive discounts of 5% and 10% is 5% of 30000 = 1500 10 % of 1500 = 150 Sum of two successive discounts = 1500 + 150 = 1650 Now the difference = 2850
Workspace



63. Applied to a bill of Rs. 40000 the difference between a discount of 25 % and two successive discounts of 10% and 15% is




SHOW ANSWER
Correct Ans:5400
Explanation:
25 % of Rs. 40000 = 10000

Successive discounts of 10% and 15% is
10% of 40000 = 4000
15 % of 4000 = 600
Sum of two successive discounts = 4000 + 600 = 4600

Now the difference = 10000 - 4600 = 5400
Workspace



64. Applied to a bill of Rs. 30000 the difference between a discount of 25 % and two successive discounts of 20 % and 5 % is




SHOW ANSWER
Correct Ans:1200
Explanation:
25 % of Rs. 30000 = 7500 Successive discounts of 20% and 5% is 20% of 30000 = 6000 5 % of 6000 = 300 Sum of two successive discounts = 6000 + 300 = 6300 Now the difference = 1200
Workspace



65. Applied to a bill of Rs. 40000 the difference between a discount of 25 % and two successive discounts of 15 % and 10 is




SHOW ANSWER
Correct Ans:3400
Explanation:
25 % of Rs. 40000 = 10000 Successive discounts of 15% and 10% is 15% of 40000 = 6000 10 % of 6000 = 600 Sum of two successive discounts = 6000 + 600 = 6600 Now the difference = 3400
Workspace



66. Applied to a bill of Rs. 50000 the difference between a discount of 40 % and two successive discounts of 10 % and 30 % is




SHOW ANSWER
Correct Ans:13500
Explanation:
40 % of Rs. 50000 = 20000 Successive discounts of 10% and 30% is 10% of 50000 = 5000 30 % of 5000 = 1500 Sum of two successive discounts = 5000 + 1500 = 6500 Now the difference = 13500
Workspace



67. Applied to a bill of Rs. 60000 the difference between a discount of 40 % and two successive discounts of 15 % and 25 % is




SHOW ANSWER
Correct Ans:12750
Explanation:
40 % of Rs. 60000 = 24000 Successive discounts of 15% and 25% is 15% of 60000 = 9000 25 % of 9000 = 2250 Sum of two successive discounts = 9000 + 2250 = 11250 Now the difference = 12750
Workspace



68. Applied to a bill of Rs. 70000 the difference between a discount of 40 % and two successive discounts of 20 % and 20 % is  




SHOW ANSWER
Correct Ans:11200
Explanation:
40 % of Rs. 70000 =Rs 28000
Successive discounts of 20% and 20% is
20% of 70000
= (20 / 100) * 70000
= 14000
20 % of 14000
= (20 / 100) * 14000
= 2800
Sum of two successive discounts = 14000 + 2800 = 16800
Difference of two successive discounts =14000 - 2800 = 11200
The difference betweeen the discounts = 11200.
Workspace



69. Applied to a bill of Rs. 80000 the difference between a discount of 40 % and two successive discounts of 25 % and 15 % is




SHOW ANSWER
Correct Ans:9000
Explanation:
40 % of Rs. 80000 = 32000 Successive discounts of 25% and 15% is 25% of 80000 = 20000 15 % of 20000 = 3000 Sum of two successive discounts = 20000 + 3000 = 23000 Now the difference = 9000
Workspace



70. Applied to a bill of Rs. 90000 the difference between a discount of 40 % and two successive discounts of 30% and 10% is




SHOW ANSWER
Correct Ans:6300
Explanation:
40 % of Rs. 90000 = 36000

Successive discounts of 30% and 10% is:
30% of 90000 = 27000
10 % of 27000 = 2700
Sum of two successive discounts = 27000 + 2700 = 29700

Now the difference = 36000 - 29700
= 6300
Workspace



71. Applied to a bill of Rs. 100000 the difference between a discount of 40 % and two successive discounts of 36 % and 4 is




SHOW ANSWER
Correct Ans:2560
Explanation:
40 % of Rs. 100000 = 40000 Successive discounts of 36% and 4% is 36% of 100000 = 36000 4 % of 36000 = 1440 Sum of two successive discounts = 36000 + 1440 = 37440 Now the difference = 2560
Workspace



72. A person subscribing to cable for Rs 1,785. If the monthly subscription is Rs. 175, how much discount does a yearly subscriber get? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:15%
Explanation:
Total annual subscription
= Rs.(175 x 12) = 2100
Actual Subscription = Rs.1785
Discount = = Rs.2100 - Rs. 1785 = Rs.315
Discount per cent
= 315 / 2100 x 100
= 15%.
Workspace



73. A shopkeeper marks his goods at such a price that after allowing a discount on 12.5% on the marked price, he still earns a profit of 10%. The marked price of an article which costs him Rs. 4,900 is –




SHOW ANSWER
Correct Ans:6,160
Explanation:
SP of the articles = 4900 x 110/100 = 5390 Marked Price = 100/87.5 x 5390 = 6160
Workspace



74. The labelled price of a cupboard is Rs. 6,500/. The shopkeeper sold it by giving 5% discount on the labelled price and earned a profit of 15%. What approximately is the cost price of the cupboard?




