Discount Questions and Answers updated daily – Aptitude

Discount Questions: Solved 126 Discount Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Aptitude Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Discount Questions

41. A shopkeeper sells a T.V set on discount of 10% of print price and gains 25%. If the print price was Rs. 20000, find the cost price. 




SHOW ANSWER
Correct Ans:Rs. 14400
Explanation:
Discount = 10%,
S.P = (90/100) x 20000 = 18000
Gain = 25%,
C.P = [100 / (100 + gain%)] * S.P
C.P = (100/125) x 18000 = 14400
Workspace



42. The labelled price of a product is Rs. 7500. If it is sold at 20% discount and the dealer earns 25% profit, Find its cost price.  




SHOW ANSWER
Correct Ans:Rs. 4800
Explanation:
Given,labelled price = Rs. 7500
Discount = 20% oflabelled price
=> Discount Amount= (20 / 100) * 7500 = 1500 Rs.

S.P =labelled price - Discount Amount
= 7500 - 1500
= 6000 Rs.

Given, Profit = 25 %
then, Cost Price (C.P) = [100 / (100 + profit%)] * S.P
=> C.P = (100/125) x 6000 = Rs. 4800

Thus, Cost price = Rs.4800
Workspace



43. The marked price of a radio is 30% more than its cost price. If a discount of 10% is given on the marked price, find the gain percent?




SHOW ANSWER
Correct Ans:17%
Explanation:
Let the C.P = 100 Rs.

Given,M.P = 30% more than C.P
= 30% of C.P + C.P
= (30/100) * 100 + 100
= 30 + 100
= 130 Rs.
=> M.P = 130 Rs.

He gives discount of 10% on M.P,
Discount = (10 / 100) * 130 = Rs. 13

S.P = M.P - Discount
= 130 - 13
= 117 Rs

Profit = S.P - C.P = 117 - 100 = 17 Rs.

Profit percentage = (Profit/ C.P) * 100 %
= (17/ 100) * 100
= 17%
Workspace



44. A shopkeeper sells a T.V set on discount of 8% of print price and gains 25%. If the print price was Rs. 20000, find the cost price.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Rs. 14720
Explanation:
Solution is :
Discount = 8%
S.P = (92/100) x 20000 = 18400
Gain = 25%
C.P = (100/125) x 18400 = 14720
Workspace



45. The labelled price of a product is Rs. 750. If it is sold at 20% discount and the dealer earns 25% profit, Find its cost price.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Rs. 480
Explanation:
Given,labelled price = Rs. 750
Discount = 20% oflabelled price
=>Discount Amount=(20 / 100) * 750 = 150 Rs.

Selling Price, S.P =labelled price - Discount Amount
= 750 - 150
= 600 Rs.

Given, Profit = 25 %
then,Cost Price (C.P) = [100 / (100 + profit%)] * S.P
=>C.P = (100/125) x 600 = Rs. 480

Thus, Cost price = Rs.480
Workspace



46. The marked price of a radio is 20% more than its cost price. If a discount of 10% is given on the marked price, find the gain percent. 




SHOW ANSWER
Correct Ans:8%
Explanation:
Let the C.P = 100 Rs.
M.P = 20% more than 100.
Then, M.P = 100 + 20% of 100 = 120.

He gives discount of 10%,
Now, S.P = M.P - 10% of M.P
=> S.P = 120 - 10% of 120 = 108.

Gain = S.P - C.P = 108 - 100 = 8 Rs.
Gain percent = (Gain / C.P) * 100= (8 / 100) * 100 = 8%
Workspace



47. A book is listed at Rs.150, with a discount of 20 percent. What additional discount must be offered to bring the net price to Rs. 108? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:10 percent
Explanation:
Given, List price = Rs 150
Cost Price after 20% discount = 80% of Rs 150 = [ (80/100) x 150 ] = Rs 120.
Sale price = Rs 108.

Additional discount = [(cost price – sale price) / cost price] x 100%
= [(120 -108)/120] x 100 %
= (12 / 120) x 100%
= 10 %
Additional discount = 10%
Workspace



48. On a Rs.10,000 payment order, a person has choice between 3 successive discounts of 10%, 10% and 30%, and 3 successive discounts of 40%, 5% and 5%. By choosing the better one he can save (in Rs.)




SHOW ANSWER
Correct Ans:255
Explanation:
SP= 70/100 x 90/100 x 90/100 x 10000 = 5670 =95% of 95% of 60% x 10000 = Rs 5415 =5670 – 5415 = 255
Workspace



49. while selling an item, a shopkeeper gives a discount of 15%. If he gives a discount of 20%, he earns Rs. 51 less as profit. What is the original price of the item?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Rs.1020
Explanation:
Let marked price = x SP=85% of x =0.85x Second SP = 80% od Rs x = Rs. 0.8x 0.85x 0.8x = 51 x=51/0.05=1020
Workspace



50. Harshita bought an item with 30% discount on the listed price. Had she not got the discount, she would have paid Rs. 82.50 extra. at what price did she buy the item?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Rs.192.50
Explanation:
Let Listed Price be x discount = 30% of x 3x/10 = 82.5 ? x = (82.5 x 10)/3 = Rs 275 CP = 70% of 275 = 192.50
Workspace



51. A shopkeeper sells 25 articles at Rs. 45/per article after giving 10% discount and gains 50% profit. If the discount is not given what is the profit gained?




