Discount Questions and Answers updated daily – Aptitude

Discount Questions: Solved 126 Discount Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Aptitude Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Discount Questions

1. If the marked price of the mobile is Rs.6000 more than the money Rajesh had but the shopkeeper offers two successive discounts 10% and 5% respectively. Now he left with him Rs.9370. What is the marked price of the mobile?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Rs.106000
Explanation:
Rajesh have = x
MP of the mobile = x + 6000
(x + 6000) * 90/100 * 95/100 + 9370 = x
0.855x + 5130 + 9370 = x
0.145x = 14500
145x = 14500000
x = 100000
MP of mobile = 100000 + 6000 = 106000
Workspace



2. A shopkeeper buys an article at a discount of 20% on the listed from a wholesaler. The shopkeeper marks up the price by 15% on the listed price. A buyer pays Rs. 3795 to get it after paying sales tax rate of 10% on the price asked for. Find the profit percentage of the shopkeeper.




SHOW ANSWER
Correct Ans:43.75%
Explanation:
let the listed price = Rs. 100
C P of shopkeeper = 100 - 20 = Rs. 80
Marked price by shopkeeper = 100 + 15 = Rs. 115
Now, 115 = 3795 * (100/110) = Rs. 3450
80 = (3450/115) * 80 = Rs. 2400
Profit = 3450 - 2400 = 1050
Profit % = (1050/2400) * 100 = 43.75 %
Workspace



3. Applied to a bill for Rs. 50000. Find the difference between a discount of 25 % to that of two successive discounts of 20 % and 10 %?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Rs. 1500
Explanation:
50000*(75/100) = Rs. 37500
50000*(80/100)*(90/100) = Rs. 36000
Required difference
= 37500 – 36000
= Rs. 1500
Workspace



4. A merchant agrees to give a discount of 20% on cost price of articles but gives away only 700gms for every 1400 gms weight of articles. Find his profit%? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:60
Explanation:
Let the CP of 1gm be Re. 1.
So, if he sells 1400 gms articles,
then his CP = Rs.1400.
And he gives a discount of 20% on CP.
So, 80% of CP is nothing but SP = (80/100)*1400 = Rs. 1120.

He gives away only 700 gms, so his actual CP will only be Rs. 700.
Profit% = [(SP - CP)/CP]*100
= [(1120 - 700)/700]*100
= 60%.
Workspace



5. If Ram sells each chair and table bought by him at discount of 25% and 20% respectively after marking up the prices of both by 50% and gives one 1 chair free for every 4 tables bought by a customer, then what is the net profit/loss % made by Ram after selling all of the items which he bought from the shopkeeper?




SHOW ANSWER
Correct Ans:5%
Explanation:
Let the marked price of a chair be = Rs50
---> And the marked price of a table be = Rs70
---> Also no. of chairs bought be = 9x
---> And no. of tables bought be = 8x
---> C.P. of chair for Ram = ((4/5) *50) = 40
---> C.P. of table for Ram = ((3/4) * 70) = 52.5
---> Total C.P. for Ram = 9x * 40 + 8x * 52.5 = 780x
---> Total S.P. for Ram = 7x *40 *1.5*0.75 + 8x * 52.5 *1.5 * 0.8
---> = 315x + 504x = 819x
---> profit % = ((819 -780)/780) *100
---> = (39/780) *100 = 5%

Hence the answer is : 5 %
Workspace



6. The marked price of a watch is Rs. 1000. A retailer buys it at Rs. 810 after getting two successive discounts of 10% and another rate which is illegible. What is the second discount rate?




SHOW ANSWER
Correct Ans:10%
Explanation:
Given, Marked price of the watch = Rs. 1000
And Selling price of the watch = Rs. 810
Watch is sold after getting one discount of 10% and another discount of some rate which is not known.
Let the second discount rate be 'x'

Then, according to the question,
Marked price * 10% discount * x% discount = Rs. 810
---> 1000 * [1 - (10/100)] * [1 - (x/100)] = 810
---> 1000 * [9/10] * [1 - (x/100)] = 810
---> (900) * [1 - (x/100)] = 810
---> [1 - (x/100)] = 810/900
---> [1 - (x/100)] = 9/10
---> x/100 = 1 - (9/10)
---> x/100 = 1/10
---> x = (1/10) * 100
---> x = 10%
Hence, the second discount rate = 10%.
Workspace