SHOW ANSWER
Correct Ans:5,350
Explanation:
SP = 6500 – (6500×5)/100 = 6500 – 325 = 6175 CP = (6175 x 85)/100 = 5350 approx
Workspace



75. A man buys a single apple for Rs. 25. If he were to buy a dozen apples, he would have to buy a total amount of Rs. 250. What would be the approximate percent discount he would get on buying a dozen apples?




SHOW ANSWER
Correct Ans:17
Explanation:
CP = Rs. (25 x 12) = Rs300
Discount = Rs 50
Let discount be x% (300 X x)/100 = 50
=> x = (50 x 100)/300 = 17 approx
Workspace



76. Manoj sold an article for Rs. 15,000. Had he offered a discount of 10% on the selling price he would have earned a profit of 8%. What is the cost price?




SHOW ANSWER
Correct Ans:12,500
Explanation:
Let the CP be x, 90% of 15000 = 108 % of x => x = Rs. 12500
Workspace



77. Naresh purchased a TV set for ?11,250 after getting the discount of 10% on the labelled price. He spent ?150 on transport and ? 800 on installation. At what price should it be sold so that the profit earned would have been 15% if no discount was offered?




SHOW ANSWER
Correct Ans:14,030
Explanation:
Total cost of the TV set = (11250 + 150 + 800) = 12200 SP = ?(1220 x 1155/ 100) = 14030
Workspace



78. Deepa bought a calculator with 30% discount on the listed price. Had she not got the discount, she would have paid Rs. 82.50 extra. At what price did she buy the calculator? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:192.5
Explanation:
Let the listed price be Rs x
Discount = 30 % of x
=> 30 / 100 = Rs (3 x / 10)
According to the question,
=> 3 x / 10 = 82.5
Therefore x = 82.5 * 10 / 3
= 275.
Required cost price of calculator = 70% of 275
=> 70 / 100 * 275
=> 55 * 7 / 2
=> 385 / 2
=> Rs 192.50
She should buy calculator at Rs 192.50
Workspace



79. A merchant purchases a wrist watch for Rs. 450 and fixes its list price in such a way that after allowing a discount of 10%, he earns a profit of 20%. Find the list price of the watch. 




SHOW ANSWER
Correct Ans:Rs. 600
Explanation:
Let the marked price of the wrist watch be Rs.x.
Given, CP = Rs. 450; Discount = 10%; Profit = 20%
WKT, SP = [(100 ± (Gain or Loss) %)/100]*CP
Accoroding to the question,
x*(90/100) = [(100 + 20)/100]*450
x*(9/10) = (120*450)100
x = (540 * 10)/9
x = Rs. 600
Therefore, marked price of wrist watches is Rs.600.
Workspace



80. A merchant allows a discount of 10% on marked price for the cash payment. To make a profit of 17% he must mark his goods higher than their cost price by 




SHOW ANSWER
Correct Ans:30%
Explanation:
Let the cost price be Rs. 100.
Gain required = 17%.
Therefore, selling price = C.P + 17% of C.P
= 100 + 17
=> selling price = 117

Let the marked price be Rs. x.
Then, discount = 10% of Rs. x = (10/100) * x
=> discount = x/10

Therefore, selling price = (Marked Price) - (discount)
On Substituting selling price = 117,
Marked Price = Rs. x
discount = x / 10

=> selling price = (Marked Price) - (discount)
=> 117 = x – (x / 10)
=> 117 = (10x – x) /10
=> 1170 = 9x
=> x = 1170 / 9
=> x = Rs. 130
Therefore, marked price = Rs. 130

Required percentage = [(Marked price – Cost price) / Cost price] * 100
= [(130 – 100) / 100] * 100
= 30 %
Hence, the marked price is 30% above cost price
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Discount questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Discount @ Fresherslive

This page provides important questions on Discount along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Discount questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Discount Online tests. Discount Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Discount Test questions Online @ Fresherslive?

Discount questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Discount may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Discount questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Discount questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Discount in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Discount Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Discount test or get stuck on any particular question, our Discount test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Discount, exercise these advanced Discount questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Discount Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language

FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status