SHOW ANSWER
Correct Ans:.200/3%
Explanation:
Total marked price = 25*45 = 1125 SP = 90/100 x 11255 = 102.5 CP= x ? Profit =50 150/100x = 1012.5 = 675 SP = 1125 Profit = 1125 – 675 = 450 Profit % = 450/675*100 = 200/3%
Workspace



52. In order to maintain the priceline a trader allows a discount of 10% on the marked price of an article. However, he still makes a profit of 17% on the cost price. Had he sold the article at the marked price, he would have earned a profit percent of




SHOW ANSWER
Correct Ans:30%
Explanation:
Let the marked price is Rs100 SP = 90% of Rs 100 = 90 Profit = 17% CP = 90 of Rs 100/117 = Rs.1000/13 If no discount is allowed, SP = Rs100 Profit = Rs.(100 – 1000/13) = 300/13 Profit % = 300/13/1000/13 x 100 = 30%
Workspace



53. A retailer purchases a grinder at a discount of 15% and sells it for Rs.1955 at a profit of 15%. The amount of discount received by the retailer from the wholesaler was 




SHOW ANSWER
Correct Ans:Rs.300
Explanation:
Let the marked price = 100 SP after discount = 15% = 85 SP to gain 15% = (85*115)/100 = Rs.97.75 If Rs.97.75 is the SP, the marked price = Rs100 If Rs.1955 is the SP, the marked price = 100/97.5 x 1955 = 2000 2000*15/100 = Rs.300
Workspace



54. A shopkeeper lists the price of an article Rs.500. But he gives a certain discount which allows the buyer to pay Rs.500 for the article including 10% sales tax. The rate of discount is




SHOW ANSWER
Correct Ans:100/11%
Explanation:
Let SP be x x + x X 10/100 = Rs.500 11x/10 = 500 => x = Rs.5000/11 Discount = 500 - 5000/ 11 = 500/11 Discount percent = 500*100/(11*500) = 100/11%
Workspace



55. Trader marked his goods at 20% above the cost price. He sold half of the stock at the marked price,one quarter at a discount of 20% on the marked price and the rest at a discount of 40% on the marked price. His total gain is 




SHOW ANSWER
Correct Ans:2%
Explanation:
Let CP = 100?Marke Price = 120 SP of 1/2 stock = 60 Gain = 10 SP of 1/4 stock = (80% of Rs 120) x 1/4 = Rs.18 Loss = Rs(25 – 18) = Rs.7 Gain = 1017 = 2%
Workspace



56. An article was bought for Rs.5200. Its price was marked up by 15%. Thereafter it was sold at a discount of 9% on the marked price. What was the percent profit earned on the transaction?




SHOW ANSWER
Correct Ans:4.65%
Explanation:
SP of the article = 5980 – 538.2 = Rs.5441.8 Gain = 5441.8 – 5200 = 241.8 Gain percent = 241.8/5200 x 100 = 4.65%
Workspace



57. An article was bought for Rs.5200. Its price was marked up by 15%. Thereafter it was sold at a discount of 9% on the marked price. What was the marked price of the article?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Rs.5980
Explanation:
Marked Price = Rs.5980
Workspace



58. An article was bought for Rs.5200. Its price was marked up by 15%. Thereafter it was sold at a discount of 9% on the marked price. What was the amount of discount given?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Rs. 538.20
Explanation:
Marked Price = (5200*115)/100 = Rs.5980 Discount = (5980 x 9)/100 = 538.2
Workspace



59. In a sale, jacket is available on discount of 25% on the selling price. If a jacket costs Rs. 5895 in the sale, what is the selling price of the perfume?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Rs. 7860
Explanation:
Let the SP of the article be Rs. x 75% of x = Rs.5895 x X 75/100 = Rs.5895 x = (5895*100)/75 = Rs.7860
Workspace



60. Applied to a bill of Rs. 10000 the difference between a discount of 45 % and two successive discounts of 20 % and 25 % is




SHOW ANSWER
Correct Ans:2000
Explanation:
45 % of Rs. 10000 = 4500 Successive discounts of 20% and 25% is 20% of 10000 = 2000 25 % of 2000 = 500 Sum of two successive discounts = 2000 + 500 = 2500 Now the difference = 2000
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Discount questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Discount @ Fresherslive

This page provides important questions on Discount along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Discount questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Discount Online tests. Discount Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Discount Test questions Online @ Fresherslive?

Discount questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Discount may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Discount questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Discount questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Discount in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Discount Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Discount test or get stuck on any particular question, our Discount test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Discount, exercise these advanced Discount questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Discount Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language
FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status