7. A dealer allowed a discount of 25% on marked price of Rs.20,000 on an article and incurred a loss of 20%. What discount should he allow on the marked price so that he gains Rs.450 on the article? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:4%
Explanation:
Given: Discount - 25%; Marked price - Rs.20,000
WKT, SP = [(100 - Discount)/100]*MP
SP = [((100 - 25)/100)*20000
SP = (75/100)*20000
SP = Rs. 15,000

Given that 20% loss,
SP = [(100 - Loss)/100]*CP
15000 = [(100 - 20)/100]*CP
CP = (15000 x 100)/80
CP = Rs. 18,750

If he gains Rs.450 means,
SP = 15000 + 450 = Rs. 19,200

Therefore, Discount = Marked price - SP
Discount = 20000 - 19200 = Rs. 800

Discount % = (800/20000)*100 = 4%.
Workspace



8. Megha bought some toys at 20% discount on the original price. The original price of each toy was Rs. 40. If she made a total savings of Rs.240, how many toys did she buy?




SHOW ANSWER
Correct Ans:30
Explanation:
Given: Discount - 20%; Original price of toy - Rs.40; Total savings - Rs. 240
Discount amount = 20% of 40
= (20/100)*40
= Rs. 8
Megha saves Rs.8 on each toy.
Therefore, number of toys = 240/8 = 30 toys
Workspace



9. In a sale, perfume are available at a discount of 25% on the selling price. If a perfume costs Rs. 5895 in the sale, what is the selling price of the perfume? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:Rs. 7860
Explanation:
Given : CP - Rs. 5895; Discount - 25%
Let the SP of perfume be 'X'.
CP = SP - 25% of SP
5895 = X - 25% of X
5895 = 75% of X
X = (5895 * 100)/75
X = Rs. 7860
Therefore, SP of perfume is Rs. 7860.
Workspace



10. The printed price of a mobile is Rs. 2500. A shopkeeper earns a profit of 25% after selling it at 20% discount on the printed price. If he sells it at a price which is Rs. 250 less than the printed price, what is his percentage profit? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:40.62%
Explanation:
Given: MP = Rs. 2500; Profit = 25%; Discount = 20%
WKT,
SP = [(100 - Discount)/100]*MP
SP = [(100 - 20)/100]*2500
= [80/100]*2500
= Rs. 2000

CP = [100 / (100 + gain%)] * S.P
CP = [100/(100 + 25)]*2000
= [100/125]*2000
= Rs. 1600

If he sells it at a price which is Rs. 250 less than the printed price,
New SP = 2500 - 250 = Rs. 2250
Profit = 2250 - 1600 = Rs.650

Therefore, Profit % = (Profit / CP) * 100
= (650/1600)*100
= 40.62%
Workspace



11. The single discount equivalent to the discount series of 20%, 10% and 5% is




SHOW ANSWER
Correct Ans:31.60%
Explanation:
Given: Discount series 20%, 10%, 5%.

WKT, Successive discount = [x + y - (xy/100)]%
Single equivalent discount for 20% and 10%,
Here, x = 20; y =10
= [20 + 10 - (20 x 10)/100]%
= (30 - 2)%
= 28%

Single equivalent discount for 28% and 5%,
Here, x = 28; y = 5
= [28 + 5 - (28 x 5)/100]%
= [33 - (7/5)]%
= [(165 - 7)/5]%
= 31.6%
Workspace



12. A fan is listed at Rs.150 with a discount of 20%. What additional discount must be offered to the customer to bring the net price to Rs.108?




SHOW ANSWER
Correct Ans:None of these
Explanation:
Given: Marked price of fan = Rs.150
Discount = 20%
WKT, SP = [(100 - Discount)/100]*MP
SP = (80/100)*150 = Rs.120
But SP = Rs. 108
Therefore, additional discount = 120 - 108 = Rs. 12
Required percentage = (12/120)*100 = 10%.
Hence correct answer is none of these.
Workspace



13. The difference between successive discounts of 40% followed by 30% and 45% followed by 20% on the marked price of an article is Rs.12. The marked price of the article is




SHOW ANSWER
Correct Ans:Rs.600
Explanation:
Given:
Difference between successive discounts on the marked price of an article is Rs.12.

