Direction Sense Questions and Answers updated daily – Logical Reasoning

Direction Sense Questions: Solved 250 Direction Sense Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Logical Reasoning Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Direction Sense Questions

Directions: Point D is 2 km to the north of point C. Point G is 8 km to the north of point H. Point A is 15 km to the south of point B. Point C is 8 km to the east of point B. Point E is 10 km to the north of point F which is 4 km to the west of point G. Point D is 4 km to the west of point E.
 

Refer the above for the Questions 121 to 123
121. If a person starts from point H and reaches point S which is south of point C, then find distance CS + HS "“ EF.




SHOW ANSWER
Correct Ans:14 km
Explanation:


Point S is south of point C, so
CS = EF - DC + GH
= 10 - 2 + 8
= 16 km

and, HS = DE + FG
= 4+4
= 8 km

and EF is 10 km
So CS + HS – EF = 16 +8 – 10 = 14 km
Workspace



122. If a person after taking 2 turns reaches to point B from point F via point A, then what is the distance that he covered?




SHOW ANSWER
Correct Ans:34 km
Explanation:
The only possibility for this case, is shown below:


Here, FT = BA + DC - EF
= 15 + 2 - 10
---> FT = 7 km

Now, Distance that the person covered from point F to point B via point A = FT + TA + AB
= 7 + (4 + 8) + 15
= 34 km
Workspace



123. Find shortest distance between B and H.




SHOW ANSWER
Correct Ans:16√2 km
Explanation:


The shortest distance between B and H = √[(AB + AJ)2 + (JH)2]
= √[(15 + 1)2 + (8 + 4 + 4)2]
= √[162 + 162]
= √{162 [1 + 1]}
= √{162 [2]}
= 16√2 km
Workspace



124. Dev and Abi are two friends. They start walking from same point but in opposite direction. Dev walks towards north. After walking 10km Dev takes a right turn and walks for 5km then turns 90 degree in clockwise direction and walks 20km to reach his office and then takes a left turn and walks 5km to reach canteen. Abi also follows the same condition as Dev.

What is the direction of Abi’s office with respect to the starting point?




SHOW ANSWER
Correct Ans:North-west
Explanation:


Therefore, Abi's office is in North-west direction with respect to the starting point .
Workspace



Directions: Eight persons J through Q are standing in such a way that L is 15 m apart from K towards West, K is 25 m South with respect to J. J is 40 m towards West with respect to N. M is 55 m towards South with respect to N. O is 15 m apart from P towards North. Q is 20 m towards East with respect to P. O is 40 m towards West with respect to M.



Refer the above for the Questions 125 to 127
125. What is the direction of L with respect to P?




SHOW ANSWER
Correct Ans:North-West
Explanation:
Workspace



126. If one more person X is standing exactly in between L and K, then in which direction is O standing with respect to X?




SHOW ANSWER
Correct Ans:South-East
Explanation:
Workspace



127. In which direction is N standing with respect to O?




SHOW ANSWER
Correct Ans:North-East
Explanation:
Workspace



128. Mohan walks 9 km East, turns South-West and walks another 8 km. He again takes a turn towards North-West and walks another 7 km. In which direction from his starting point is he standing now? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:South-East
Explanation:


Hence, Mohan is standing in South- East direction with respect to the starting point.
Workspace



129. Direction : Study the following information carefully and answer the question.

From point H, Anil starts to walk in north direction and covers a distance of 5 meters then after he takes a right turn and covers a distance of 4 meters and finally takes a left turn and covers a distance of 5 meters and reaches at point B. From point A, Sunil starts to walk in south direction and covers a distance of 10 meters then he takes a left turn and covers a distance of 16 meters and reaches at point B.

Point H is in which direction from Point A? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:South-East
Explanation:


Point H is in South-East direction with respect to point A.
Workspace



130. Gauri starts walking from point P, walks in South to Point U which is 6m away. Then She turns left and walks towards point T which is 6m away, after that turns right and goes 3m to point Q, then turns right and walks 1m to point M, then turns left and goes to point V, which is 1m away and once again turns right and goes to point R, which is 2m away. Find what is the shortest distance between point T and R? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:5 m
Explanation:


Therefore, Shortest distance = √(3² + 4²)
= √25
= 5m.
Workspace



131. Direction : Study the following information to answer the given questions:

A * B means B is 1m east to A
A @ B means B is 1m west to A
A # B means B is 1m south to A
A % B means B is 1m north to A
A ! B means B is 2m east to A

If R @ P # Q ! S * T, is definitely true, then in which direction is S with respect to R?




SHOW ANSWER
Correct Ans:South-East
Explanation:




Hence, S is in south-east direction with respect R.
Workspace



132. Radhika starts walking in south direction and walks a distance of 7 m. Now she tooks a left turn and walk 6 m. Again she takes a left turn and walk 15 m and reached a point Q. Find the distance between starting point and Q and in which direction is the person from the initial point?




SHOW ANSWER
Correct Ans:10m, Northeast
Explanation:


Distance between initial point to Q = √[(8)2 + (6)2]
= √(64 + 36)
= √(100)
= 10 m

The distance between starting point and Q is 10m and the direction is north-east from the initial point.
Workspace



133. Anaya is 15m to the west of Rithika. Rithika is 20m to the north of Genelia. Genelia is 12m to the east of Diksha. Faizah is 16m to the north of Diksha. If Anaya has to meet Faizah through the shortest distance and then has to meet Genelia from Faizah"™s point through the shortest distance, then what is the total distance travelled by Anaya?




SHOW ANSWER
Correct Ans:25m
Explanation:


Shortest distance between Ananya to Faizah:
√(4² + 3²) = √(16 + 9)
√(25) = 5m

Shortest distance between Faizah to Genelia:
√(16² + 12²) = √(256 + 144)
√(400) = 20m

Total distance travelled by Anaya = 5 + 20 = 25m.
Workspace



134. Punit starting from point R walked straight 10 km west, then turned right and walked 12 km and again turned right and walked straight straight 7 km. in which direction is he from point R ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:North west
Explanation:


It is clear that, Punit is in North west direction from point R.
Workspace



135. You go north, turn right, then right again and then go to the left. In which direction are you now?




SHOW ANSWER
Correct Ans:East
Explanation:
The movements indicated are as shown in figure(A to B, B to C, C to D, D to E).



Therefore, the final direction is indicated by DE, which is east.
Workspace



136. A man drives his car 50 km towards eastward direction . He turned right went for 30 km, then he turned west and drive for 10 km. How far is he from the starting point ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:50 km
Explanation:


According to pythagoras theorem,
AC² = AB² + BC²
= 40² + 30²
= 1600 + 900
= 2500
AC = √2500
= 50km
Thus, he is 50km from the starting point.
Workspace



137. Ramakant walks northwards. After a while, he turns to his right and a little after further to his left. Finally, after walking a distance of one kilometer, he turns to his left again. In which direction he is moving now?




SHOW ANSWER
Correct Ans:West
Explanation:
We know that,





Finally, Ramakant is moving towards the west direction.
Workspace



Study the following information carefully and answers the questions given below.
@ means either hour hand or minute hand is at 1
* means either hour hand or minute hand is at 6
$ means either hour hand or minute hand is at 3
? means either hour hand or minute hand is at 7
> means either hour hand or minute hand is at 8
< means either hour hand or minute hand is at 12

Note: if two symbols are given than by default first symbol is consider as minute hand and second one is consider as hour hand.
And all time are consider at AM.
If time is given in hrs take it as AM eg- 5 hrs will be considered as 5 AM. For e.g. >$ → 3:40 am.