WKT, Successive discount = (x + y - xy / 100) %
As per the questions,
[40 + 30 - (40 x 30)/100] - [45 + 20 - (45 x 20)/100] = Rs.12
[70 - 12] - [65 - 9] = Rs.12
58 - 56 = Rs.12
2 = Rs.12
2% = Rs.12
Therefore, 100% = (12 x 100)/2
= Rs.600
So, marked price of the article is Rs.600.
Workspace



14. The profit earned by selling an article for Rs. 832 is equal to the loss incurred when the same article is sold for Rs.448. What should be the sale price for making 50% profit?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Rs. 960
Explanation:
Formula:
Profit (P) = Selling price- Cost price
Loss (L) = Cost price - Selling price

Let, the cost price of the article be X
P = 832 -X
L = X- 448
Given, P=L
832-X = X-448
2X = 832 + 448 = 1280
% Profit = (Profit/ Cost price) x 100
50/100 = (Selling price - 640) / 640
Selling Price = 320 + 640 = Rs.960.
Workspace



15. A shopkeeper buys some vegetables at a discount of 15% on label price if he wants to make a profit of 20% after allowing a discount of 10%, then by what % should his marked price be greater than the original labelled price?




SHOW ANSWER
Correct Ans:13.33%
Explanation:
Let us assume that,
The Cost Price (C.P) of the vegetables = Rs.100
After 15% discount the shopkeeper buys them for Rs.85
New C.P = Rs.85
New Marked Price (M.P) after 20% profit
= (120/100) * 85
= Rs.102
This is the price after 10% discount on marked price
So, the M.P = Rs.102 * (90/100) = 113.33
The initial C.P of the vegetables is Rs.100
Therefore,
The marked price is 13.33% more.
Hence, option C is correct.
Note:
When Discount is offered, M.P. > S.P.
When Discount is not offered, M.P. < S.P.
Workspace



16. Dev got a discount of 30% on the marked price of an article which he sold for Rs. 8750 with 25% profit on the price he bought. Find the marked price? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:Rs. 10,000
Explanation:
Given: SP = Rs.8750; Profit =25%; Discount = 30%

WKT, CP = SP[100/(100 + Profit)]
CP = 8750[100/(100 + 25)]
= 8750[100/125]
= Rs.7000

As per the question discount is 30%, so
70% of MP = CP
(70/100)xMP = CP
MP = 7000 x (100/70)
MP = Rs. 10,000.
Workspace



17. After getting two successive discounts Deepa got a shirt at Rs. 136 whose marked price is Rs. 200. If the second discount is 15% find the first discount. 




SHOW ANSWER
Correct Ans:20%
Explanation:
Let the first discount be 'X%'.
Second discount = 15%
MP = Rs. 200
CP of shirt = Rs. 136
85% of (100 - X)% of 200 = 136
(85/100) x [(100 - X)/100] x 200 = 136
85 x (100 - X) = (136 x 100)/2
8500 - 85X = 6800
1700 = 85X
X = 20%
Therefore, first discount is 20%.
Workspace



18. A shopkeeper gains 21% after allowing a discount of 12% on the marked price of an article. Find his profit percent, if the article is sold at marked price allowing no discount.




SHOW ANSWER
Correct Ans:37.50%
Explanation:
Given:
Profit = 21%; Discount = 12%
Let the cost price of article be Rs. 100.
So, the SP of article be = Rs. 121
WKT, MP = SP[100/(100 - discount)]
MP = 121*[100/(100 - 12)]
MP= 121*(100/88)
MP = Rs. 137.5
Profit = MP - CP = 137.5 - 100 = Rs. 37.5
Profit% = (Profit/CP)*100
Profit% = (37.5/100)*100
Required profit % = 37.5%.
Workspace



19. If the cost of an article is Rs. P after two successive reductions of 20% and 25%, the original price of the article was




SHOW ANSWER
Correct Ans:Rs. 5P/3
Explanation:
Let, the original price of the article be x
x * (100 - 20)/100 * (100 - 25)/100 = P
x * 80/100 * 75/100 = P
x * 3/5 = P
x = 5P/3
The original price of the article was Rs. 5P/3
Workspace



20. Jasmine allows 4% discount on the marked price of her goods and still earns a profit of 20%. What is the cost price of a shirt, if its marked price is Rs. 850? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:Rs. 680
Explanation:
Given, Discount - 4%; Profit - 20%; MP = Rs. 850
SP = MP[1 - (r/100)]
= 850[1- (4/100)]
= 850(96/100)
SP = Rs. 816
WKT, CP = [100/(100 + profit)]*SP
CP = [100/(100 + 20)]*816
= (100/120)*816
CP= Rs. 680
Therefore, cost price of shirt is Rs. 680.
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Discount questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Discount @ Fresherslive

This page provides important questions on Discount along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Discount questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Discount Online tests. Discount Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Discount Test questions Online @ Fresherslive?

Discount questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Discount may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Discount questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Discount questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Discount in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Discount Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Discount test or get stuck on any particular question, our Discount test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Discount, exercise these advanced Discount questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Discount Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language
FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2022 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status