Refer the above for the Questions 138 to 137
138. A took 3 hrs to finish a work, he started the work at '$>' and B takes 2 hrs more than A to finish a work. If both started a work at same time then at what time B will finish a work?




SHOW ANSWER
Correct Ans:[email protected]
Explanation:
From the given data,
@ means 1 AM or 5 mins
* means 6 AM or 30 mins
$ means 3 AM or 15 mins
? means 7 AM or 35 mins
> means 8 AM or 40 mins
< means 12 AM or 60 mins

Given First symbol denotes minutesand second symbol denotes Hours.
And all the timings are AM only, not PM.

Given that, A starts work at$> ie., 8:15 AM
And finish the work at 3 hrs.

Time taken by B to finish a work = A hrs + 2 hrs
= 3 + 2
= 5 hrs

Since, B also starts the work at 8:15 AM, B will finish the work in 8:15 AM + 5 hrs
= 1:15 PM
=> [email protected]
Workspace



Study the following information carefully and answers the questions given below.
@ means either hour hand or minute hand is at 1
* means either hour hand or minute hand is at 6
$ means either hour hand or minute hand is at 3
? means either hour hand or minute hand is at 7
> means either hour hand or minute hand is at 8
< means either hour hand or minute hand is at 12

Note: if two symbols are given than by default first symbol is consider as minute hand and second one is consider as hour hand.
And all time are consider at AM.
If time is given in hrs take it as AM eg- 5 hrs will be considered as 5 AM. For e.g. >$ → 3:40 am.

Refer the above for the Questions 139 to 138
139. Ravi leaves a station A at '$?', he has to reach at station B in 1hr after leaving the station A. At what time Ravi will reach at station B?




SHOW ANSWER
Correct Ans:$>
Explanation:
From the given data,
@ means 1 AM or 5 mins
* means 6 AM or 30 mins
$ means 3 AM or 15 mins
? means 7 AM or 35 mins
> means 8 AM or 40 mins
< means 12 AM or 60 mins

Given First symbol denotes minutes and second symbol denotes Hours.
And all the timings are AM only, not PM.

Ravi leaves a station A at $? ie., 7:15 AM
To reach station B in 1 hour --- 8:15 AM ie., $>
Workspace



Study the following information carefully and answers the questions given below.
@ means either hour hand or minute hand is at 1
* means either hour hand or minute hand is at 6
$ means either hour hand or minute hand is at 3
? means either hour hand or minute hand is at 7
> means either hour hand or minute hand is at 8
< means either hour hand or minute hand is at 12

Note: if two symbols are given than by default first symbol is consider as minute hand and second one is consider as hour hand.
And all time are consider at AM.
If time is given in hrs take it as AM eg- 5 hrs will be considered as 5 AM. For e.g. >$ → 3:40 am.

Refer the above for the Questions 140 to 139
140. How much time a person will take to cover a distance of 14km at the speed of 2km/hr? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:--
Explanation:
From the given data,
@ means 1 AM or 5 mins
* means 6 AM or 30 mins
$ means 3 AM or 15 mins
? means 7 AM or 35 mins
> means 8 AM or 40 mins
< means 12 AM or 60 mins or 00 mins

Given First symbol denotes minutes and second symbol denotes Hours.
And all the timings are AM only, not PM.

We know that, Speed = Distance/Time
So, Time taken by the person =Distance/ Speed
= 14/2
= 7 hrs
= 7:00ie.,
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Direction Sense questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Direction Sense @ Fresherslive

This page provides important questions on Direction Sense along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Direction Sense questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Direction Sense Online tests. Direction Sense Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Direction Sense Test questions Online @ Fresherslive?

Direction Sense questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Direction Sense may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Direction Sense questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Direction Sense questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Direction Sense in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Direction Sense Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Direction Sense test or get stuck on any particular question, our Direction Sense test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Direction Sense, exercise these advanced Direction Sense questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Direction Sense Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language

FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status